İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile feshedilmesine yönelik tepkiler devam ederken, sözleşmeye atıf yapılan 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi" Yasasının akıbeti de tartışılıyor. TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Sera Kadıgil, “42 milyon kadının canına koruyan sözleşmeden, tek bir erkeğin imzasıyla çıkılamaz. İstanbul Sözleşmesi yürürlükte olduğu için bağlı 6284’de yürürlüktedir. Hukuka aykırı emri uygulamak suçtur” dedi. İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, “Bir yanda bu yasayı uyguladığınızı ifade edeceksiniz, bir yandan da bir gece yarısı bunun kanunun kendi içinde uluslararası sözleşmeyle belirlenen maddesini ihlal edeceksiniz. Hiçbir taraftan tutar yanı yok. Gelin sözleşmeyi uygulamaya sokalım, 6284’ü uygulanır hale getirelim” diye konuştu. 

GÜNDEM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Sözleşmenin feshi ile ilgili başka hukuki tartışma daha gündeme geldi. İstanbul Sözleşmesinin imzalanmasından bütün partilerin desteğiyle 8 Mart 2012’de TBMM’de "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi" yasası kabul edildi.

6284 sayılı yasanın birinci maddesinde doğrudan İstanbul Sözleşmesine atıfta bulunuluyor. Yasada, “Kanunun uygulanmasında ve gereken hizmetlerin sunulmasında aşağıdaki temel ilkelere uyulur” denilerek İstanbul Sözleşmesi temel referans gösteriliyor. Yasada şu hüküm bulunuyor:

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, özellikle Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ve yürürlükteki diğer kanuni düzenlemeler esas alınır.”

Sözleşmenin feshedilmesinin ardından yasadaki bu hüküm de tartışma konusu oldu.

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Sera Kadıgil, İstanbul Sözleşmesi’nin yürütme tasarrufuyla feshedilemeyeceğini vurgulayarak konuya ilişkin şunları söyledi:

İŞLEM YOK HÜKMÜNDE: İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir, kaldırılmış değildir. TBMM'nin oybirliği ile kabul ettiği, temel hak ve özgürlüklere ilişkin sözleşmeden, 42 milyon kadının canına koruyan sözleşmeden, tek bir erkeğin imzasıyla çıkılamaz. Bu yapılan işlem yok hükmündedir, hukuka aykırı bir işlemdir. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemiştir. Bu yapılan hukuki işlemin geri alınması gerekmektedir.

HUKUKA AYKIRI EMİR OLMAZ: İstanbul Sözleşmesi’ne bağlı olarak çıkardığımız mevzuatlar var ki AKP'nin övüne övüne bitiremediği mevzuatlar bunlar… Bunların başında da 6284 geliyor. İstanbul Sözleşmesi yürürlükte olduğu için bağlı 6284’de zaten TBMM’de kabul edildiği için bu da yürürlüktedir. Hukuka aykırı emri uygulamak suçtur. Her kim ki bu yaratılan goy goy düzenine teslim olursa, her kim ki bu yaratılan hukuksuzluğu kabul ederse, bilsin ki hukuka aykırı emri yerine getiriyor. Her kim ki şu anda 6284 ya da İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamamaya kalkarsa, dökülecek her damla kadının kanı, o kişilerin ve bu kararı verenlerin ellerindedir. Bu sözleşme ve mevzuatlar yürürlüktedir. Hükümetin yapması gereken şey, bunların uygulanması için çalışmaktır. Bunları tartışmak değil.”

“HİÇBİR TARAFTAN TUTAR YANI YOK"

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur da yasa ve sözleşmenin uygulanmamasından şikayetçi olduklarını belirterek, İstanbul Sözleşmesi’ni feshedilmesine karşı 6284’ün işaret edilmesindeki ‘tutarsızlığa’ dikkat çekti. Aylin Cesur, şöyle dedi:

“6284 sayılı yasa uygulanamıyor, İstanbul Sözleşmesi uygulanamıyordu. Biz bundan dolayı şikayetçiyiz. 2008'de 80 olan kadın cinayeti sayısı, 2020'ye geldiğinde 471’e ulaşmış. Uygulanabiliyor olsa bu bunlar olmaz. Uygulanıyor olsa bu kadar şiddete ve cinayete nereye koyacaksınız? 6284 nolu yasa, bir yandan sözde yürürlükte ve uygulamadı. Bir yanda bu yasayı uyguladığınızı ifade edeceksiniz, bir yandan da bir gece yarısı bunun kanunun kendi içinde uluslararası sözleşmeyle belirlenen maddesini ihlal edeceksiniz. Hiçbir taraftan tutar yanı yok. O zaman yasa ne olacak? Uluslararası sözleşme yapmışsınız, ev sahipliği ile yapmışsınız, toplumsal mutabakatla yapmışsınız, gelin bunu uygulamaya sokalım. 6284’ü uygulanır hale getirelim.”