Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için tüm balıkçıların yarın başlayacak olan av yasaklarına uymasını istedi. Bayraktar, "Bilinçli vatandaşlarımız, yasak olan avcılık faaliyetlerini gördüklerinde ihbarda bulunarak su ürünlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına katkıda bulunabilir" dedi.

Şemsi Bayraktar, yarın (15 Nisan) başlayacak olan av yasaklarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Tüm denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık yapan balıkçılar için geçerli olacak av yasağının 1 Eylül'e kadar devam edeceğini hatırlatan Bayraktar, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için tüm balıkçıların av yasaklarına uyması gerektiğinin altını çizdi. Bayraktar’ın açıklaması şöyle:

“Yasaklar, tezgahlardaki balık çeşitlerinin ve miktarlarının azalmaması için yoğun baskı altında yapılan avcılıkta büyük rol oynamaktadır. İsteyen balıkçılarımız, uluslararası sularda su ürünleri tebliğiyle getirilen kurallara uymak kaydıyla avcılık yapabilir. Bilinçli vatandaşlarımız yasak olan avcılık faaliyetlerini gördüklerinde, il ve ilçe müdürlüklerimize ya da Jandarmaya ihbarda bulunarak su ürünlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına katkıda bulunabilir. Tüm balıkçılarımızın balık boyu, zaman, derinlik, mesafe ve av araçlarıyla ilgili düzenlemeler ve yasaklara titizlikle uymaları, balıkçılığın geleceğini tehlikeye atmamaları gerekmektedir.

"SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞIMIZ AZALIYOR"

Su ürünleri avcılığının son yıllarda sürekli azalma göstermektedir. 2010 yılında 485 bin 939 ton olan üretimin 2020 yılında 363 bin 168 tona geriledi. Ülkemizde denizlerden avcılıkla yapılan üretim kıyı balıkçılığına dayanmaktadır. Mevcut balıkçı teknelerinin fazla olması da av baskısı yaratmaktadır. Ülkemizde yeterli altyapı oluşturulamadığı için açık deniz balıkçılığı yapılamamakta bu nedenle de av baskısı kıyı sularımızda yoğun olarak görülmektedir. Bu yoğun baskı nedeniyle, 2020 yılında balık av sezonu başladıktan sonra 7 Ocak-7 Şubat 2021 tarihleri arasında her türlü av aracıyla ticari amaçlı hamsi avcılığı et veriminin düşük olması ve istenilen boya ulaşmaması nedeniyle İstanbul Boğazı’nın tamamında ve Karadeniz’de İstanbul ili Sarıyer ilçesi Kumköy Aslan Burnu’ndan, Gürcistan sınırına kadar olan karasularımızda yasaklanmıştı. Bu kararlar su ürünleri avcılığının sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde uzun süreli açık deniz balıkçılığı yapabilecek, avladığı su ürünlerini işleyip, depolayabilecek bir filo kapasitesi bulunmamaktadır. Uluslararası sularda avcılığın yapılabilmesi için gerekli girişimlerin ve bu yönde yatırımların yapılması su ürünleri sektörümüz için büyük önem taşımaktadır.

"KORUMA KONTROL ÇALIŞMALARI ARTTIRILMALI"

Stokları koruyucu ve geliştirici yönde araştırmaların yapılması ve koruma kontrol çalışmalarının arttırılmasına öncelik verilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın su ürünleri avcılığı konusunda yaptığı denetim çalışmaları ve avlanacak balık boylarıyla ilgili uygulanan standartlar sektör için faydalıdır. Sağlıklı beslenme açısından da büyük önem taşıyan su ürünlerini sofralarımıza taşıyan balıkçılarımızın av yasaklarına titizlikle uyması büyük önem taşımaktadır.