Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'i (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş'ın açılmasında ikinci aşamaya geçilerek, bölgedeki yüzde 3.5’lik alanın askeri güvenlik bölgesinden çıkarılarak kullanıma açılacağını belirtti. Ancak açılacak alanda 36 hak sahibi Rum’a ait özel mülkün bulunduğu bildirildi. Tatar, “Açılım, Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden hak sahiplerinin mülklerinin iadesinin mümkün kılınıp hukuka uygun bir şekilde gerçekleştirilecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı 47’nci yıl dönümü kutlamalarında bugün yaptığı konuşmada Kapalı Maraş'ın açılımında ikinci aşamaya geçileceğini duyurdu.

Buna göre Kapalı Maraş’ta, askeri bölge statüsünden çıkartılarak sivil hale getirilecek alan, 174 bin 643 metrekare olarak belirlenirken, söz konusu alanda Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuran 36 hak sahibi Kıbrıslı Rum’a ait özel mülk bulunduğu bildirildi.

Maraş’ta Ekim 2020’de sadece gezi amaçlı olarak kamuya açılan Demokrasi Caddesi ve bu bölgede bulunan Bilal Ağa Mescidi ile sahil kesimindeki Kennedy Caddesi alanına ek olarak, Bakanlar Kurulu kararıyla askeri statüden çıkartılacak yüzde 3.5'lük alan da kamuya açılarak, bölge etrafındaki demir çitler kaldırılacak ve Maraş’ın açık olan kısmına dahil edilecek.

Böylece Demokrasi Caddesi ile Keneddy Caddesi’nin ilerisinde bulunan ve henüz ziyaretçi kabul edilmeyen özel mülklerin bulunduğu alan da kamusal alana dahil edilecek.

Kapalı Maraş’ta açılacağı konuşulan bölgenin görüntülerine ANKA Haber Ajansı ulaştı. Görüntülerde askeri alanın ilerisinde yıkık ve harabe halinde yapılar ve askeri bölge olduğunu gösteren tel örgüler görülüyor.

MARAŞ’TAKİ TALEPTE BULUNAN HAK SAHİBİ RUMLAR İÇİN TAŞINMAZ MAL KOMİSYONU DEVREDE OLACAK

Törende konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu adımla iade talebiyle başvuran hak sahiplerine Taşınmaz Mal Komisyonu’nun bu yönde bir karar vermesi olanak sağlanacaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Tatar, şunları söyledi:

“Ülkemizin bir parçası olan Kapalı Maraş’ı açma kararımız yıllardan beridir mallarına ve mülklerine gidemeyen eski sakinlerinin ve hak sahiplerinin mülklerinin iadesini mümkün kılacak son derece önemli bir açılım. Amacımız buradaki mağduriyeti gidermektir. Kapalı Maraş Açılımı, Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden mülkiyet haklarına saygılı ve hukuka uygun bir şekilde gerçekleşecektir. Bu çerçevede bakanlar kurulumuz tarafından kabul edilen kararla Kapalı Maraş’ın yüzde 3.5’ine tekabül eden bölgenin askeri bölge statüsü kaldırılarak, Maraş açılımımızın ikinci aşamasına geçilecektir. Bu adımla iade talebiyle başvuran hak sahiplerine Taşınmaz Mal Komisyonu’nun bu yönde bir karar vermesi olanak sağlanacaktır. Gelinen bu aşamada Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin Maraş’ın açılması ile ilgili almış olduğumuz karara verdiği güçlü destek için minnettar olduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum.”