Şeyma Paşayiğit/Ünal Aydın 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KKTC Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu ve KKTC Başbakanı Ersan Saner ile görüştü.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşmesinin ardından KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde, Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu ve KKTC Başbakanı Ersan Saner ile görüştü.

KKTC Başbakanı Saner ile görüşmede, Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Kıbrıs’ın kendi alanında, özellikle eğitim alanında bir dünya markası olması benim ve arkadaşlarımın da en büyük dileği. Turizm konusunda bir şeyler söylemek isterim ama siz çok daha iyi biliyorsunuz. Kıbrıs turizm açısından da son derece bakir, gelişmeye elverişli bir ülke. Sizler bu konuda çabalar gösteriyorsunuz. Başbakan olarak Kıbrıs’ın hem dünyada tanınması açısından, hem demokrasi kültürünün gelişmesi açısından çaba harcıyorsunuz. Başbakan olmanın kendine göre zorlukları da var. Demokrasi kültürünün içinde çok sayıda eleştiri gelir, eleştirilere cevap vermek gerekiyor. Başarılar diliyoruz”

KKTC Başbakanı Ersan Saner şöyle konuştu: 

“Tabii ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak biliyorsunuz, 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti kurulduktan sonra, üç yıl birlikte bir yaşam sürdü burada. Fakat 1963 yılından 1974 yılına kadar, gerçekten bir zalim ve mezalim altında yaşamış, gettolara itilmiş bir toplum olarak yaşamımızı sürdürdük. Ama 1974’te, Allah’a çok şükür ki, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’na göre anavatanımız, oradaki garantörlük hakkını kullanarak adada barışı ıslah etmiştir. O günden bugüne de huzurlu bir şekilde yaşıyoruz.

Burada, ben hep şu örneği veriyorum. Filistin’in de bugün bir anavatanı olsaydı, İsrail ile uğramış olduğu soykırıma asla uğramazdı. Bu da bizim için çok önemli.

Covid-19 süreci yaşıyor dünya. Bu pandemide, artık normallerin normal olmadığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu çerçevede KKTC olarak, almış olduğumuz tedbirlerle özellikle sağlık konusunda, dünyadaki hemen hemen en iyi ülkelerin arasında yer almaktayız. Gerek bulaşa yakalanan insan sayımız, gerekse hayatını kaybeden insan sayısına baktığımızda; yan komşumuz Güney Kıbrıs bizden nüfus olarak üç kat büyük olmasına rağmen onun sayıları bizden 10-11 kat fazla. Şu anda da bu avantajımızı, ülkede iki büyük önemli sektörümüz olan, hem turizmde hem de yükseköğrenimde avantaja nasıl çeviririz, bunun peşindeyiz. Bu konu ile ilgili birçok çalışmamız var. 4 Haziran itibarıyla da hem yurtdışından gelişler için Dünya Sağlık Örgütü kurallarına göre Ercan Devlet Havalimanımızı devreye koyduk. Hem de Güney Kıbrıs ile kara sınır kapılarımızı açtık. Şu anda ekonomi bir nebze nefes almaya başladı. İnşallah en kısa zamanda önce turizmde, eylülde de hedefimiz yüz yüze eğitimin başlatılması için anavatandan da sağlanacak aşılarla hedefimizi gerçekleştirip; anavatanla zaten hareket etmediğimiz zaman Kıbrıs Türk halkının bir şeyleri başarması da mümkün değildir. Dolayısıyla anavatan ile birlikte hareket ederek bunları da başaracağımıza inanıyorum.    

Meclis ziyaretinde ise Kılıçdaroğlu, "Kıbrıs’ın büyümesi ve gelişmesi için, özellikle demokrasi kültürünün giderek gelişmesi açısından, varlığınız son derece önemlidir. Bizi kabul ettiğiniz için arkadaşlarım adına sizlere teşekkür ederim" dedi.

KKTC Meclis Başkanı Sennaroğlu ise şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti’nin ana muhalefet lideri olarak ve heyetinizi ülkemizde görmek çok güzel. Kuzey Kıbrıs ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki bağlar çok derin. Sizlerin ziyareti de zaten bunun bir göstergesidir. Siyasi olarak aramızdaki bağlar, ana muhalefet lideri veya hükümet ayrımının ötesindedir. Bunu görüyoruz. Kıbrıs davası milli bir davamızdır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin hassasiyeti bu bakımdan bizim için çok önemlidir. Kıbrıs Türk halkının esenliği ve güvenliği söz konusu olduğu zaman Türkiye Cumhuriyeti’ndeki bütün siyasi partilerin tek vücut, tek ses olması; Kıbrıs Türk halkının burada en büyük güvencesidir. Kıbırs’ta yapacağınız ziyaretin verimli geçmesini dilerim."

Kılıçdaroğlu da “Bu vesileyle rahmetli Ecevit’i de analım” deyince Sennaroğlu, şöyle konuştu:

"Kıbrıs’ta 1974’ten beri barış söz konusudur. Mutlu Barış Harekatı sayesinde. Ancak bildiğiniz gibi bir siyasi çözüme Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle halen ulaşılamamıştır. Dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit’i aziz hatırasını yad etmek istiyorum.

Ayrıca dönemin Başbakan Yardımcısı olan merhum Necmettin Erbakan’ın da aziz hatırasını yad etmek istiyoruz. Onların sayesinde Kıbrıs Türkü yok oluştan kurtulmuştur ve bugün özgürlüğüne ulaşmıştır. Dolayısıyla bu vesileyle onları da yad ediyoruz."