İstanbul Kadıköy'de 8 Aralık 2019’da Las Tesis dansıyla erkek şiddetini protesto eden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan 6 kadın, "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçundan yargılandıkları davadan beraat etti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Ayşen Kavas, Fidan Ataselim ile Nisa Kör, Seda Elhan Barbaros, Sevda Yeniköylü ve Yaprak Okatalı 8 Aralık 2019’da Kadıköy'de Las Tesis dansıyla erkek şiddetini protesto ettikleri sırasında gözaltına alınıp daha sonra bırakılmışlardı. 6 kadın hakkında "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçunu işledikleri gerekçesiyle iddianame hazırlanarak dava açılmıştı. 

Kartal’daki Anadolu Adliyesi 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmaya Ayşen Kavas, Fidan Ataselim ve Sevda Yeniköylü ile avukatları katıldı.

ATASELİM: ANAYASAL HAKKIMI KULLANDIM

Son sözleri sorulan Fidan Ataselim, "Kadın haklarına ilişkin hukuki belgelerin uygulanması amaçlı protesto yapmak istedim. Anayasal hakkımı kullandım. Engelleme haksız olarak yapılmıştır, beraatımı talep ediyorum" dedi.

YENİKÖYLÜ: GURUR VERİCİ BİR EYLEMDİ

Sevda Yeniköylü de duruşmada son sözü sorulunca, "Anayasal hakkımı kullandım. Tüm dünyada düzenlenen bir performansı gerçekleştirdik. Gurur verici bir eylemdi. Beraatimi talep ediyorum" diye konuştu.

Mahkeme, sanıklar hakkında açılan kamu davanın atılı suç tipine uymadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlarına karar verdi.

"HER GÜN BAŞKACA EŞİTSİZLİKLER VE HAKSIZLIKLAR DOĞMAYA DEVAM EDİYOR"

Kadın Cinayetleri Platformu Kadın Meclisleri Genel Sekreteri Fidan Ataselim duruşma sonrası yaptığı basın açıklamasında, "Tecavüzcüleri, kadınları korumayanları, yasaları uygulamayanları, kadınların ölümünde, cinsel saldırıya uğramasında parmağı olanları bir şekilde işaret etmiştik hep birlikte. Biz de Türkiye'de, Kadıköy'de bu sesi güçlendirdik, biz de işaret ettik. Her gün kadınlar öldürülmeye devam ederken her gün başkaca eşitsizlikler ve haksızlıklar doğmaya devam ediyor. Marmara Denizi ölüyor örneğin. Bütün bunların karşısında bizler mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugünkü Las Tesis davasında protestoya katıldığımız için 6 arkadaşımızla birlikte hakkımızda dava açılmıştı. Bugün beraat kararı çıktı arkadaşlar" diye konuştu.

"HAKSIZ YARGILAMANIN HAKLI SONUCU"

Avukat Tuba Torun da beraat kararının ardından yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

"Bu sonuç, haksız bir yargılamanın haklı çok haklı bir sonucudur. Burada esas yargılanması gereken kadın mücadelesi için kadınların özgürlüğü ve eşitliği için mücadele eden kadınlar değil, eşitliğe karşı özgürlüğe karşı baskıcı zihniyettir. Bundan sonra da yılmadan, haklarımızı sonuna kadar talep ederek devam edeceğiz. İstanbul sözleşmesini tekrar kazanana, zaten gitmemiş olan İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatana kadar bu direnişimiz devam edecek."