HABER: MUSTAFA KARABIYIK / KAMERA: TAMER KARADAĞ

Antalya’nın Manavgat ilçesinde günlerce süren orman yangınında traktörleri yanan çiftçilere 16 traktör dağıtıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Birçok ülkeye göre biz afetle mücadelede çok iyiyiz. Ama bunu da yetersiz görüyoruz. Çünkü görülmemiş afetleri yaşıyoruz" dedi.

Manavgat Gençlik ve Spor Müdürlüğü Yerleşkesinde bugün düzenlenen törende 16 vatandaşa traktörleri teslim edildi. Törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya milletvekilleri, vatandaşlar ve traktörleri hibe eden TÜMOSAN ve TürkTraktör temsilcileri katıldı.

Bakan Çavuşoğlu, "Antalya, Muğla ve Türkiye’nin birçok yerinde afetlerin meydana geldiğini" hatırlattı ve şunları söyledi:

“YANGIN SÖNDÜRMEDE DE BELEDİYELERİMİZİN ROLÜ OLDU ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Antalya’da, Muğla’da Türkiye’nin çok değişik bölgelerinde büyük yangınlar oldu. Sel afetleri oldu. Rabbim ülkemizi bu afetlerden korusun. Manavgat’ta yangın yaklaşık 11 gün sürdü. 11 gün burada yangını yaşadık kontrol altına almak için birlikte çalıştık. Bir taraftan yangının söndürülmesi için tüm kurumlarımızla bakanlıklarımız, ilgili kurumlarımız başta Orman Genel Müdürlüğü olmak üzere yoğun çaba sarf ettik. Diğer taraftan yine tüm kurumlarımızla belediyelerimiz dahil yangın söndürmede de belediyelerimizin rolü oldu çok teşekkür ediyoruz. Vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için çalıştık hep beraber sahadaydık.

“BUNDAN SONRA YAŞANACAK AFETLERE NASIL DAHA İYİ HAZIRLANABİLİRİZ, BUNLARI DEĞERLENDİRİYORUZ”

Ankara’da da birkaç gün önce sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında tüm ilgili kurumlar, bakanlıklarla beraber bundan sonra yaşanacak afetlere nasıl daha iyi hazırlanabiliriz, kapasitelerimizi nasıl güçlendirebiliriz bunları değerlendiriyoruz. Birçok ülkeye göre İbrahim Bey’in de söylediği gibi Amerika’da yangın halen devam ediyor. Avustralya’da aylarca devam etti. Avrupa’da da görüyoruz. Birçok ülkeye göre biz afetle mücadelede çok iyiyiz. Ama bunu da yetersiz görüyoruz. Çünkü görülmemiş afetleri yaşıyoruz. Yaşayabiliriz. Ama biz bunlara elimizden geldiği kadar hazırlıklı olmamız lazım.

“CUMHURBAŞKANIMIZ ÇİFTÇİMİZİN, TARIMIN ÖNEMİNİ ÇOK İYİ BİLİYOR”

Bir çiftçi kardeşiniz olarak her zaman AK Parti iktidarı olarak çiftçinin yanında olduk. Cumhurbaşkanımız çiftçimizin, tarımın önemini çok iyi biliyor. Tüm kurumlarımız bundan sonra da çiftçilerimize her alanda daha güçlü destek vermeye devam edeceğiz. Özellikle Cumhurbaşkanımızın talimatı var.

“GİRDİLERİN MALİYETİNİN AZALTILMASI YÖNÜNDE TALİMATI VAR”

Bakanlıklarımıza, ilgili kurumlarımıza çiftçimizin üzerindeki yükün yani maliyetin girdilerin maliyetinin azaltılması yönünde talimatı var. Bu gübre tohum gibi özellikle ilaç gibi biliyorum akaryakıt yani mazot da aynı şekilde yüktür. Ve bu konularda ilgili arkadaşlarımız da çalışıyor.

Toplam 25 traktör Antalya’da yandı. 1 vatandaşımız traktörünün kaydı olmadığı söyleyerek traktör almaktan feragat etti. Dört vatandaşımız da yeni traktör almak yerine yanmış traktörlerinin bedellerinin ödenmesini istedi. AFAD, hemen bu bedelleri çiftçilerimize ödedi. Bugün geri kalan, dört traktörden sonra geri kalan 16 traktörün dağıtımını yapacağız.