HABER: CEM HAYAT - KAMERA: AŞKIN ÖZDEMİR

İlk kez 2015 yılında Marsilya'daki Mucem Müzesi'nde gösterilen Paylaşılan Kutsal Mekanlar Sergisi; Institut Français de Turquie, Anadolu Kültür ve Cermodern ortaklığıyla Ankara'da sergileniyor. Institut Français de Turquie Ankara Müdürü Sebastien de Courtois sergi hakkında, "Bu sergide yer alan eserler, dinler tarafından ortak kullanılan mekanlardan oluşuyor. Konusu kesinlikle ayrımcılık yapmak değil, birleştirici rol oynamaktır" dedi.

Antropolojik ve tarihsel araştırmalara dayalı bir proje olan Paylaşılan Kutsal Mekanlar; 2015 yılında ilk kez Marsilya Avrupa ve Akdeniz Medeniyetleri Müzesi'nde (Mucem), 2016 yılında Tunus Bardo Müzesi'nde, 2017 yılında Paris'te ve Selanik'te, 2018 yılında Marakeş'te ve New York'ta, 2019 yılında İstanbul'da sergilendikten sonra şimdi de Ankara'da Cermodern'de sergileniyor.

Paylaşılan Kutsal Mekanlar Sergisi'nin amacını ve işlevini, Institut Français de Turquie Ankara Müdürü Sebastien de Courtois ANKA'ya şöyle anlattı:

"AYIRAN DEĞİL, BİRLEŞTİREN BİR SERGİ"

"Bu serginin ana teması paylaşılan kutsal mekanlar. Bu sergide yer alan eserler, dinler tarafından ortak kullanılan mekanlardan oluşuyor. Dolayısıyla çok akıllı bir şekilde ayıran değil, birleştiren bir sergi. Konusu kesinlikle ayrımcılık yapmak değil, dinler tarafından ortak kullanılan mekanları göstererek birleştirici rol oynamak.

"ÖZELLİKLE SARKİS'İN ESERİNİ ANKARA'DA SERGİLEMEK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİYDİ"

Bu sergi İstanbul’dan sonra Ankara’da; Institut Français de Turquie, Anadolu Kültür ve Cermodern ortaklığıyla düzenleniyor. Her zaman hatırlatmak gerekir ki Türkiye’nin başkenti Ankara, İstanbul değil. İstanbul’daki sergiden sonra serginin Ankara’ya gelmemesi düşünülemezdi. Özellikle burada sergiyi düzenlediğimiz için çok mutluyuz. Ankara’da Institut Français de Turquie Ankara Müdürü olarak söylemem gerekir ki serginin içinde yer alan eserleri -özellikle Sarkis’in eserini- Ankara’da sergilemek ve sanatçıları Ankara’da tanıtmak bizim için çok önemliydi. Bu sergi, dinlerin birleşmesini çok pedagojik bir biçimde ele almaktadır. Bu da bizim için çok önemli bir konuydu. Anadolu’nun kadim kültürünün ve tek tanrılı üç dinin bu topraklarda çok eskiden beri kök salmasının sonucu olarak Anadolu’nun seçilmesi yadırganacak bir durum değildir. Dolayısıyla bu seçim bizim için gayet doğaldır.

"30 EYLÜL'E KADAR AÇIK KALACAK"

Sergimiz Ankara Cermodern’de 1 Temmuz’da açıldı ve 30 Eylül’e kadar açık kalacak. Yani kapanma döneminden sonra bütün yaz açık kalacağı için mutluyuz. Sergiyle ilgili çok güzel tepkiler aldık. Şu an günde aşağı yukarı 50 kişi ziyaret ediyor. Eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte öğretmenlerle öğrencilerin birlikte ziyaret edebileceğini umuyoruz.  Okul gezileri için de şimdiden hazırlık yapıyoruz."

Sergideki eserleri ANKA Haber Ajansı'na anlatan Courtois; Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i ikiye ayırdığının analtıldığı orijinal el yazması eseri gösterdi ve İstanbul'daki özel bir koleksiyoncu tarafından bu sergi kapsamında kendilerini ödünç verildiğini belirtti. Bir başka el yazması eserin ise Hz. Muhammed'in hayatını anlattığını vurguladı.

Sergideki en önemli eserlerden biri olarak, Sarkis'in Mavi Kalp isimli neon ışıklarından oluşan çalışmasını gösteren Courtois, "Bu eser, İstanbul’daki bir çağdaş sanat müzesi tarafından sergi kapsamında bize gönderildi. Sarkis’in Mavi Kalp isimli eseri. Bu eser, Kudüs’ü temsil ediyor ve Kudüs’ü temsilen burada bulunuyor" dedi.