CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ayçiçek fiyatlarının hala açıklanmadığını belirterek, “Ayçiçek fiyatı yağlık kilogramı 6 buçuk lira olmalı. Neden mi? Gübre fiyatları yüzde 120-160 artmış. İlaç fiyatları yüzde 100-150 artmış. Mazot fiyatları litresi 5 lira 40 kuruştan 7 lira 32 kuruşa çıkmış. Ayçiçek fiyatı eğer 6 buçuk lira kilogramın altında olursa; çiftçinin gelecek yıl ayçiçek ekmeme durumu söz konusu” dedi.

CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, Ayçiçek hasadının başlamasına rağmen fiyatların açıklanmadığını söyledi. Çiftçi ve Ziraat Odaları’nın yağlık ayçiçeğin kilosunun en az 6 buçuk lira olarak beklediğini aktardı. Sarıbal’ın konuya ilişkin değerlendirmesi şöyle:

YAĞLIK AYÇİÇEK FİYATI 6 BUÇUK LİRA OLMALI: Şu an da ülkemizde Ayçiçek hasatının başladığı ve yoğunlaştığı bir dönem. Henüz ayçiçeği fiyatlarında bir açıklama yok. Çiftçimiz, Ziraat Odaları yağlık Ayçiçek fiyatının çiftçiye en az kilogramı 6 buçuk lira olarak yansımasını istiyor. Yani ayçiçek fiyatı yağlık kilogramı 6 buçuk lira olmalı. Neden mi? Gübre fiyatları yüzde 120-160 artmış. İlaç fiyatları yüzde 100-150 artmış. Mazot fiyatları litresi 5 lira 40 kuruştan 7 lira 32 kuruşa çıkmış. Tohum fiyatları artmış. Dolayısıyla eğer 6 buçuk lira kilogramın altında olursa ayçiçek fiyatı; çiftçinin gelecek yıl ayçiçek ekmeme durumu söz konusu.

GİRDİ FİYATLARI YÜZDE YÜZ ARTTI, ÜRETİCİ BU KOŞULLARDA ÜRETİM YAPMAYACAKTIR: Hem çerezlik hem yağlık ayçiçek tohum fiyatlarının çiftçinin zarar etmeyeceği, masrafını çıkaracağı ve belirli bir kar oranına göre hesaplanıp verilmesi lazım. Ayçiçeği fiyatlarında, ayçiçeği tohum üretiminde bir artış var. İhtiyacımız kadar ayçiçeğini burada üretebilmemiz için fiyat çok çok önemli. Girdi fiyatları yüzde yüz civarında artmışken Ayçiçek yağ fiyatlarının çok düşük oranda fiyat artışıyla kabul edilebilir tarafı yoktur. Üretici bu koşullarda üretim yapmayacaktır.

11 YILDA  11 MİLYON TONDAN DAHA FAZLA AYÇİÇEĞİ TOHUMU SATIN ALINDI: Ülkemiz 2003 yılından 2021 haziran ayına kadar yaklaşık 11 milyon tondan daha fazla ayçiçeği tohumu satın almış. Buna 6 milyar doların üzerinde para ödemiş. Yıllık yaklaşık 1 milyon ton civarında yağlık 100 bin ton da çerezlik ayçiçeği satın almaktayız. İkisinin toplamına her yıl 500 milyon dolar civarından para veriyoruz. Ülkemizin arazi varlığı ihtiyacımız kadar ayçiçeğini yetiştirmeye uygun. Bir tarım politikası uygulanmakta bu politika çiftçinin üretimi südremesine değil, yabancı şirketlerin zenginleşmesine kendi çiftçimizin üretimden kopmasına neden olmaktadır.