MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, terörle mücadele ederken yaralandığı halde maluliyet oranı 40’ın altında olanların gazi sayılmamasını eleştirerek, “Biz bundan rahatsızız. Üzülüyoruz, kahroluyoruz. Bahsettiğimiz kategoride 20 bin kahraman var” dedi. Yönter, bu sorunu çözmek için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatıyla 4 maddelik bir kanun teklifi hazırladıklarını ve TBMM’ye sunduklarını açıkladı.

İzzet Ulvi Yönter, bugün TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Terörle mücadele gazilerinin yaşadığı sorunları anlatan Yönter, şöyle konuştu:

“Biz, millet olarak ‘ölürsem şehit, kalırsam gazi’ diyen bir inanca sahibiz. Terörle mücadele esnasında yaralanan kardeşimiz, TSK’nın Sağlık Yönetmeliği gerekçe gösterilerek, maluliyet oranı yüzde 40’ın altında olduğundan dolayı gazi sayılmıyor. Örnek vereyim; ‘15 gün yoğun bakımda yattım, 60 günde evde yatalak yattım, hayati tehlikeyi maruz kaldım ve ben gazi sayılmadım. Sol göğsümden yediğim mermi sol akciğerimden girdi ve ben gazi sayılmadım’ diyor. Bu gazimizin vücudu şarapnel tarlasına dönmüş. Vatan, millet için bu hale geldi. ‘Vatan sağ olsun’ diyor ama gazi sayılmıyor. Gaziye bakarken yüzdesine, oranına, derecesine mi bakacağız.

Biz bundan rahatsızız. Üzülüyoruz, kahroluyoruz. Bahsettiğimiz kategoride 20 bin kahraman var. Yaklaşık her iki gaziden biri mermi; dört gaziden biri mayın, el yapımı patlayıcı; her beş gaziden biri ise el bombası sonucu yaralanmış. Bazı gazilerimizin vücudundan mermi çıkarılamıyor, hayati risk var, mermi ile yaşıyorlar ama gazi sayılmıyorlar. Biz bunu nasıl izah edeceğiz? Bu çelişkiyi nasıl açıklayacağız? Bu 20 bin kahramanın yanındayız.”

Bu sorunu gidermek için Devlet Bahçeli’nin talimatıyla dört maddelik bir kanun teklifi hazırladıklarını ve TBMM’ye sunduklarını duyuran Yönter, “İstiklal madalyası verilmiş bulunanlara şeref aylığının bağlanması, bu gazilerimize ‘gazilik’ unvanının verilmesini istiyoruz. TMK’da değişiklik yapılmasını öngörüyoruz. 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Şeref Aylığı Bağlanması Hakkındaki Kanun’a bir madde eklenmesini istiyoruz. Yani hakkı, haklısıyla buluşturmak istiyoruz” dedi.