Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban bayramına yönelik tedbirleri ve uyulması gereken kuralları açıkladı. Bu yıl da kesim yerlerinde randevu sistemi uygulanacak, kurban satış alanlarına maskesiz girilmeyecek. Satış ve kesim yerlerinde vatandaşlar düzenli olarak uyarılacak.

Kurban kesmek isteyen vatandaşlar için Diyanet İşleri Başkanlığı 2021 yılı tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

2021 Kurban Bayramı'nda kesilecek kurbanlarla ilgili tebliğe göre;

Kesim yerlerinde yoğunluk oluşmaması için randevu sistemi uygulanacak. Kurban satış ve kesim yerleri birbirine yakın olacak. Tesis edilen kesim yerleri dışında kesim yapılamayacak.

Kesim yapacak kişilerin, Kasaplık Belgesi sahibi olması ya da Halk Eğitim Merkezleri'nde verilecek 20 saatlik "Kurban Kesim Elemanı" kursuna katılmış olmaları gerekecek. Ehliyetsiz kesim yaptığı belirlenenlere 2 bin 399 TL para cezası uygulanacak.

Satış yerleri İstanbul'da bayramdan 15 gün, diğer illerde ise 1 ay önce hazır hale getirilecek. Bu tarihten önce kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecek.

Satış yerlerinde 8 metrekareye bir kişi olacak şekilde kontrollü giriş yapılacak. Pazarlıklarda el sıkma bu bayramda da yapılmayacak.

Hayvan satış yerlerinde ulaşılabilir noktalarda, el yıkamak için lavabolar oluşturulacak. Satış yerlerine girişte ateş ölçülecek. 38 dereceden yüksek ateşi olanlar ve solunum sıkıntısı yaşayanlar içeri alınmayacak.

Satış ve kesim yerlerinin çevre kirliliğine neden olmamasından belediyeler sorunlu olacak.

KURALLARA UYMAYANA PARA CEZASI UYGULANACAK

Satış ve Kesim yerlerinde denetimler yapılacak. Kurallara uymayanlara para cezası uygulanacak. Kurban satışı ve kesimi için belirlenen yerler dışında kesim yapanlara 1000 TL idari para cezası verilecek.

Kesim yerlerinde belirlenen kurallara uymayan, önlem almadan atıkları toprağa veren tesislere 96 bin 561 TL, konutlarda bu fiili işleyenlere 2 bin 399 TL para cezası uygulanacak. 

Hayvanları Koruma Kanunu'nda belirlenen hijyen kurallarına ve usullere uymayanlara, hayvan başına 2 bin 75 lira para cezası uygulanacak. Dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine aykırı kesim yapanlara ise hayvan başına 5 bin 211 TL para cezası uygulanacak.

Kesim ve satış yerlerinde hayvanlara eziyet edenlere 1.033 TL para cezası uygulanacak.