HABER: TAMER ARDA ERŞİN - KAMERA: ÜNAL AYDIN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kırıkkale'nin Hacılar Beldesi'nde çiftçinin sorunlarını dinledi. Çiftçi tarlayı ekene değil sahibine tarımsal destek ödemesi yapılmasından yakınırken, kendi destek ödemesini alan tarla sahibini “Ankara’da 2-3 tane petrol tesisleri var. Müteahhitlik yapıyor, AVM’si var. Bu kadar zengin adam” diye anlattı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kırıkkale'nin Hacılar Beldesi'nde çiftçinin sorunlarını dinledi. Kılıçdaroğlu, ikinci kez beldeye geldiğini hatırlatarak, yağan karın köylülere bereket getirmesini diledi. Kılıçdaroğlu Türkiye’nin iyi yönetilmediğini belirterek, “10 milyondan fazla işsizimiz var. Üniversite mezunu olup, annesinin babasının eline bakan evlatlarımız var” dedi. Sorunların akıllı siyasetle çözülebileceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, yurttaşların her şeye vergi verdiğini söyleyerek, “Şu küçük çocuk bile vergi veriyor. Bir havaya vergi vermiyorsunuz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu siyaseti evine insanlar helal para götürsün diye yaptığını belirterek, “Eğer biri açsa ben rahat uyuyabilir miyim?” dedi. Kılıçdaroğlu köylülerin tarlalarında huzur içinde çalışmak istediğini belirtirken, “19 yılda 10 milyonunun üzerinde işsiz yaratıyorsanız, bu ülkeyi siz mi yönetiyorsunuz yoksa başkaları mı yönetiyor?” diye sordu.

Kılıçdaroğlu üniversiteli işsiz sorununun Türkiye’ye yakışmadığını kaydederek, “Yeni bir yol ayrımındayız. 6 milyon 300 bin genç sandığa gidip oy kullanacak. Bu gençlere ne verildi, borç” dedi. Kılıçdaroğlu çiftçilerin pandemi döneminde aldığı borcun faizinin tamamını iktidara geldiklerinde sileceklerini vurgulayarak, havalimanlarını işleten şirketlerin silinen borcunu hatırlattı.

Köylülerden birisi 1500 lira emekli aylığı ile üniversite okuyan iki çocuğuna baktığını dile getirdi. Kılıçdaroğlu köylüyü onaylayarak şöyle devam etti:

“1500 lira aylık alıyorsunuz, size zam yok. Vermezler. 2 ikramiye aldırdım. Ona da zam yok. Sizi enflasyona ezdirdiler.”

“BU KARDEŞİNİZE GÜVENİN. DEMOKRATİK YOLLARLA HEPSİNİ YOLCU EDECEĞİM”

Türkiye’de düşüncesini söyleyen insanların hapse atıldığını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Size söz veriyorum en rahat eleştirdiğiniz insan ben olacağım. Bu kardeşinize güvenin. Demokratik yollarla hepsini yolcu edeceğim” diye ekledi.

“AVM’Sİ VAR, DESTEK ONA”

Kılıçdaroğlu, Hacılar Belediye Başkanı Mehmet Koyuncu’nun makamında çiftçilerin ve yurttaşların sorunlarını dinledi. Kılıçdaroğlu’na derdini anlatan çiftçi, desteğin tarla sahiplerine ödenmesinden yakınırken, sıkıntıyı şu şekilde anlattı:

 “Tarım desteklerinin çiftçiye yapılmasını istiyoruz. Burada herkes bilir. Bu köyde en az 100 çiftçi 150-200 bin dönüm Sivas yöresinde çiftçilik yapıyor. Hiçbir tarım desteğinden faydalanamıyoruz. Tarla sahibine ödüyor. 7 bin dönüm arazisi var Bala’da, koyu da bir AK Partili. Ankara’da 2-3 tane petrol tesisleri var. Müteahhitlik yapıyor, AVM’si var. Bu kadar zengin adam. 3 yıl tarlasını ektim. Ortalama 40 ton mazot, 30 ton da gübre harcadım. Kör kuruş devlet desteği almadım. Bu sene üreteceğim ürün için en az 40 ton mazot yakacağım. 30 ton da gübre aldım. Hala kör kuruş devlet desteği alamadım. Hala tarla sahibine destek. Tarla sahibi nerede? Ankara’da mağazası var, İstanbul’da duraklı minibüsü var. Bunun yolunu bulsanız, ürüne ödese devlet. Ürünü kim yetiştiriyor, biz yetiştiriyoruz.”

Bir köylü ise gençlerin 800-900 km öteye çalışmaya gittiğini belirterek, yakınlarındaki TÜPRAŞ’ta Hacılar kasabasından kimsenin işe alınmadığını vurguladı. Köylü, “Hacılar kasabasından 5 kişi çalışıyorsa namerdim” dedi.