Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu üyeleri, hükümetin memur ve memur emeklisi için 2022-2023 yıllarını kapsayan zam teklifini protesto etti.

KESK, hükümetin memur ve memur emeklilerine 2022-2023 yılları için önerdiği toplam yüzde 23'lük zam teklifini protesto etmek için iki koldan Ankara'ya yürüyüş başlatırken bir tepki de İzmir'den geldi. KESK İzmir Şubeler Platformu üyeleri, bugün Konak’ta kitlesel bir basın açıklaması yaptı.

"Hükümet Zammını Al Başına Çal" başlıklı açıklamayı, KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven okudu. Güven, şunları kaydetti:

"İktidarın sunduğu ücret artışı yoksulluk teklifidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından paylaşılan söz konusu teklif, aileleri de kattığımızda 20 milyonu aşkın geniş bir kitleyi hayal kırıklığına uğratmıştır. Teklife göre kamu emekçilerinin ve emeklilerinin maaşlarında 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde yüzde 5 + yüzde 6, 2023 yılı için ise yüzde 6 + yüzde 6 artış önerilmiştir.

Öncelikle KESK olarak 5,5 milyon kamu emekçisinin ve emeklinin yıllardır biriken yüzlerce sorunu orta yerde dururken sadece birkaç başlığı içeren, üstelik vaat niteliğini aşmayan bir yaklaşımın toplu sözleşme teklifi gibi sunulmasını kınıyoruz. Siyasal iktidarın ‘İşçiyi, memuru, asgari ücretliyi, emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz’ söylemi, artık hepimize bıkkınlık vermiştir. Bu ülkenin emekçi sınıflarını, dar gelirli vatandaşlarını ezen, Ali Cengiz oyunları ile takla attırılan TÜİK enflasyonu yani resmi enflasyon değildir.

“SEFALET, YOKSULLUK, GÜVENCESİZLİK TEKLİFİ”

Yıllardır yoksulluk sınırında yaşanan artış ile maaşlarımız arasındaki makas açıldı. Sadece son iki yılda hem açlık hem de yoksulluk sınırı yüzde 38,6 artarken kamu emekçilerinin maaşları yüzde 29,85'te kalmıştır. Açlık sınırının 3 bin, yoksulluk sınırının 9 bin 500 TL’yi bulduğu, yaşanan gerçek hayat pahalılığının yüzde 40’ı aştığı koşullarda yapılan, aileleri ile birlikte 20 milyonluk devasa bir kitleye yapılan teklifin adı, sefalet, yoksulluk, güvencesizlik teklifidir."