Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) için bir taslak hazırlandı. Buna göre; kurumun adı “Makine Kimya Endüstri AŞ” olacak ve doğrudan Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) bağlanacak, envanterlerini bedelsiz kullanabilecek. Ticaret Kanunu’nda geçen denetim hükümleri uygulanmayacak. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile geniş yetkilere sahip olacak. İhale Kanunu’ndan da muaf tutulacak. Şirkette kalan personel 6 ay içerisinde yeni sözleşme imzalayacak.

İktidar, MKE’nin yapı ve statüsü için yeni bir taslak hazırladı. Buna göre; kurumun görev tanımı, faaliyetleri, personel alımı ve ücret politikası değiştirilecek. Kurum; milli güvenlik hedefleri doğrultusunda askeri ve sivil amaçlı, her çeşit silah, mühimmat, patlayıcı ve kimyasal madde, petro-kimya ve diğer kimyevi ürünleri, makine, teçhizat, malzeme, hammadde, araç-gereç, cihaz, sistem ve platformları yurtiçi ve yurtdışında üretmek veya ürettirmek, pazarlamak ve ticaretini yapacak.

A.Ş. OLACAK, TİCARET KANUNU’NDAKİ DENETİM HÜKÜMLERİ UYGULANMAYACAK

Kurumun adı “Makine ve Kimya Endüstri Anonim Şirket (MKE AŞ)” olarak değiştirilecek. 6102 sayılı Ticaret Kanunu’nun kuruluşa, ayni ve nakdi sermaye konulmasına, şirketler topluluğuna, genel kurul toplantısına çağrı usulü ile genel kurul toplantılarında Ticaret Bakanlığı temsilcisi görevlendirilmesine ve şirketlerin denetime ilişkin hükümleri uygulanmayacak. Sermayesinin tamamı Hazine'ye ait olacak ancak MKE A.Ş.’deki pay sahipliğine dayanan oy, yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri, MSB tarafından kullanılacak.

MSB ENVANTERİNİ KULLANABİLECEK

Kurum, MSB envanterinde bulunan hammadde, malzeme, araç-gereç, cihaz, teçhizat, yedek parça, sistem, alt sistemlerini alabilecek; bina, fabrika, imalathane, atölye, işyeri ve benzeri taşınmazlar, arazi, platform, silah, mühimmat, ekipman, sistem ve alt sistemler ile altyapı ve test merkezlerini de bedelsiz kullanılabilecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI İLE GENİŞ YETKİLERE SAHİP OLACAK

Kurum, yurt içi ve dışı şirket kurma, şirket satın alma, şirketlere iştirak etme, şirketleri işletme, yurt içi ve dışına şube açma, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesindeki faaliyet alanına giren işletmeler ve taşınmazları bedelsiz devralma, milli güvenlik ve ulusal kalkınma içeren yatırım projeleri için kamulaştırma yapma ve yatırım fonu kurma yetkisine Cumhurbaşkanı Kararı ile sahip olacak. Kurum, yabancı ülkeler tarafından Türkiye’de bırakılanlar ile kamu idarelerinin ihtiyaç fazlası ve kullanım dışı bırakılan veya niteliğini kaybetmiş olan her türlü hava, deniz ve kara taşıtları, makine ve teçhizat ile tehlikeli veya tehlikesiz metal bileşim artıkları, ekonomik değer taşıyan mal ve malzemeleri hammaddeleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca belirlenen birim fiyatlarından satın alabilecek.

İHALE KANUNUNDAN MUAF OLACAK

Yasanın yürürlüğe girmesiyle MKE’nin tüm taşınır ve taşınmazları, borçları, alacakları, aktifi ve pasifi, ayni, fikri, sınaî mülkiyet, patent, marka, endüstriyel tasarım ve benzeri tüm hak ve yükümlülükleri ile iştiraklerindeki sermaye katılım payları MKE A.Ş.’ye devredilmiş sayılacak. Kurum; Harcırah Kanunu, Taşıt Kanunu, Devlet Memurları Kanunu, Kamu İhale Kanunu da kapsayan 17 kanundan muaf sayılacak.

ÇALIŞANLARA ÖZEL HUKUK HÜKÜMLERİNE GÖRE SÖZLEŞME 

Çalışma izni muafiyet belgesi verilen yabancılar, bu belge ile iş sözleşmesi süresi boyunca Türkiye’de ikamet edebilecek ve MKE A.Ş. bünyesinde çalışabilecek. Yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle emekli aylığı bağlanmasına hak kazanmış olanlardan istekte bulunanların emekliye ayırma işlemleri gecikmeksizin yerine getirilecek. Şirkette kalanlara 6 ay içerisinde yönetim kurulu ve özel hukuk hükümlerine göre çalıştırılmak üzere yeni sözleşme imzalayacak.Kendisine sözleşme teklif edilen ancak imzalamayan personel Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirilecek. 6 aylık sürenin sonundan itibaren MKE A.Ş'de özel hukuk hükümlerine tabi olmayan personel çalıştırılmayacak.

AKDERE, "ÖZELLEŞMEYECEK AMA ÖZEL SEKTÖR MANTIĞI İLE ÇALIŞACAK" DEMİŞTİ

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Genel Müdürü Yasin Akdere, 19 Aralık 2019’da yaptığı açıklamada, "MKEK özelleşmeyecek ama özel sektör mantığıyla çalışacak. MKEK kabuk değiştiriyor. MKEK kendi içerisinde dinamik bir yapıya kavuşacak. Beklentilere daha hızlı, kaliteli, verimli ve maliyetsel açıdan kabul gören bir dünya markası olarak yoluna devam edecek" demişti.