Haber: EDDA SÖNMEZ / Kamera: ADEM KARABAYIR 

Karadeniz'deki önemli kirlilik kaynaklarından olan eski balıkçı ağları, Sarıyer Belediyesi, Karadeniz Araştırmaları Merkezi ve Karadeniz Ekonomik İş Birliği Örgütü (KEİ) iş birliğiyle toplanacak. Bir yıl sürecek çalışmanın tanıtımında konuşan KEİ Genel Sekreteri Mıchael B. Chrıstıdes, "Karadeniz'i korumak için artık kaybedecek vaktimiz yok" dedi.

İstanbul'un en güzel semtlerinden olan Sarıyer Kireçburnu'nda "Karadeniz tepki veriyor" sloganı ile önemli bir etkinliğe imza atıldı. Doğa dostu, çevreci projelerine imza atan Sarıyer Belediyesi; Karadeniz Araştırmaları Merkezi ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) ortak bir organizasyon gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Genç, KEİ Genel Sekreteri Chrıstıdes, ABD İstanbul Başkonsolosu Darnell ve dünya serbest dalış rekortmeni Ercümen, Sevgi&Barış Teknesi’nde bir araya geldi.

Etkinlikle, yaklaşık bir yıl sürecek Sarıyer kıyıları ile tüm Karadeniz'deki balıkçı lokasyonlarında temizlik yapılmasına ilişkin iş birliğinin tanıtımı yapıldı. Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen de etkinlik kapsamında Boğaz'da dalış yaparak geri dönüşüme dikkat çekmek amacıyla eski balık ağlarını topladı. 

"YILDA 650 BİN TON ATIK DENİZE ATILMAKTADIR"

Açılış konuşmasını yapan KEİ Genel Sekreteri Mıchael B. Chrıstıdes yılda 650 bin ton atığın denizlere atıldığını söyledi. Son günlerde denizlerdeki kirlilik ile ilgili çok sayıda haber yapıldığını hatırlatan Chrıstıdes, şunları söyledi:

"KEİ olarak bu çevre kirliliğine dikkat çekmek ve bu konuda bir farkındalık yaratmak için buradayız. Bundan iki yıl önce Portekiz'de gerçekleştirilen bir toplantıda denizden çıkan atıkların geri dönüştürülebileceğini gördük ve deneyimledik. Bu örnek projeyi Sarıyer Belediye Başkanımızın desteğini alarak gerçekleştiriyoruz. Biliyoruz ki yılda 650 bin ton atık denize atılmaktadır. Maalesef bu atık deniz ağları tüm canlıların ölümüne ve küçük balıkların gelişiminin engellenmesine sebep olmaktadır. Bilhassa Avrupa Birliği ve ABD Başkonsolosluğu'nun desteğiyle bu projeyi gerçekleştirerek Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkelerde deniz kirliliğinden korunmak için farkındalık yaratmak amacıyla bu projemizi başlattık. Bu vesileyle de Türkiye'deki yerel plastik üreticisi firmaların geri dönüşüm konusunda bize destek sağlamasını isteriz. Şahika Ercümen de denizin dibindeki kirliliğe dikkat çekmek için bizimle. Kaynaklarından ve güzelliğinden hep birlikte yararlandığımız Karadeniz'i korumak için artık kaybedecek vaktimiz yok. Çevremizi ve Karadenizimizi korumamız gerekmektedir." 

"DENİZ KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇMELİYİZ"

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de yaptığı konuşmada, "KEİ öncülüğünde düzenlenen ve paydaşı olduğumuz proje, hayalet avcılık ile deniz çöplerinin etkileri konusunda farkındalık yaratma ve biyolojik çeşitliliğin devamlılığına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Denizlerdeki kirliliğin önüne geçmediğimiz takdirde canlı yaşamını kaybetmeye devam edeceğiz. Atık su sorununu ortadan kaldırmak zorundayız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ iş birliğiyle bugünlerde Sarıyer’in 30 yıllık Boğaz'a karışan atık su sorunu için  büyük bir çalışma sürdürüyoruz. Yerin yer yer 5 metre altına inilen bu çalışmanın amacı atık suyun denize karışmasına engel olmak" dedi.

