Dilan KUTLU 

İzmirli süt üreticileri tam kapanma nedeniyle litresi 2 lira 30 kuruştan sütleri satmak zorunda kaldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sütlerinin alınacağını iddia eden üreticilerden Kiraz Karaman Mahallesi Kooperatif Başkanı Mustafa Özgür Çelik, "Sütlerimizi büyük firmalar bayramda alacak demiştiniz. Hiçbir büyük firma sütlerimizi almadı. 2 lira 80 kuruşa sattığımız sütleri aracıları zorlayarak 2 lira 30 kuruşa sattık. Tarım Bakanı’na buradan sesleniyoruz, gelin masa başında değil bir zahmet halkın içerisinde şu işletmelerimizi dolaşın, kaç hayvan kalmış" dedi.

Türkiye’de hayvancılıkta büyük bir yere sahip İzmir Menderes Bölgesi’ndeki süt üreticileri bayram boyunca sütlerini maliyetinin çok altında sattığını söyledi. Üreticiler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kendilerine bayram boyunca sütlerinin büyük firmalar tarafından alınacağını, fakat böyle bir alımın yapılmadığını iddia etti. Üreticiler bayram öncesi 2 lira 80 kuruşa verdikleri sütü bayram döneminde 2 lira 30 kuruştan küçük süt firmalarına sattıklarını söylüyor.

İzmir Ödemiş’te süt üreticisi veteriner teknisyeni Mustafa Dartar, Bakanlık tarafından yatırılan buzağı desteklerine birliklerin fazla kesinti yaptığını, üreticiyi mağdur ettiğini söyledi. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “sahaya inip çiftçinin halini görmesini” isteyen Dartar, ANKA Haber Ajansı’na şunları anlattı:

“Süt fiyatları olduğu yerde sayıyor. Yem fiyatları yüzde yüz zamlanmış durumda 97 liradan 160 liraya yem fiyatı oldu.  Burası hayvan doluydu. Maddi zorluklardan dolayı satılmak zorunda kaldık. Damızlık Birliği var, aidat kesmekten başka bir işe yaradığı yok. Burada Tarım Bakanı’na Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum. Artık kendileri sahaya inip çiftçinin halini görmeleri lazım. Tarım Bakanı ‘Buzağı desteklerini yatırdık’ diyor. Evet yatırıldı. 5 bin lira buzağı desteği yatırılmış. 3 bin lirasını Damızlık Birliği kesiyor. Bu pandemi döneminde niye kesiyor. Bu insanların bu paraya ihtiyacı var. Sokağa çıkamıyor bu insanlar.”

"TARIM BAKANI BİR ZAHMET ŞU İŞLETMELERİ BİR DOLAŞIN"

İzmir Kiraz Karaman Mahallesi Kooperatif Başkanı Mustafa Özgür Çelik ise, “Biz bu kooperatifin başına gelirken sütlerinizi değerlendireceğiz diye üreticiye bir söz vermiştik. Ama artık bizim de gücümüz kalmadı” dedi. Çelik, Tarım Bakanı Pakdemirli’ye şöyle seslendi: 

“Artık sütlerimiz yeterince değer bulmadığını, üreticilerin ürettiği sütten yemini ancak karşılayabildiğini, 80 ortaktan 70 tanesinin borçlu gittiğini, artık kooperatif olarak biz de bu yükün altından kalkamadığımızı, müşterilerimizin hayvanlarını satıp koyuna döndüğünü... Tarım Bakanı’na buradan sesleniyoruz, gelin masa başında değil bir zahmet halkın içerisinde şu işletmelerimizi dolaşın, kaç hayvan kalmış. Bu gidişle sütü biz aynı arpa buğday gibi dışarıdan almak zorunda kalacağız. Halka (çiftçi) devletten biraz destek geliyor, onu da Birlikler kesiyor. Şu an 10 bin lira 20 bin lira destek alan üreticinin eline geçen para 5 bin lira."

"2 LİRA 30 KURUŞTAN SÜT SATTIK, PARALARIN NE ZAMAN GELECEĞİ BELLİ DEĞİL" 

Dartar, daha önceden 2,80 TL’den sattıkları sütü bayram döneminde 2,30 TL kuruştan satmak zorunda kaldıklarını belirtti. Tarım Bakanı'nın bu duruma acil bir çare bulması gerektiğini belirten üretici, "Sütlerimizi büyük firmalar bayramda alacak demiştiniz. Hiçbir büyük firma sütlerimizi almadı. 2 lira 80 kuruşa sattığımız sütleri aracıları zorlayarak 2 lira 30 kuruşa sattık. Paraların ne zaman geleceği de belli değil. Buna artık Tarım Bakanı’nın acil bir çare bulması gerekiyor. Siz orada masa başında nasıl bir duyum alıyorsunuz bilemiyorum ama. Biz bu kooperatifin başına gelirken sütlerinizi değerlendireceğiz diye üreticiye bir söz vermiştik. Ama artık bizim de gücümüz kalmadı. Devletin gücü kalmadıysa kooperatiflerin de gücü kalmamış demektir."

"SÖZDE SÜTÜMÜZÜ ALACAKLARDI BİR TANE SÜTÜMÜZ ALINMADI"

Sütünü satamadığı için dökmek zorunda kalan sütçülük yapan Mehmet Kani, “Yemin fiyatı altın değerinde hayvanlara yatıracağımız parayı yeme yatırsaydık şimdiye kadar zengin olacaktık. Her hafta zam gele gele hayvancılık içinden çıkılamaz hale geldi. Bir tane süt alınmadı. Sütleri kimisi peynir yaptı. Kimisi döktü. Kimi komşusuna dağıttı. Sözde sütlerimiz alınacak deniliyordu. Bir tane sütümüz alınmadı herkes mağdur durumda. Üretici mağdur Ak Parti millet bu hale düşürdü” dedi.

Besici Gülay Kasapoğlu ise, “4 yıldır Menderes Ahmetbeyli köyünde hayvancılıkla uğraşıyorum. Yem fiyatları çok yüksek. Yaz kış demeden, dağ bayır geziyoruz. Kazanamıyoruz, kıştan kalan borçlarımızı ödeyemiyoruz” dedi.