Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı, İzmir'in Çeşme ilçesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla yapıldı. İş dünyasının beklentilerinin ve Türkiye ekonomisinin durumunun görüşüldüğü toplantıda, ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Sıtkı Şükürer, "Huzurlu ve dingin bir ülkenin insanları olmak istiyoruz. Siyasi kutuplaşmalardan, ekonomik çalkantılardan ve her daim yürek çırpıntısı ile yaşayan ülkenin fertleri olmaktan yorulduk" dedi.

Radisson Blu Çeşme Otel'de yapılan toplantıya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Ahmet Akın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, ilçe belediye başkanları, ESİAD üyeleri ve parti temsilcileri katıldı.

"BU ANLAYIŞ KİRLENME GETİRİYOR"

ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Sıtkı Şükürer, iş insanları olarak huzurlu ve dingin bir ülkenin insanları olmak istediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Siyasi kutuplaşmalardan, ekonomik çalkantılardan ve her daim yürek çırpıntısı ile yaşayan ülkenin fertleri olmaktan yorulduk. Bir şeylerin bir yerden başlayarak değişmesi aşikar. Türkiye'de taşra politikası kültürü ile değişime kapalı tutum alınması birtakım politikacılar tarafından ısrarla tercih ediliyor. Sayın Kılıçdaroğlu, sizin bu yönde farklı bir siyaset beklentimize öncülük edeceğinize inanıyoruz. Bizim gibi ülkelerde siyaset, eyyamcı anlayışlarla sürekli irtifa kaybederek tektipleşmeye eğilimlidir. Türkiye'de, dürüst ve demokrat olmanın siyaseten kaybettireceği anlayışı hakim. Bu anlayış sadece kirlenme getiriyor. Siyasette oluşturulmuş vasata göre biçimlendiren anlayış, idealistleri de buna yöneltiyor. Ülkemizin, dürüst bir siyaset anlayışına ertelenemez biçimde ihtiyacı var. Kendi doğrusunu değil, evrensel demokrasinin gereklerini savunan, dingin, huzurlu, barışçıl bir ülke düşleyen ve çilekeş toplumumuzun artık böylesi bir medeni durumu hak ettiğini, özlediğini kavrayan bir siyasetçi profili, bu ülkenin aydınlık yüzü olan İzmirlilerin sizden talebidir."

"MERKEZ BANKASI'NIN TAHMİNİ İYİMSER"

Türkiye ekonomisinin durumuna değinen ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı ise şunları söyledi:

"ABD ile Çin arasındaki büyük rekabet ikinci soğuk savaş benzetmesine konu oluyor. Avrupa Birliği ise Brexit ve birliğin geleceği tartışmaları ile meşgul. Ardından da tüm dünya Covid-19 krizine tanık oldu. Dünya ve Türkiye, eğitimin çıkmaza girdiği, siyasi iktidarların zorlandığı belirsiz günlerden geçmektedir. 2020 yılında dünya ülkeleri pandeminin ağır etkilerini yaşadı. Ülkemizin genel ekonomik durumuna bakarsak enflasyonun yüksek seyrettiği dönemde dış dengenin bozulduğunu, merkez bankası rezervlerinin eridiğini, Türk lirasının alım gücünün düştüğü dönemde dünya ekonomisi yüzde 3,5 daralırken Türkiye'de 2020'de yıllık yüzde 1,8 gibi pozitif bir büyüme yaşandı. Ancak dış finansman ihtiyacı ve yüksek enflasyon seyri önemli sorun olamaya devam etmektedir. Merkez Bankası'na ait 2021 yılı Üçüncü Enflasyon Raporu'nda yüzde 12,2 olan yıl sonu enflasyon beklentisi 14,1'e yükseltildi. Piyasada yıl sonu tahminler ise yüzde 16-17 bandında. Merkez Bankası'nın tahminin iyimser olduğunu söyleyebiliriz. Doların yıl sonunda 8,94, döviz kuru beklentisi ise 9,34 olduğunu belirtmek isterim.

ESİAD olarak Atatürk'ün çizdiği Türkiye Cumhuriyeti vizyonu ve çağdaş uygarlık hedef doğrultusunda, demokratik, laik hukuk devleti anlayışı ile ülkemizin standartlarının yükseltilmesi amacıyla gerçekleştirilecek her türlü çalışmayı desteklediğimizi belirtmek isterim. Konuşmamı eğitim konusuna dikkat çekerek tamamlamak isterim. Türkiye'nin gelişmiş ülkeler arasında yer alabilmesi için fırsat eşitliği temelinde tüm kademelerde çağdaş ve kaliteli eğitime ulaşmamızı önceliklerimiz arasında ilk sıraya yerleştirdiğimizi vurgulamak istiyorum."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ...

1. VİDEO

ESİAD Yüksek İstişare toplantısından detay görüntüler

ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Sıtkı Şükrürer'in konuşması

2. VİDEO

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı'nın konuşması