Kayseri’de esnaf, iş yerlerine "Nefes alamıyoruz sesinizi duyan yok mu” yazılı pankartlar astı. “Artık gerçekten ramak kaldı biz batmak üzereyiz” diyen kafe ve restoran işletmecileri, yardımların yetersiz olduğunu söylüyor, seslerinin duyulmasını istiyor.

Kayseri merkez Melikgazi ve Talas ilçelerinde kafe ve restoran esnafı, işletmelerinin girişine "Nefes alamıyoruz sesinizi duyan yok mu” yazılı pankartlar astı. Borçlarının biriktiğini ve batmak üzere olduklarını söyleyen işletmeciler, koronavirüs tedbirlerinde bazı sektörlerin görmezden gelindiğini, çifte standart olduğunu söylüyor ve gerekli önlemler alınarak işletmelerinin açılmasını istiyor.

Kafe ve restoran işletmecilerini ziyaret eden CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, esnafın sorunlarını dinledi ve seslerinin duyulması gerektiğini ifade etti.

GEREKLİ SAYGIYI GÖRMEDİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Özer’in ziyaret ettiği esnaflardan biri, yapılan yardımların yeterli olmadığını savunarak şunları söyledi: “Bunlar bizi kurtaramaz. Bu işletmeler büyük çaplı işletmeler. Biz gerekli saygıyı görmediğimizi düşünüyoruz. Bizi hiç duyan yok. Paket servis yapıyoruz. Çalışma arkadaşlarımız için yapmak durumundayız. Bu insanlar evine ekmek götürmek durumundalar ama biz zarar ediyoruz. Cebimizden karşılıyoruz, onlar da maaşını şu an tam alamıyor. Biz ne zaman ki parayı denkleştirebildik, anca elektriğe doğalgaza ne zaman yetebildik, ondan sonra arkadaşlarımız alabiliyor.”

“BU SEKTÖR ÇIĞLIK ATA ATA BATMAK ÜZERE”

Borçlarını ödeyemediğini söyleyen esnaf kapalı kaldıkları süreçte yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Bu süreçte en çok yıpranan sektör biz olduk. Yalnızca biz değil toptancılarımız da zor ve sıkıntılı bir durumda kaldılar. Bizim 2020 yılından bugüne kadar 12 ay açık kalma durumuna göre yaptığımız borçlar var. 6 ay kapalı kaldık ve bu borçları ödemekle yükümlüyüz. Burada herhangi bir esneme yok. Covid sıkıntılı bir süreç, sağlık her şeyden daha önemli ama bugün AVM’lerde, otellerde HES koduyla her yere giriş yapılabilirken istenen yere çözüm üretilirkenkafe ve restoranların da bir an önce açılması lazım. Çünkü bu sektör çığlık ata ata batmak, iflas etmek üzere. Birçok arkadaşımız devretmenin derdinde, kimse devredemiyor. Bizim derdimiz ekmek. Biz bunun derdindeyiz, bunun mücadelesini veriyoruz.”

“DEVLET ESNAFI KORUMAK ZORUNDA”

CHP İl Başkanı Özer, “Anayasamızın 173’üncü maddesine göre devlet esnaflarımızı korumak ve desteklemek zorunda. Esnaflarımızla yaptığımız görüşmelerde bırakın korunmayı, destek almayı; pandemi sürecinde bile cezalara maruz kaldıklarını ifade ediyorlar. AKP iktidarının sonu çok yakın. Önlerine sandık konulduğu zaman esnafımız da çiftçimiz de emeklimiz de gerekli cevabı verecek” diye konuştu.