Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, düğün sezonunun açılmasıyla birlikte yurttaşları sahte altın satışına karşı uyardı. Palandöken, "Bu yaz düğün sezonunda gelin ve damatların hayal kırıklığına uğramaması için vatandaşlarımız altın alırken ve bozdururken bilinir ve güvenilir kuyumcu esnafını tercih etmeli" dedi.

TESK Genel Başkanı Palandöken, geçen yıl pandemi nedeniyle ertelenen düğünlerin bu yıla sarktığını ve bu yaz düğünlerde artış yaşandığını belirtti. Palandöken şunları söyledi:

"Ülkemizde her yıl ortalama 600 bin çift dünya evine girerken geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde ertelenen düğünler bu yıla sarktığı için yaklaşık 800 bin çiftin evlenmesi bekleniyor. Yaz sezonunun açılışıyla düğünlerde büyük bir hareketlilik başladı. Düğünlerde yaşanan hareketliliğin tüm sektörlerdeki esnafa ve ekonomiye büyük bir canlılık getirmesi bekleniyor. Ancak bu süreçte düğünlerin artması ve altın fiyatlarında yaşanan yükselişle birlikte dolandırıcılar da piyasaya sahte altın sürmekte gecikmiyor. Bu yaz düğün sezonunda gelin ve damatların hayal kırıklığına uğramaması için vatandaşlarımız altın alırken ve bozdururken bilinir ve güvenilir kuyumcu esnafını tercih etmeli.” 

"ÇEYREK ALTIN GEÇEN YIL HAZİRANA GÖRE YÜZDE 30 ARTTI"

Bu yıl hareketlilik gösteren düğün sezonunda altın fiyatlarının geçen yıl Haziran ayına göre yaklaşık yüzde 30 arttığını vurgulayan Palandöken, şöyle devam etti:

“Pandemi gölgesinde geçen 2020 yazında 1 Temmuz’da açılan ancak Eylül ayında yeniden kısıtlamalara gidilen düğün sezonu çok kısa sürdü. Saat sınırlaması, yemeiçme ikramının olmaması ve konuk sayısındaki kısıtlamalar sebebiyle çok sayıda çift düğünleri erteleyerek nikah merasimi ile evlendi ya da evliliği direkt bu yıla planladı. Geçtiğimiz yıldan ertelenen düğünlerle birlikte bu yaz özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında düğünlerde ve piyasada büyük bir canlılık bekliyoruz. Aynı zamanda düğünlerdeki bu artışla birlikte özelikle gram altına ve çeyrek altına olan talep de artıyor."

"ALTIN BİLİNİR VE GÜVENİLİR KUYUMCU ESNAFINDAN ALINMALI"

"Düğünlerin başlamasıyla önceki yıllarda yaşanan sahte altın haberleri yine gündeme gelmeye başladı. Geçen yıl Haziran sonunda 360-380 TL bandında olan gram altın şu an 500-520 TL bandında, 620-640 TL olan çeyrek altın ise 820-840 TL bandında işlem görüyor. Altın fiyatlarındaki ve düğünlerdeki artışı fırsat bilen sahtekarlar her yıl olduğu gibi yine iş başında. Özellikle düğünlerde gelin ve damadın takı kesesinden sahte altın çıktığı haberleri yeniden gündeme gelmeye başladı. Uzmanlık isteyen altın konusunda vatandaşlarımız daha dikkatli alışveriş yapmalı. Sahteciliğe ve dolandırıcılığa karşı uyanık olmalı. Altın alırken de bozdururken de bilinir ve güvenilir kuyumcu esnafı tercih edilmeli.”