UĞUR İSTANBULLU

Kuraklık sorunu, Doğu Karadeniz’in yaylalarında da yaşanmaya başladı. Besiciler, otlar büyümediği için hazır yeme yönelince, maliyetler de arttı. Kurban Bayramı öncesinde şimdiden hayvan başına 1500 TL zarar ettiğini belirten besiciler,  "Ben şimdi 50-60 civarında hayvanı götürürsem, nereden baksan 25-30 bin yer parası vereceğim. Satamama durumunda nakliye ücreti, geriye dönüş ücreti ve bütün bunlarla beraber bu işlerin içinden nasıl çıkacağız? Yani bu iş bitmiştir" dedi.

Kuraklık, Artvin'in Ardanuç ilçesini de vurdu. Ardanuç'ta besicilik yapan Ümit Çelik, “İşte hayvanlarımız. Şu an kuraklık var, dolayısıyla damızlık malımızı dışarı bırakamıyoruz” dedi. Çelik, şunları söyledi: 

“Geçen yıl kasım ayında 90-100 liraya aldığımız yem, şu anda 150 lira oldu. Hâlâ içeride bakıyoruz. Hedefimiz kurbandı, ama şimdi bu maliyetlerle kurbana nasıl gideceğiz? Hayvanı kestirmeye gelince; iki yaş civarı kaliteli bir tosunu 8 bin liraya almışız, 6 bin 500-7 bin lira masrafı var. Kesime getiriyoruz hayvan başı bin, bin 500 lira civarında zarar var.

BESİCİ UYARDI: “YENİ BU İŞ BİTMİŞTİR”

Kurbana götürsek nasıl yapacağız? Ben şimdi 50-60 civarında hayvanı götürürsem, nereden baksan 25-30 bin yer parası vereceğim. Satamama durumunda nakliye ücreti, geriye dönüş ücreti ve bütün bunlarla beraber bu işlerin içinden nasıl çıkacağız? Yani bu iş bitmiştir. Bu şartlar altında herhangi bir şekilde bizi arayıp soran, ‘durumunuz nedir’ diyen bir yetkili de yok. Kurak da gitti, yem maliyetleri de ortada ne yapacağımızı bilemez durumdayız.”

“UCUZ, PAHALI TAMAMEN BU HAYVANCILIĞI BİTİRECEĞİM”

Ardanuç'un Sakarya köyünden Tarık Bozkurt da kuraklık yüzünden artan maliyetlerden yakınırken, şöyle konuştu: 

“Ben 30 kurbanlık besliyorum. Maliyetler o kadar arttı ki, hayvanları besleyemez hale geldik. Kuraklık bir taraftan, maliyetler ve yem fiyatları bir taraftan arttı, ot fiyatları arttı. Hayvanlara alıcı rağbeti de yok. Tamamen maliyetin içine veriyoruz. Maliyeti içinde yine de bu işin içinden çıkamıyoruz, ne yapacağımızı şaşırmış haldeyiz. 130 tane hayvanım var. Yemin olsun bu sene bitirmeye çalışacağım. Ucuz, pahalı tamamen bu hayvancılığı bitireceğim.”

“BAKANLIĞIN VERDİĞİ DESTEK, ÇEREZ PARASI”

Artvin Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talip Işık bakanlık tarafından verilen desteklerin yetersiz olduğunu belirterek, şunları söyledi: 

“Üretici şunu da yapmıştır. İleriye dönük önünü göremediği için bankalardan kredi çekmiştir. Malımı satar da bunu öderim, diye. Satamadığı zaman bir sürü üretici icraya düşecektir, icra sonucu belki de mevcut işlediği arazisini bile ipotek vermiştir. Bunlardan bile olacaktır. Şu anda acil çanlar çalıyor, ülkemizde ve ilimizde çalıyor. Bu üreticinin sesini artık duymaları lazım. Duymazlıktan gelmemeleri lazım. Çünkü üretimi olmayan bir ülke yaşamaz, yaşamaya devam etmez. Ne olur? İthalata mahkum kalacağız: o zaman da yabancı dediğimiz, ecnebi ülkelerin yapmış olduğu, yetiştirmiş olduğu hayvanları veya tahılını, buğdayın ve yemini onlardan almak durumunda kalacağız. Bu da hiçbir zaman için üreticinin lehine bir durum olamayacaktır. Bir an evvel buna bir çare bulunması lazımdır.”

“ÜRETİCİ BANKAYA BORCUNU ÖDEYEBİLMEK İÇİN HAYVANINI SATILIĞA ÇIKARDI”

Artvin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Azam Demirci de ekonomik sıkıntı içine girdiklerini belirtti. Demirci, şöyle konuştu: 

“Ülkemizde ve ilimizde kuraklık had safhadadır, bununla ilgili bir şey söylemek istemiyorum çünkü kuraklık denince akla gelecek her şeyi insanlarımız bilmekte. Bense alternatif olarak şunu belirtmek istiyorum, şu anda Ziraat Bankası'na olan üreticinin borçlarını faizsiz olarak ertelenmesini, ek olarak da hayvan sayısına göre de faizsiz olarak kredi verilmesi üreticiyi rahatlatacaktır. Üretici şu an bankaya olan borcunu ödeyebilmek için hayvanını satılığa çıkarıyor. Genelde borcunu ödeyebilmek için herkes hayvanını satılığa çıkardığından ötürü müşteri bulunmamaktadır. Bunun önüne geçilebilmesi için faizsiz olarak kredilerin ertelenmesi, bizleri rahatlatacaktır."