Türkiye'nin ilk Cittaslow'u (sakin şehir) olan İzmir’in Seferihisar İlçesi’nde kurulan balık çiftliğine yerel mahkemeden 5’nci kez iptal kararı çıkmıştı. Bakanlık ve şirketin temyiz başvurusunu değerlendiren Danıştay 6. Dairesi, mahkemenin kararını yerinde buldu. Danıştay, yürütmeyi durdurma kararının iptaline yönelik talebi reddetti. Karar çevrecilerde sevinç yarattı. Yerel mahkeme, "ÇED olumlu" kararının iptalinde, Sığacık Körfezi’nin Akdeniz foklarının yaşam alanı olduğunu vurgulayıp, su temizliği ve biyoçeşitliliğin azalması tehlikesine dikkat çekmişti.

İzmir’in önemli turizm ve yaşam merkezlerinden Seferihisar’da çevrecilerin balık çiftliklerine karşı mücadelesi 13 yıldır devam ediyor. Sığacık Körfezi’nde Başaranlar Su Ürünleri tarafından kurulan Orkinos çiftliğinin kaldırılması için daha önce mahkemeden 4 kez “ÇED olumlu” raporunun iptali kararını aldıran çevreciler, her seferinde yeni bir “ÇED olumlu” kararı verip süreci başa döndüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın peşini bırakmadı. En son, geçen ocak ayında, çevrecilerin açtığı davada, İzmir 1. İdare Mahkemesi’nce benzer bir karar verildi. Mahkemenin kararı şöyle:

AKDENİZ FOKLARININ YAŞAM ALANI

“Dava konusu olan İzmir Urla- Seferihisar Sığacık Körfez Mevkii, 9 numaralı Su Ürünleri Potansiyel Sahası içerisinde kurulmuş orkinos yetiştirme tesisi alanının Akdeniz foku (monachus monachus) türünün habitat alanı ile çakışmakta olduğu, türün aktif yaşam alanını sınırlayacağı, balık çiftliklerinin sayısının artmasının çevreyi tehdit ettiği, Cittaslow üyelik kriterleri arasında yer alan çevre faktörleri maddesinde su temizliği ve biyoçeşitliliğin azalması kriterlerinin balık çiftlikleri artışı ile tehlikeye gireceği ve Yavaş Şehir Seferihisar ilçesinin Cittaslow Sürdürülebilirlik kriterleri ve Yarımada Stratejik Planı ile örtüşmediği anlaşıldığından, dava konusu orkinos yetiştirme tesisi için Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu kararının verilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”

ACİLEN KÖRFEZDEN ÇIKARILMALILAR

Sığacık Körfezi’nde “ÇED olumlu” kararını 5’nci kez iptal eden mahkeme kararı çevrecilerde sevinç yaratmıştı. Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile şirket ve bazı müdahiller, yerel mahkemenin iptal kararını Danıştay'da temyiz etti. Dosyayı ele alan Danıştay 6. Dairesi ise nihai kararı verdi. Yerel mahkemenin kararını yerinde bulan Danıştay, yürütmeyi durdurma kararının iptaline yönelik talebi reddetti. Böylece, çevreciler, doğa cenneti Sığacık Körfezi'nde balık çiftliğine yönelik mücadelelerinden bir zaferle daha çıktı.

Çevreci avukat Şehrazat Mercan, bu mahkeme kararının acilen uygulanması, orkinos üreticiliği dahil tüm balık çiftliklerinin Sığacık Körfezi ve Demircili Koyu’ndan çıkarılması gerektiğini söyledi.

URLA’YA KAYDIRMIŞLARDI…

Sığacık Körfezi’ne kurulan balık çiftlikleri, çevrecilerin tepkileri üzerine karşı kıyıdaki Urla’nın Demircili Koyu yakınlarındaki 10 numaraları alana kaydırılmıştı. Ancak, açılan dava sonucu, balık çiftliklerinin doğa harikası Demircili Koyu’ndan da kaldırılması kararlaştırılmıştı. Balık yetiştirme kafesleri, bir süre önce yeniden Sığacık Körfezi’ne taşınmıştı. Şimdi, mahkemenin verdiği bu 5’nci iptal kararının onanmasıyla birlikte çiftliklerin akıbeti merak konusu oldu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve yurttaşlar balık çiftliği kurulmak istenen alanda (ARŞİV)