İzmir’de 15 Mayıs 1919 tarihinde işgal kuvvetlerine karşı ilk kurşunu atarak ulusal direnişi başlatan ve şehit edilen Gazeteci Hasan Tahsin ölümünün 102. yılında İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından Konak’taki anıtı önünde anıldı.

Konak’ta bulunan Şehit Gazeteci Hasan Tahsin İlk Kurşun Anıtı önünde gerçekleşen çelenk koyma töreni pandemi kuralları çerçevesinde Valilik özel izniyle düzenlendi. Törene, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Dilek Gappi, Yönetim Kurulu Üyeleri Dokuz Eylül Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Attila, Hatice Bülbül ve çok sayıda basın temsilcisi katıldı. 

"GAZETECİLİK MESLEĞİNİN SİMGELERİNDEN"

Saygı duruşu ve anıtın önüne çelenk konulmasının ardından konuşma yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen şunları söyledi:

"Cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaşırken, cumhuriyet mücadelesini bu kentten başlatan kişi Şehit Gazeteci Hasan Tahsin, aslında bizim mesleğimiz için de en önemli simgelerden biri. Hasan Tahsin Türkiye’de hem kurtuluşun hem ulusal mücadelenin hem gazetecilik mesleğinin hem de aydınlara düşen en önemli görevlerden biri olan vatan savunmasının en önemli temsilcisi. O ilk kurşunla şehit edilirken ardından gelen yıllarda çok sayıda gazeteci mesleğinin gereğini yerine getirdiği için ya aramızdan alındı ya da hepimizin bildiği gibi demir parmaklıklar arkasında baskıya maruz kaldı. Gerçek gazetecilerin asla mücadeleden vazgeçmeyeceğini biliyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, ilk kurşunu atan Hasan Tahsin ve ulusal mücadelede can vermiş tüm neferlerimizi saygıyla anıyorum.”

SERTEL: SAYGI VE MİNNETLE ANIYORUZ

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise, "İlk kurşunu atarak milli mücadeleyi başlatan Hasan Tahsin’i ölümünün 102. yılında büyük bir saygı ve minnetle anıyoruz. İçinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle geniş katılımlı törenler yapamıyoruz. Gelecek yıllarda yine eskisi gibi çok büyük kalabalıklarla törenlerimizi yapmayı diliyorum. Başta Şehit Gazeteci Hasan Tahsin olmak üzere vatan toprağının bölünmez bütünlüğü için mücadele etmiş tüm şehitlerimizi, polis ve askerlerimizi saygı ve minnetle anıyorum" dedi.