Tarım Kredi Kooperatifleri'ne borçlu çiftçilerin borç yapılandırmalarının TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşüldüğü sırada, yüksek faizli yapılandırmaya karşı çıkan bir grup çiftçi Ankara'daydı. Amasyalı çiftçi Ömer Sarı, “Yapılandırmayla beraber 2021 yılının Ekim ayında ilk taksitin ödeneceğini söylediler. Bu borcu hiçbir çiftçimiz ödeyemez. Yüzde 18 bizim için büyük bir faiz. Niye ödeyemezler?  Çiftçilerimiz iki yıldır zaten para kazanamadı. Zararına ya da maliyetinin altına ürünü üretip sattı" dedi.

Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarının yüzde 12 - 18 faizle yapılandırılması amacıyla AKP’nin verdiği yasa teklifi bugün TBMM’de komisyonda görüşülmeye başlandı. Çiftçilerden birkaç temsilci yüksek faizli borç yapılandırmasına tepki göstermek için Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) önünde açıklama yaptı. Çiftçiler, TBMM Tarım Komisyonu'ndaki milletvekilleriyle görüştüklerini belirterek, TZOB’un çiftçilere sahip çıkmasını istedi. Amasya Kızılcaköy’den gelen çiftçi Ömer Sarı şunları söyledi:

"BU YAPILANDIRMADAN ÇİFTÇİLER MEMNUN DEĞİL" 

“Yapılandırmayla beraber 2021 yılının Ekim ayında ilk taksitin ödeneceğini söylediler. Bu borcu hiçbir çiftçimiz ödeyemez. Yüzde 18 bizim için büyük bir faiz. Niye ödeyemezler? Çiftçilerimiz iki yıldır zaten para kazanamadı. Zararına ya da maliyetinin altına ürünü üretip sattı. Çiftçiler esnafa olan borçlarını 2 yıldır ertelediler. Çiftçilerimizin fide, gübre maliyetleri var. Tarım Kredi de bu şekilde yapılandırdığı zaman… Çiftçimiz geçen yıldan kalan esnafa tüccara borcunu mu ödesin, evini mi geçindirsin, bu yıl aldığı tarım girdi maliyetlerini mi ödesin? Türkiye geneli platformumuz var. Çiftçilerle görüşüyoruz. Eğer böyle bir yapılandırma varsa kimse memnun değil.

"ÇİFTÇİ KENDİ SORUNUNU ÇÖZECEKSE TZOB'UN GÖREVİ NE?" 

Önüne gelen çiftçilere koymuş faizi. Faizin faizini. Biz bugün TZOB’un önünde toplandık. TZOB bizim temsilcimiz. Biz 10 defa Ankara’ya geldik. Artık ayaklarımız şişti. Bize sözler verildi. Bugün bize kapıyı açmadılar. Telefonlarımıza cevap vermediler. Çiftçi kendi sorununu çözecekse TZOB’un ne görevi var, biz niye aidat verelim? Biz bugün tarım komisyonundaki milletvekilleriyle görüşmeye Meclis’e geldik. Yapılandırmada baskı oluşsun çiftçinin önü açılsın diye. Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum. Çiftçi alırken soyuluyor, satarken soyuluyor.

"SERACILIK YAPIYORUM DAHA 50 LİRAYI YASTIĞIMIN ALTINA KOYMADIM" 

Çiftçinin dört kalemi. Evini geçindirecek, esnafların borcunu verecek, Tarım Kredi’yi verecek, tarım ürünleri var. Ben seracılık yapıyorum 50 lirayı daha yastığımın altına koymadım. Ben 200 ton domates üretiyorum. Domatesi ben tarlamdan 2 liraya sattığımı bilmiyorum daha. Tarım Kredi Kooperatifi’nin amacı neydi? Ucuz imkan sağlayıp çiftçisine yansıtmaktı. Bugün Tarım Kredi Kooperatifi’ne gelin. Tarım Kredi’de bir çuval gübre kaç lira görün. Mazot kaç lira görün. Tarım Kredi Kooperatifi çiftçinin ortaklığıyla kuruldu. Kooperatif demek ucuz imkan demek, ama piyasadan daha pahalı faizi de yüksek. Köyümde Tarım Kredi Kooperatifi var. Her şey pahalı. O zaman şöyle olmalıydı Tarım Kredi Kooperatifi şirketi.”