Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk olarak 2019 yılında yapılan Orman Yangınları Çalıştayı'nın 2’ncisi düzenleniyor. “Küllerimizden Doğuyoruz” temasıyla düzenlenecek olan çalıştayda, yeniden inşa ve rehabilitasyon, orman yangınlarında havadan müdahale esasları gibi konular ele alınacak.

Yüzde 68 orman varlığıyla Türkiye’nin en yeşil şehirlerinden biri olan Muğla, çıkan orman yangınları nedeniyle yüzde 8’lik orman alanı kaybetti. 66 bin dekarın üzerindeki ormanlık alan kül olurken yangınların sona ermesinin ardından bölgede yaralar sarılmaya çalışılıyor. Aynı zamanda Antalya’da çıkan yangın nedeniyle Manavgat İlçesi'nde de binlerce dekar ormanlık alan yanarken yüzlerce ev kullanılmaz hale geldi. Muğla Büyükşehir Belediyesi, ülkeyi etkileyen tüm bu yangınların bir afete dönüşmemesi için gerekli önlemelerin alınması ve yangınların büyümesinin önüne geçilmesi için çözüm arayışına girdi. Bu kapsamda Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019 yılında, Türkiye’de belediyeler tarafından düzenlenen ilk “Orman Yangınları Çalıştayı”, organize edilmişti. Bu yıl 2’ncisi düzenlenecek olan çalıştay, 28 Ağustos 2021 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılacak.

KEMAL KILIÇDAROĞLU DA ÇALIŞTAYA KATILACAK

Alanında uzman birçok proseförün orman yangınlarını bilimsel yönleriyle değerlendirerek sunumlar yapacağı ve çözüm önerileri sunacağı çalıştaya; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11 Büyükşehir Belediye Başkanı, Genel Başkan Yardımcıları da katılacak.

YENİDEN İNŞA VE REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARI ELE ALINACAK 

Çalıştayda yangınlar nedeniyle zarar gören bölgelerin yeniden inşası ve ormanlık alanların rehabiltasyon çalışmaları da ele alınacak. Bu kapsamda orman yangınları öncesi-sonrası, Ege ve Akdeniz bölgelerinin bitki örtüsü ve yangınla ilişkileri, yanlış ormancılık politikaları gibi konular uzman hocalar tarafından anlatılarak tartışılacak. Sabah saat 09:30’da başlayacak olan çalıştay, öğleden sonra sona erecek. Çalıştayda tartışılan konular, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından rapor haline getirilerek sonuç bildirgesi olarak vatandaşlarla paylaşılacak.