Kirazlıyayla'da çinko-kurşun-bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajına karşı mücadele veren 5'i kadın 9 kişinin 'yaralama' iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması bugün yapıldı. Duruşma 11 Haziran'a ertelenirken Kirazlıyaylalılar, 'adalet' istediklerini söylediler.

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde yapımı süren zenginleştirme tesisi ve atık barajına karşı uzun süredir yaşam alanlarını savunan köylüler, bugün hakim karşısına çıktı. 6 Haziran 2020 tarihinde köylüler, beton mikserinin Kamışlı Gölü'nde yıkanmasına tepki göstermesinin ardından bir şirket görevlisi, köylülerin kendisini yaraladığını iddia ederek 9 kişi hakkında şikayetçi oldu. Yargılanan 5'i kadın 9 kişi, bugün Yenişehir Adliyesi'nde hakim karşısına çıktı. 

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü ve Yenişehir Belediye Meclisi üyesi Şafak Erdem, CHP Yenişehir İlçe yönetimi ve İYİ Parti Yenişehir İlçe yönetimi yargılanan Kirazlıyaylalı köylüleri yalnız bırakmadılar. 

Sürecin başından beri köylüleri ziyaret eden ve hukuk mücadelelerinde de yalnız bırakmayan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Kirazlıyaylalılar'ın yanlarında olduğunu şöyle anlattı:

"Yaşamı, doğayı, toprakları, suyu, göleti savunmak en doğal demokratik hakkıdır Kirazlıyaylalılar’ın, bütün vatandaşlarımızın. Hem anayasamızın hem de uluslararası sözleşmelerle garanti altına alındığı üzere kritik yollardan hak mücadelesi vermek, insanların en temel hakkıdır. Kirazlıyaylalılar da bunu yapıyorlar. Bu süreçte mağdur olan Kirazlıyaylalılar'dır. Biz bunun tanığıyız. Koronavirüs bahane edilerek, Ramazan ayında oruçlu oruçlu orada mücadele veren kadınlara her türlü fiziki, psikolojik şiddete varana kadar birtakım uygulamalar yapıldı. Kirazlıyaylalılar mağdurken burada yargılanmaları adaletsiz bir durum, ama biz sonuçta yargıya güveniyoruz. Adalet er ya da geç tecelli edecektir.”

Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem, bir buçuk yıldır siyasi partiler, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Kirazlıyaylalı'nın yanında olduklarını belirtti. Köylülerin yaşam alanlarına atık barajı yapıldığını anımsatan Erdem, şunları söylyedi:

"Hemen atık barajının 10-20 metre mesafesinde mezarları var. Atık barajının yanından geçerek köyün tek göleti olan Kamışlı Göl'e gidiyor bu insanlar. Şu an gölet de kurudu. Bu insanların yaşam alanlarının ortasına yapıldığı için firmayla tabii ki karşı karşıya geliyorlar. Bizim de olduğumuz dönemde gelmemelerini söylediğimiz halde özellikle tahrik etmek için bizim de yanımıza gelerek tahrik etmeye çalıştılar. Bugün de yargılanan insanlar, direnişi en önde götüren insanlardı. Özellikle hedef seçildiler. Ama biz daha önce de olduğu gibi her zaman onların yanındayız.”

Köylülerin avukatı Osman Atalay Akman, davaya ilişkin 9 köylüyü 'seçilmiş' olarak nitelendirerek, "Sözlü münakaşada hepimizin olmasına rağmen bu 9 köylümüz yargılanıyorlar. Biz bu hukuk mücadelesinden de nasıl ki idare mahkemesinden başarı ile çıkacağımıza inandığımız gibi bundan da başarılı çıkacağımıza inanıyoruz. Çünkü, haklısınız, hakkın yanındasınız, onun için size destek veriyoruz. Siz topraklarınızı korumak amacıyla gerçekten halis niyetlerle haklı olarak bu mücadeleyi yürüyorsunuz" dedi. 

Duruşmanın 11 Haziran'a ertelendiğinin bilgisini paylaşan avukat Akman, "Köylülerimizin, haksız bir şekilde görüntülerinin kamera kaydına alındığını, bunun hukuksuz delil olduğunu ifade ettik. Bütün bu yaşanan sözlü arbedenin bu sebeple olduğunu ifade etmeye çalıştık. Hakime anlattığımız kanaatindeyiz. Müştekilere de 'haklılığınızı ispat edin' diye süre verdi. Ne sunacaklar çok merak ediyoruz. Bir kişinin kendi üstlerine saldırdığını ifade ediyor. Sundukları hastane raporunda kendilerine herhangi bir darp izi olmadığı ortaya çıktı. Biz haklıyız" diye konuştu.