Türkiye Barolar Birliği (TBB), HDP İzmir İl Binası'nda Deniz Poyraz'ı öldüren Onur Gencer'in yargılandığı davanın duruşmasına girmek isteyenlere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilmesine ilişkin, “Duruşmaya girmesi engellenen Yönetim Kurulu üyemiz Ercan Demir ile İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ve meslektaşlarımıza TOMA’lı ve gazlı saldırı, hukuk devleti adına utanç vericidir. Mahkemenin hukuka aykırı uygulamaları HSK’ya şikayet edilmiş, güvenlik güçlerinin kabul edilemez müdahalesi hakkında da suç duyurusunda bulunulmuştur” açıklamasını yaptı.

TBB, HDP İzmir İl Binası'nda Deniz Poyraz'ı öldüren Onur Gencer'in yargılandığı davanın duruşmasına girmek isteyenlere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilmesine ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı. Barolar Birliği’nin açıklaması şöyle:

“Duruşmaya girmesi engellenen Yönetim Kurulu üyemiz Ercan Demir ile İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ve meslektaşlarımıza TOMA’lı ve gazlı saldırı, hukuk devleti adına utanç vericidir. Mahkemenin hukuka aykırı uygulamaları HSK’ya şikayet edilmiş, güvenlik güçlerinin kabul edilemez müdahalesi hakkında da suç duyurusunda bulunulmuştur.

“TOMA’LI VE GAZLI MÜDAHALE İLE HUKUK DEVLETİ İLKELERİ VE DEMOKRASİMİZ ADINA SON DERECE VAHİM OLAYLAR YAŞANMIŞTIR”

Deniz Poyraz’ın öldürülmesine ilişkin davanın duruşmasına girmesi engellenen Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Ercan Demir, İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, avukatlar, basın mensupları ve vatandaşlara yönelik TOMA’lı ve gazlı müdahale ile hukuk devleti ilkeleri ve demokrasimiz adına son derece vahim olaylar yaşanmıştır.

“YAŞANAN ARBEDEDE GÜVENLİK GÜÇLERİ TARAFINDAN MAHKEME SALONUNDA BİBER GAZI SIKILMIŞTIR”

12 Ekim 2022 Çarşamba günü İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada mahkeme heyetince, yetki belgesi bulunan avukatların duruşmaya katılamayacağı yönünde bir ara karar alınmış, avukatlar ile mahkeme heyeti arasında yaşanan hukuki tartışma sırasında yaşanan arbedede güvenlik güçleri tarafından mahkeme salonunda biber gazı sıkılmıştır.

“AVUKATLAR DA DAHİL OLMAK ÜZERE KİMSEYİ İÇERİYE ALAMAYACAKLARI SÖYLENEREK ENGELLENMİŞTİR”

Hukuk tarihimizde rastlanmayacak bu müdahalenin ardından mahkeme heyeti, duruşmanın 14 Ekim 2022 Perşembe günü, Aliağa’daki Şakran Cezaevi Kampüsü’nde bulunan duruşma salonunda yapılmasına karar vermiştir. Bugün yapılacak duruşma için cezaevi kampüsüne giden avukatlar, güvenlik görevlileri tarafından mahkemenin kendilerine ilettiği liste dışında yetki belgesi bulunan avukatlar da dahil olmak üzere kimseyi içeriye alamayacakları söylenerek engellenmiştir.

“BASIN MENSUPLARI VE YURTTAŞLAR YOĞUN BİBER GAZI MÜDAHALESİNE MARUZ KALMIŞLAR VE DARP EDİLMİŞLERDİR”

Yargı görevi yapan avukatın duruşmaya girmesinin engellenmesinin suç olduğu ifade edilirken kolluk görevlileri TOMA ve kalkanlarla barikat kurmuş ve içlerinde Yönetim Kurulu üyemiz ile İzmir Barosu Başkanı’nın da bulunduğu avukatlar, basın mensupları ve yurttaşlar, yoğun biber gazı müdahalesine maruz kalmışlar ve darp edilmişlerdir.

“İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI NEZDİNDE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTUR”

Avukatı, görevini yapmasını fiziki müdahale ile engelleyerek yargı sisteminin dışına çıkarmaya çalışan bu anlayışa boyun eğmeyeceğiz. Türkiye Barolar Birliği tarafından, mahkeme heyetinin hukuk dışı uygulamaları Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayet edilmiş, avukatlara yönelik vahim ve kabul edilemez müdahale hakkında da ayrıca İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunulmuştur.”