Manisa’nın Soma ilçesinde hakları ödenmeyen Uyar Madencilik işçilerinden geçirdiği kaza sonucu sakat kalan İdris Sarıkaya, TBMM'ye gelmesi beklenen yasa teklifinin tazminat haklarını da kapsamasını isteyerek, "Ankara duy sesimi. Yeter artık, yeter” dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde Uyar Madencilik işçileri alamadıkları hakları için Hükümet Konağı önünde eylem yaptı. Bağımsız Maden- İş Sendikası’nda örgütlü olan işçiler adına açıklama yapan Sendika Başkanı Tahir Çetin, mücadeleleri sonucu Eynez, Işıklar, Atabacısı ve Geventepe’deki maden ocaklarında çalışan işçilerin haklarını aldıklarını hazırlatarak, yaptıkları temasları şöyle anlattı:

“Bugüne kadar yürüttüğümüz müzakere sürecinde İçişleri Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve TBMM‘de grubu bulunan bütün siyasi partiler ile görüştük ve bu müzakere sürecini de devam ettirmeye dair de hiçbir çekincemiz bulunmamaktadır.  Bu müzakerelerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğümüz ve sözünü aldığımız gibi AKP Genel Başkan Yardımcısı Özlem Zengin ile görüşmelerimizde kendisi ilk çıkacak torba yasa ile mağdur olan maden işçileri için gerekli yasaların da çıkacağını belirtmiştir. Yakın zamanda çıkmış olan torba yasada mağduriyet yaşamış olan maden işçileri ile ilgili bir kanun çıkmamış olduğunu gördük. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ile yaptığımız görüşmelerde de maden işçilerinin mağduriyetinin giderilmesine dair emek harcanacağına dair söz almış bulunmaktayız. Buradan bu sözleri vermiş olan yetkililere sözlerini hatırlatma sorumluluğu doğmuştur.”

“VERİLEN SÖZLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

“Müzakere sürecine dahil olmuş olan yetkililer ile tekrar görüşme talep ettiğimizi belirtir ve bu görüşmede mağduriyet yaşamış olan maden işçilerinin sadece kıdem değil ölüm ve sakatlık tazminatları başta olmak üzere bütün işçilik alacakları için bu süreci yürüteceğimizi hatırlatırız. Mağdur olmuş olan maden işçileri bu sözlerin hiçbirini unutmuş değildir, bu verilen sözlerin hepsinin takipçisidir.  Bu süreci en başından beri yürüttüğümüz aynı kararlılık, aynı direngenlik ile devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.”

Geçirdiği iş kazasında iki bacağı sakat kalan maden işçisi İdris Sarıkaya, yılladır mücadele verdiklerini söyleyerek, ayağının dibinde dinamit patladığını ve sakat kaldığını anlattı. Sarıkaya, Meclis’teki torba yasanın kendilerini de kapsamasını isteyerek, “Ankara duy sesimi. Yeter artık, yeter” dedi.

"ŞOV YAPIYOR' DİYORLAR"

Kendilerine “Şov yapıyor” denildiğini aktaran Sarıkaya, hükümete “Kendi maaşlarınıza zam geldiği zaman akşamdan sabaha Resmi Gazete’de yayımlanıyor. Defalarca söz verildi. Birisi sordu bana ‘Siyasetçiye güvenir misin?’. Ne güvenirim dedim, ne güvenemem dedim. Beni ikna edin. Güvenirim deyim” diye vurguladı. Sakat haliyle tazminat peşinde koşturmak zorunda kaldığını dile getiren Sarıkaya, 600 milletvekiline seslenerek, “Eğer bu torba yasaya bizi kapsamayan madde koyarsanız ettiğiniz yemin sizi tutsun” diye seslendi. 

Madenci Ali Faik İnter, kimsenin kendilerine olan borçlarla ilgili sorumluluk almadığını vurgulayarak, yetkililere “Azim Uyar’ın borçlarından devlet sorumlu değilmiş. Devlet sorumluluk almayacaksa hangi devlete, hangi devletin başkanına gidelim” diye vurguladı.