MEHTAP BELEN

Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan (KDK), engelli çocuğu olan devlet memurları için örnek karar. Adana’da bir devlet memurunun yüzde elli artırımlı engelli çocuk parasını alamadığına ilişkin şikayeti KDK tarafından kabul edildi. Bu durumdaki kamu çalışanlarına aylık 82 TL değil 124 TL ödenmesi gerekecek.

KDK: ANAYASA’YA VE HAKKANİYETE AYKIRI

Engelli çocuk sahibi devlet memuru tarafından KDK’ya yapılan başvuruda; 2019 yılında yapılan toplu iş sözleşmeleri kapsamında, yüzde 40 engelli çocuğu bulunan kamu çalışanlarına aylık 124 TL ödenmesi gereken çocuk yardımının, iki yıldır 82 TL olarak ödendiği ortaya çıktı. Başvuruyu değerlendiren KDK, engelli ailelere yüzde 50 artırımla çocuk parası ödenmemesinin hiçbir hukuki dayanağı olmadığının altını çizerek, aldığı tavsiye kararında bu durumun Anayasa’ya aykırı olduğuna işaret etti.

SORUNUN GEREKÇESİ: “SEÇENEK BUTONUNUN OLMAMASI”

ANKA’dan Mehtap Belen'in haberine göre, KDK tarafından konuya ilişkin bilgi istenmesi üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen açıklama dikkat çekti. Bakanlık tarafından KDK’ya verilen yanıtta, “Yüzde elli artırımlı engelli çocuk aile yardımının maaş ödeme sisteminde bu konuda bir seçenek (buton) bulunmamasından dolayı söz konusu ödemenin yapılamadığı” bildirildi. Başvuruyu ve Bakanlıktan verilen yanıtı inceleyen KDK, vatandaşın hak ettiği sosyal ve mali haklarının KBS sisteminde seçenek olmaması gibi teknik bir gerekçe ile ödenmemiş olmasının Anayasa ve Kamu görevlileri Hakem Kurulu Kararına ve hakkaniyete açıkça aykırı olduğunu vurguladı.

“SORUMLUSU VATANDAŞ DEĞİL”

Maaş ödeme sisteminde, böyle bir seçeneğin olmamasının sorumlusunun vatandaş olamayacağını belirten KDK, idarenin bu konuda öncelikle mağdur olan vatandaşa hakkını vermesi, sonra da maaş ödeme sisteminde gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini, idarenin bundan kaçınmasını haklı kılacak bir hukuki dayanağın da bulunmadığının altını çizdi.

BAKANLIK TAVSİYE KARARINA UYMAK ZORUNDA KALDI

KDK, çocuk aile yardımı ödeneğinin Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı ve hakkaniyet gereğince başvurana, artırımlı olarak ödenmesi konusunda ilgili Valiliğe, söz konusu ödemenin yapılmasını sağlamak ve gerekli düzenlemeleri yapmak hususunda Milli Eğitim Bakanlığı’na Tavsiye Kararı verdi.  Ayrıca, aile çocuk yardımı menüsüne yüzde 50 artırımlı seçeneğinin eklenmesi için Kamu Harcama ve Muhasebe Bilgi Sisteminde (KBS) gerekli çalışmaları yapmak üzere Tavsiye Kararının bir örneği de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderildi.

İlgili bakanlıkların tavsiye kararına uyması üzerine, 2019 yılından itibaren engelli çocuk yardımından yüzde 50 eksik olarak yararlanan kamu çalışanları için yüzde elli artırımla yardım parasını geriye dönük olarak talep etmelerinin de yolu açılmış oldu.