KKTC’de Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. yıl dönümünde düzenlenen programda protokol krizi yaşandı. İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı ve Genel Başkanvekili Cihan Paçacı ve Meclis Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, protokolde en son sıraya oturtulmak istenmelerini protesto ederek, töreni terk etti. Paçacı, törene ilişkin “AK Parti’nin şovuna dönüşen bir törendi” dedi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47’nci yıl dönümü vesilesiyle KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın davetlisi olarak Lefkoşa’daki törene katılan İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı ve Genel Başkanvekili Cihan Paçacı ve Meclis Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, protokolde en son sıraya oturtulmak istendi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve partilerini temsilen törene katıldıklarını bildiren Paçacı ve Tatlıoğlu, duruma itiraz ederek, töreni terk etti. Bu durumu KKTC yetkililerine de bildirdiklerini söyleyen Paçacı, ANKA Haber Ajansı’nın sorusu üzerine şunları söyledi:

“AK Parti’nin şovuna dönüşen bir törendi. Bu şovda da protokol kuralları hiçe sayılmıştı. Biz de protokol sıralarında en son sıraya oturtulmak istediğimiz için tören alanını terk ettik. Meclis’te grubu bulunan siyasi partiyiz. Partimiz ve Genel Başkanımızı temsilen gittik. Protokolde en sonda yer verildi. Bizde bunu protesto ettik. Bir bayram kutlaması değil AK Partinin şovuna dönüşen bir durum söz konusuydu.”

“TEAMÜLLERİ YOK SAYAN ŞIMARIKLIĞINA, LEFKOŞA’DA DA TANIKLIK ETTİK”

Tatlıoğlu ve Paçacı ayrıca ortak yazılı bir açıklama da yaptı. Açıklamada şunlara yer verildi:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın davetlisi olarak, Türk tarihinin anlamlı bir gününün kutlamasına katıldık. Ancak, Ak Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ekibinin, teamülleri yok sayan şımarıklığına, Lefkoşa’da da tanıklık ettik. Devlet işleri ve uluslararası ilişkiler, belli teamüllerle, belli gelenekler üzerine bina edilir. Bu şımarıklık, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan bir siyasi partiyi ve onun saygıdeğer Genel Başkanı’nı, protokolde yok sayacak kadar ileri gitmiştir. Bu durumda bize düşen, bu çirkin davranışı protesto edip, alandan ayrılmak olmuştur. Büyük ‘Mücahit’ sayın Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş’ın kabrini ziyaret edip, duamızı ederek, görevimizi yerine getirip, Ankara’ya dönüyoruz.”

TALAT VE AKINCI DA KATILMADI

Öte yandan KKTC’nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da törenlere katılmadı. Mehmet Ali Talat da Yenidüzen gazetesine yaptığı açıklamada, "Dünyaya meydan okunacak ve ilkel politikalara dönüştürülmesi muhtemel bu törenlere katılmayı düşünmüyorum" demişti.