Marmara Denizi Koruma Eylem Planı'nda yer alan Müsilaj Temizliği Seferberliği Programı, İstanbul Caddebostan Sahili'nden başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilaj temizleme seferberliğini milli bir mesele olarak nitelendirerek, "Doğamız, çevremiz, denizlerimiz, tüm doğal yaşam alanlarımız bizi adeta yardıma çağırıyor. İnsanlık olarak doğadan aldığımız borcu, doğamıza geri ödemek zorundayız" dedi.

İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Müsilaj Temizliği Seferberliği Programı’na” Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Başkanı Tahir Büyükakın, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ile sahne ve sanat dünyasından ünlü isimler katıldı.

Bakan Kurum, burada yaptığı konuşmada; müsilaj temizleme seferberliğini milli bir mesele olarak nitelendirerek, "Doğamız, çevremiz, denizlerimiz, tüm doğal yaşam alanlarımız bizi adeta yardıma çağırıyor. İnsanlık olarak doğadan aldığımız borcu, doğamıza geri ödemek zorundayız" dedi.

"MARMARA'YI KADERİNE TERK ETMEYECEĞİZ"

Murat Kurum, 15 bölgede hem karadan hem denizden temizlik çalışmasına eş zamanlı başlandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bugün hepimiz, tek yürek, tek ses olduk. Hep birlikte 'Marmara Hepimizin' diyoruz. Doğamız, çevremiz, denizlerimiz, tüm doğal yaşam alanlarımız bizi adeta yardıma çağırıyor. Bize düşen mesuliyet, son derece açık ve nettir. İnsanlık olarak doğadan aldığımız borcu, doğamıza geri ödemek zorundayız. Bu küresel krize, afetlere ve deniz kirliliğine karşı bir seferberlik ruhuyla hareket etmek durumundayız. Çevre yatırımlarımızla yeşil projelerimizle çevre koruma tesislerimizle çocuklarımıza güzel bir dünya bırakmak, güzel bir ülke bırakmak ve bugün tüm şehirlerimizde milletimizi bu anlamda heyecanlandıran, hakikaten iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yaptığımız birçok yatırımımız var, işte millet bahçelerinden doğa koruma projelerine, yine Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde yürüttüğümüz Sıfır Atık Projesi ve Sıfır Atık Mavi Hareketi’nden modern atık su arıtma tesislerine, bisiklet yollarından ekolojik koridorlara kadar on binlerce yeni çevre yatırımını geliştiriyor, milletimizin ve doğamızın emrine sunuyoruz. Bu kararlılıkla bu azimle inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu yatırımları yapmaya devam edeceğiz.

"100 FARKLI NOKTADAN NUMUNELER ALDIK"

İşte bugün de milli bir mesele olan bu güzel seferberliğimizle inşallah Marmara Denizi'mizi en hızlı şekilde temizleyecek, en duru, en saf, en berrak haline hep birlikte yeniden kavuşturacağız. Müsilaj sorununun çıktığı ilk andan itibaren süreci titizlikle takip ettik. 300 uzman ekibimizle 91 izleme noktası belirledik ve bu izleme noktalarında hem karada hem denizde tüm atık su ve katı atık tesislerinde, kirlilik alanlarında toplamda 430 denetim yaptık. ODTÜ Bilim Gemimizle suyun altında ve üstünde 100 farklı noktadan numuneler aldık. Sayısı gerçekten belki de son yıllarda ender gördüğümüz 700'ü aşan bilim insanımız, kurum temsilcilerimiz, belediyelerimizin temsilcisi, sivil toplum kuruluşlarımız, yine bu konuya ilişkin görüşleri, fikirleri olan, her türlü vatandaşımızın içinde olduğu çok geniş katılımlı çalıştayımızı gerçekleştirdik. 12 bin yıldır sırtında uzak diyarlardan gelen nice gemilere ev sahipliği yapan, 'Vira bismillah' diyerek denize açılan heyamola sesleriyle yelken açanlara göğsünden tonlarca rızık çıkarmış, milyonlarca insana ekmek, milyonlarcasına iş sunmuş, usanmamış, Adalar'ı göğsünde saklamış, sevenleri buluşturmuş, şairlerin, seyyahların ilham kaynağı olmuş, İstanbul'un fethinin şahidi olmuş, Çanakkale ve İstanbul Boğazı'nı beslemiş, Mavi Vatan'ın kolyesi, Karadeniz, Akdeniz ve Ege'nin küçük kardeşi Marmara Denizi'mizi kurtaracağız, Marmara Denizi'ni kaderine terk etmeyeceğiz."