"HATALARIN BEDELİ MİLYONLARCA DOLAR"

ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell de konuşmasında bu projenin sadece Sarıyer'de değil tüm Karadeniz'de çok faydalı olacağına inandığını söyledi. Eğitim açısından da hem yerel hem de uluslararası boyutta faydası olacağı görüşünü dile getiren Darnell, şöyle devam etti:

"Gerek çalışanlarımız gerekse ailelerimizle Sarıyer kıyılarından, restoranlardan, güzelliklerden faydalanmaktayız. Ancak Karadeniz'deki kirliliğin, yapılan hataların milyonlarca dolarlık zarara yol açtığının farkındayız. Yaklaşık olarak 8 milyon metreküp plastik atık denizlere atılmaktadır her yıl. Bu da her dakika bir tır dolusu çöpün denizlere atılması anlamına gelmektedir. Maalesef denize girdiğinde artık plastikler tam anlamıyla dönüşememekte ve deniz canlılarına büyük zarar vermektedir. Amerika Birleşik Devletleri olarak çevre kirliliği ve deniz kirliliğini önleme amacıyla bir bilinçlendirme hedefimiz vardır ve bu konuda tüm ülkeleri desteklemekteyiz." 

"DENİZİN SESSİZ YAKARIŞINA SESSİZ KALMAYIN"

Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen dalış öncesi yaptığı açıklamada, “Ülkemizi uluslararası alanda temsil etmenin yanında denizlerimizi korumayı da kendime görev edindim. Şu an sessiz yakarışlarını duyduğumuz denizlerimizi korumak adına yaptığımız bu etkinlikte olmaktan gurur duyuyorum. Maalesef suyun altında karşılaştıklarım çok can acıtıcı. Hayatım boyunca aldığım tüm başarıların ardından denizlerle alakalı bir şeyler yapmaya çalıştım. Bu yüzden temiz denizlerin savunucusu ilan edildim. Ertelemeden çözümler üretmemiz gerekiyor. Umarım bugün yaptığımız dalışla da buna bir farkındalık oluştururuz" dedi.

"DÜNYAYI ARTIK KIRMIZI ÇİZGİLERLE BAZI ŞEYLERİN ÖNÜNE GEÇMEMİZ GEREKİYOR"

Ercümen, dalışın ardından da şu açıklamayı yaptı:

"Bugünkü dalış aslında benim için çok önemli  çünkü suyun altında sürekli balık ağları veya suyun altındaki plastik atıklara dolanmış canlılarla karşılaşıyorum keza bugünkü dalışta bile seronomik bir dalış yapmamıza rağmen o ağlara takılan canlılar, yengeçleri bile gözlemleyebildik. O yüzden bu tarz projeler benim için çok çok önemli. Su benim evim gibi ve bu değişimi yıllardır çok net gözlemliyorum. O suyun altından gelen sessiz derin çığlıkları her seferinde duyuyorum. Nefesim yettiği kadar bu projelerde devam edeceğim. Hem Birleşmiş Milletler Sudaki Yaşam savunucusu hem de sıfır atık mavi  elçisi olarak. Bu sadece Türkiye’nin sorunu değil. Global küresel bir sorun. Umarım Dünyayı artık kırmızı çizgilerle bazı şeylerin önüne geçmemiz gerekiyor. Ve umarım artık dünyamıza gereken önemi verebiliriz. Bu duyarlılığı sağlayabiliriz çünkü onu biz bu hale getirdik. Nefes alamayacak duruma geleceğiz. Mesela böyle balıklar takılıyor, başka canlılar da takılmış olabiliyor. Ben defalarca suyun altında caretta carettalarla yunuslarla pek çok nesli tükenmekte olan canlılarla karşılaştım. Bunlar bizim eserimiz maalesef. Umarım denizlerimizi kurtarabiliriz."     

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

- SARIYER BELEDİYE BAŞKANI ŞÜKRÜ GENÇ

- KEİ GENEL SEKRETERİ MICHAEL B. CHRISTIDES

- ABD İSTANBUL BAŞKONSOLOSU DARİA DARNELL

- DÜNYA SERBEST DALIŞ REKORTMENİ ŞAHİKA ERCÜMEN

- ŞAHİKA ERCÜMEN DALIŞ GÖRÜNTÜLERİ VE AÇIKLAMA