CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ithal edilen plastik atıklarla ilgili soru önergesine yanıt veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2020 yılında 775 bin ton olan plastik atık ithalatının 2021 yılında 685 bin tona gerilediği bildirdi. Gürer ise tarlalardaki plastik atıklara dikkat çekerek bunların tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceğini ve bir an önce tedbir alınması gerektiğini söyledi. Gürer, “Aksi taktirde tarlalar, bir gün gelecek ki bu atıklarla üretim yapılamaz duruma düşecek” dedi.

Ömer Fethi Gürer, TBMM’ye verdiği soru önergesinde, Bakan Kurum’dan ithal edilen plastik atıklarla ilgili verileri açıklamasını istedi. Önergeye yanıt veren Kurum, tehlikesiz atık ithalat işlemlerinin Ticaret Bakanlığı tarafından her yıl yayımlanan ‘Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği’ne göre yürütüldüğünü belirtti. Kurum, plastik atık ithalatının geri dönüşüm amaçlı yapıldığına dikkat çekerek, yakma ve bertaraf amaçlı plastik atık ithalatının yasak olduğunu anımsattı.

“2020 YILINDA 775 BİN TON OLAN PLASTİK ATIK İTHALATI 2021 YILINDA 685 BİN TONA GERİLEDİ”

Bakan Kurum, 2020 yılında 775 bin ton olan plastik atık ithalatının 2021 yılında 685 bin tona gerilediğini belirterek, “Çoğunlukla Avrupa ülkelerinden olmakla birlikte dünyanın muhtelif ülkelerinden atık ithalatı yapılmakta olup, gümrüklerde ve tesislerde yapılan sıkı denetimler sayesinde 2022 yılında da temiz ve geri dönüşüm verimi yüksek plastik atıkların ithalatına müsaade edilmektedir” dedi.

“ELEKTRİK DİREKLERİNE VARINCAYA KADAR BU POŞET VEYA NAYLONLARIN DAĞILDIĞINI GÖRÜYORUZ”

Ömer Fethi Gürer ise Niğde’nin Ulukışla ilçesindeki bir tarlada bugün yaptığı açıklamada, tarlalardaki plastik atıklara dikkat çekti. Gürer, şunları söyledi:

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bütçe görüşmelerinde Bakan’a da ilettim. Ülkemizde örtü altı üretim bittikten sonra özellikle bu poşetler ya tarlada kalıyor ya da bölgesel olarak dağılıyor. Bunlardan ciddi bir atık oluşuyor, çevre kirliliği meydana geliyor. Tarlalarda bu atıklar çevresel sorun da yaratıyor. Bunların toplanması gerekiyor. Genelde buralar kiraya verildiğinden, buralarda işletmelerin işi bittiği zaman tarlalarda çiftçiler bırakıp gittiğinden, çok ciddi atık oluşuyor. Elektrik direklerine varıncaya kadar bu poşet veya naylonların dağıldığını görüyoruz.

“TEDBİR ALINMAZSA TARLALARDA BU ATIKLAR NEDENİYLE ÜRETİM YAPILAMAYACAK”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ülkenin çok farklı bölgesinde, örtü altı üretim olan yerlerde, bir görevli çıkarırsa, özellikle Zengen bölgesinde tarlaların kenarlarında naylon duvarlar oluştuğunu görür. Bu atıkların doğada yok olması sorunlu, çevre felaketine dönüşüyor. Bunların bir kısmı traktörle sürüldüğünde tarlaya da karışıyor, verimi de etkiliyor. Çevre kirliliğinin yanı sıra doğada yok olmuyor. Bununla ilgili önlem alınması lazım. ‘Şu kadar poşet topladık, şurada önlem aldık’ demekle değil… Gelsinler görevliler de ben farklı bölgeleri gezdireyim; Ulukışla’da, Zengen’de, Altunhisar’ın bazı bölgelerinde var. Türkiye’nin her yerinde var. Bununla ilgili şu yapılabilir: Üretici para kazanamıyor, sıkıntısı var, bunu da pahalıya alıyor. Atık toplamada sorun yaşıyor. Der ki Bakanlık, ‘Üretim sonrası atığını getir, karşılında sana bir ücret vereceğim’. Böylece onun da bu ürünü toplamasının önünü açar. Aksi taktirde tarlalar, bir gün gelecek ki bu atıklarla üretim yapılamaz duruma düşecek.”

“MAALESEF ÖNLEM ALINMIYOR”

CHP Ulukışla İlçe Başkanı Hüseyin Toker de atıkların toplatılmasını her fırsatta dile getirdiklerini belirterek, “Kışa doğru girerken rüzgarla çevreye çok büyük dağılım ve zarar veriyor. Naylonlar, damlama parçaları doğada çok büyük felakete sebep oluyor. Maalesef bir önlem alınmıyor” dedi.