"YAPTIĞIMIZ TEMİZLİK, ÇÖZÜM DEĞİL"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da burada yaptığı konuşmada Marmara Denizi’nde yaşanan tehdidin yılların birikimi olduğuna dikkat çekerek, "Bugün yaptığımız bir pisliği temizlemek. Yani bir çözüm değil. Sadece bugüne dair, bugünün sürecine katkı sunma anlamında bir çalışma. Sakın ha, bunu sürecin çözümü, sonucu olarak algılamayın" dedi. 

İmamoğlu, şöyle konuştu:

"Günlük 4 milyon metreküpe yakın atığı yönetiyor bu kent. Gerçekten büyük bir hacim. Bu hacmin, İstanbul’da şu an yönetilme biçimi yüzde 50’yi aşan biçimde ileri biyolojik arıtma; ama diğer kısmı ise ön arıtma biçimde derin deşarj yöntemiyle tercih yapılmakta. Bugün dönüşümü ile ilgili 1,5 milyon metreküplük bir alan şu anda kapasite çalışma içerisinde. Projeler yürüyor. İlave ihtiyaçlarımız var. Onlar ile ilgili hem proje hem de yer tahsisi konusunda kurum ve kuruluşlarla çalışmalarımız yürüyor. Bütün bu çabanın kadim kurum İSKİ’ye ait olduğunu ve İSKİ’nin tüm süreçlerine katkı sunan, geçmişten bugüne herkese minnet duygularımı iletmek istiyorum. İstanbul’un kadim ve nadide bir kurumudur. Bu yönüyle bu çalışmalarımızın, bu sürece katkı sunacağını öngörüyoruz. Bugün de kurumumuzun, farklı kurum ve kuruluşları hazırlıklarını yaptılar. Ve bugün 10 adet bu müsilajla ilgili temizliği yapılacağı makineleri, tekneleri hazır ettiler. Bu çaba sürecek. Ama şunu belirtelim: Bugün yaptığımız bir pisliği temizlemek. Ya da bir müsilajı temizlemek. Yani bir çözüm değil. Sadece bugüne dair, bugünün sürecine katkı sunma anlamında bir çalışma. Değerlidir, anlamlıdır. Sakın ha, bunu sürecin çözümü, sonucu olarak algılamayın.

"SÜRECİN HASSAS BİÇİMDE YÜRÜTÜLMESİ ÇÖZÜM OLUR"

Bugün İstanbul’da, Bakanımız, bu müsilajın, deniz üstündeki temizliği etkinliğini başlatmak istedi. Ev sahipliği yapmaktan keyif duyduk. Teşekkür ederiz kendilerine. Bu sürecin bir başka ruhu da seferberlik ruhudur. Seferberlik ruhuyla başlamıştır. Tekrar bütün paydaşlarına minnet duygularımı ileteyim. Bu işin başında, Bakanlığımız, bütün Marmara’nın bütün kurum ve kuruluşlarından sorumlu valiliklerimiz, belediyelerimiz olmak zorunda. Unutulmasın ki, 30 milyona yakın nüfus, bu işte iş birliği yapmaz ise bunun çözümü mümkün değil. Yani bir işletme, bir sanayi tesisi, bir vatandaşın evindeki sürecinden tutun, bir inşaatı yapan müteahhide varıncaya kadar tüm süreçlerin hassas biçimde yönetilmesi çözümü oluşturur."

Konuşmaların ardından Bakan Kurum, İBB Başkanı İmamoğlu ve beraberlerindeki heyet, Caddebostan Sahili’nden tekneyle Marmara’ya açıldı ve yaşanan müsilaj faciasını yerinde inceledi.