Erzincan ve Kayseri’de bir maden şirketinin iki ayrı işletmesindeki işçiler, haklarını alamadığı için eyleme başladı. Erzincan’daki bir işçi, ücretlerinin ortalama 1500 lira düştüğünü vurgulayarak, “Gündem enflasyon, her şey almış başını gidiyor. Akabinde izinler de sıkıntı olmaya başladı. Masraflar nedeniyle insanlar eve bile gidip gelemiyor” dedi.

Erzincan ve Kayseri’de iki farklı işletmesi bulunan bir maden şirketinin işçileri, ücretlerinin düşürülmesine karşı ve izin hakları için eyleme başladı. İşçiler, şirketten dün “16.00-24.00 vardiyası işe çıkmayacak” mesajı geldiğini ve şantiyedeki işçilerin de zorla ücretsiz izne gönderilmek istendiğini bildirdi. İşçiler mesaili sistem nedeniyle düşen ücretlerinin artırılmasını, izin haklarının düzenlenmesini, işverenin sendika haklarını tanımasını istiyor.

Geçtiğimiz şubat ayında da eylem yapan işçiler, Türkiye Maden-İş’te örgütlü olduğu için şirket sendikanın yetki başvurusuna itiraz etti. İşçilerin iddiasına göre sendika kendileriyle iletişime dahi geçmedi. İşçiler ise sendikaya tepkilerini “Sendikanın varlığı yok burada. Burada faaliyet yürütemeyecekse, burada sayı çoğunluğunu bulup arkamızda duramayacaksa sendika da sorumlu artık. Bugün sendika burada olmalıydı” sözleriyle dile getiriyor.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Erzincan’daki bir işçi iki vardiya halinde çalıştıklarını ancak 1 Nisan’dan sonra üç vardiyaya döndüklerini ve 1500 liralık düşüş yapıldığını söyledi. İşçi, madende çalışan işçilerin çoğunluğunun başka şehirlerden geldiğini vurgulayarak, “Gündem enflasyon, her şey almış başını gidiyor. Akabinde izinlerde sıkıntı olmaya başladı. Masraflar nedeniyle insanlar eve bile gidip gelemiyor” dedi.

“İŞİNİZE GELİYORSA ÇALIŞIN, GELMİYORSA ÇALIŞMAYIN’

İşçi, şirket yetkileriyle görüşmek istediklerini, ancak muhatap bulamadıklarını kaydederek, “Adamlar ‘Maaş bu işinize geliyorsa çalışın, gelmiyorsa çalışmayın’ diyor. Çıkışımızı istiyoruz onu da vermiyorlar. Bazı arkadaşlarımızı tehdit ediyorlar” açıklamasını da sözlerine ekledi.