ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Türkiye’nin Kabil Havaalanı’nın güvenliğinde öncü rol oynamayı kabul ettiğini belirterek, “Yapılması gereken çok iş var. Verilecek desteğin ne olduğunu henüz bilmiyoruz” dedi.

Pentagon Sözcüsü Kirby, dün düzenlediği günlük basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kirby, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile mevkidaşı Llyod Austin’in telefon görüşmesini anımsatarak “Türkiye, Kabil Havalimanı’nın korunması konusunda öncülük etmeyi kabul etti” dedi. Kirby şöyle konuştu:

“HALEN DETAYLARI ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR, DAHA ÇOK İŞ VAR”

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında yapılan görüşmenin devamı. Türkiye, havalimanının korunması konusunda öncülük etmeyi kabul etti. Ancak halen detayları üzerinde çalışılıyor. Yapılması gereken daha çok iş var. Onlar, ABD ve uluslararası toplumdan bir destek almaları gerektiğini belirttiler. Bunun üzerine çalışıyoruz. Tam olarak verilecek desteğin ne olduğunu henüz bilmiyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Haziran'da, NATO Zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada; “Amerika, yakın zamanda Afganistan’ı terk etmenin hazırlığı içerisinde, oradaki süreci devam ettirecek tek ülke Türkiye” demişti. Erdoğan ile görüşmesinin ardından, Afganistan sorusu üzerine ABD Başkanı Joe Biden ise "Uzun görüşmelerimiz oldu. Toplantımızla ilgili iyi şeyler hissediyorum" açıklamasını yapmıştı. Erdoğan ise görüşme sonrasında konuyu, "Türkiye olarak eğer Afganistan'dan çıkmamız istenmiyorsa, özellikle belirli bir desteğin verilmesi isteniyorsa diplomatik mali konularda ABD'nin vereceği destek önem arz ediyor" sözleri ile değerlendirmişti.