Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu “Eğitim. Seçim kurtarmak mı? Nesil Kurtarmak mı?” başlıklı kitabı ile ülkedeki eğitim sisteminin sorunlarını ve çözüm yollarını tartışmaya açtı. Pehlivanoğlu kitabının önsözünde ülkede bir eğitim programı olmadığına dikkat çekerek, “Egemen siyasi ideolojiler eğitimle kendilerine ‘sadık’ yurttaşlar yetiştirmenin peşinde olmuşlardır” dedi. Kitabın önsözünü yazan isimlerden Gazeteci- Yazar Muharrem Sarıkaya ülkedeki eğitim sistemini “Test kutucuğuna çizilmiş çarpının altında sıkışıp kaldık” diye eleştirdi. Kitabın tüm geliri TED Burs Fonu’na aktarılacak.

Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi de olan TED Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı da yapan Selçuk Pehlivanoğlu’nun Türkiye’deki eğitim sistemini ele alan “Eğitim. Seçim kurtarmak mı? Nesil Kurtarmak mı?” başlıklı kitabı raflarda yerini aldı. Pehlivanoğlu, Milli Eğitim Bakanı değiştikçe değişen eğitim sistemine ilişkin tespitlerin yer aldığı kitabının arka kapağında “Gelecek avuçlarımızın arasından kayıp giderken, artık toplum olarak nesil kurtarmanın seçim kurtarmaktan çok daha önemli olduğunu idrak etmeli ve önümüzdeki yirmi yılı kapsayacak ulusal bir milli eğitim programı yapmalıyız” diyor.

“SADIK’ YURTTAŞLAR YETİŞTİRME PEŞİNE”

Pehlivanoğlu, kitabının önsözünde güçlü ve zayıf kalmış devletler arasındaki farkın eğitime doğru ve yanlış yaptırım yapmak olduğunu belirterek, Türkiye’deki eğitim sistemine şu eleştirileri getirdi:

“Onlarca yıldır sorunlar eğitim planlamasında kendi zaman salınımına bırakılmış, bir duruma adeta seyirci kalınmıştır. Kısa vadeli kestirme yollar tercih edilirken sağlıklı ve makul çözüm yolları hiçbir zaman üretilmemiştir. Egemen siyasi ideolojiler eğitimle kendilerine ‘sadık’ yurttaşlar yetiştirmenin peşinde olmuşlardır.”

Pehlivanoğlu, Milli Eğitim Bakanı ve YÖK Başkanı değiştiğinde değişmeyecek bir milli programa sahip olunması gerektiğini kaydederek, “Aslında bu ülkede fırsat tanınırsa kendi kaderi yanında ülkenin de kaderini değiştirecek o kadar çok çocuk var ki artık onları görmezden gelmemeliyiz” diye çağrıda bulundu.

“İZ BIRAKMA SENDROMU”

Kitapta Pehlivanoğlu, "Eğitim ve Siyaset İlişkisi", "İz Bırakma Sendromu", "Sıralama Sınavı (Kademelerarası Geçiş)", "Öğretmen ve Yönetici Yetkinlikleri" başlıklarıyla eğitimin içine hapsedildiği sorunları ve bunların nasıl aşılabileceğine dair görüşlerini ifade etti. 

Pehlivanoğlu’nun kitabına TED Koleji’nden mezun ünlü isimler de önsözleriyle katkı sundu.

“NESİL KAZANANAN YAKLAŞIMLARIN KAZANDIĞI SEÇİMLER”

Pehlivanoğlu’nun kitabına önsöz yazan eski Milli Eğitim Bakanı ve Meclis Başkanı Köksal Toptan, en çok sevdiği görevin Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu belirterek, Pehlivanoğlu’nu kitabı için kutladı. Toptan, bilgiyi beceriye dönüştüren eğitim sistemlerinin üretildiği süreçte olunduğunu kaydederek, “Nesil kazanan yaklaşımlarla üretilen politikaların kazandığı seçimler ülkemizi hak ettiği bu seviyeye ulaştıracaktır” dedi.

“DEVLET ADAMLIĞI GELECEK KUŞAKLARINI HAZIRLAYAN KİMSEDİR”

Sanatçı Filiz Akın da Pehlivanoğlu’nun kitabına yazdığı önsözde koronavirüs pandemisinin eğitim ve öğretim sistemini etkilediğini hatırlatarak, “Henüz bu tünelden nasıl çıkacağımız, hangi dünya ile karşılaşacağımız hususunda kesin bir öngörümüz yok” diye değerlendirmede bulundu. Akın, Pehlivanoğlu’nun kitabının eğitim sisteminde yeni yol haritasının belirlenmesi için çağrıda bulunduğuna dikkat çekerek, “Çünkü biliyoruz ki gerçek devlet adamlığı gelecek kuşakların ve dolayısıyla da ülkenin gelecek başarılarını hazırlayan kimsedir” diye vurguladı.

“TEST KUTUCUĞUNA GİRMİŞ ÇARPININ ALTINDA KALDIK”

Gazeteci- Yazar Muharrem Sarıkaya ise önsözünde Pehlivanoğlu’nun kitabında Türkiye’nin önüne bir gerçekliği bütün çıplaklığıyla önüne koyduğunun altını çizerek, “Onlarca ekonomi ve yargı reformu paketi açılmışken, bir türlü adından söz edilmeyen eğitim reformunun neden yapılmadığı sorusuna yanıt arıyor” dedi. Sarıkaya, Türkiye’nin test çözme yöntemi yerine eleştirel düşünceyi, iletişim, iş birliği ve yaratıcılığı öne çıkaran, teknik beceriyi ikinci plana atan, geleceğe odaklı eğitim sisteminin nasıl olması gerektiğini unuttuğunu belirterek, “Test kutucuğuna çizilmiş çarpının altında sıkışıp kaldık” diye dikkat çekti.

TED 93 YAŞINDA 

Atatürk'ün öncülük ettiği Türk Eğitim Derneği 1928’de kuruldu. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün ilk genel başkanlığını yaptığı dernek ilk kurulduğunda Türk Maarif Cemiyeti adını taşıyordu. TED şemsiyesi altında burs sınavını kazanarak okuyan çocuk ve gençlerin dışında TED’in verdiği Tam Destek Bursu’ndan yararlanarak devlet okullarında okuyan 605 öğrenci de bulunuyor. Tam Eğitim Bursu’ndan yararlanarak üniversitede okuyan 480 öğrencinin 149’u halen tıp fakültelerinde eğitim görüyor. TED’de okuyan gençler arasında tarlada çalışırken Boğaziçi Üniversitesi’ne gitmeye hak kazanan da, ekmeğin sarılı olduğu gazete kağıdındaki ilanı görüp girdiği sınavı kazanıp İTÜ’de inşaat mühendisliği okuyan da var. Selçuk Pehlivanoğlu, kitabının son bölümünde yer alan “Kader Mücadelesi” bölümünde bu çocukların TED ile tanışma anlarını ve bugün bulundukları profesyonel konumlarını da okuyucuya aktarıyor.