İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri kentte gece saatlerinden itibaren aralıksız yağan aşırı yağmurun yol açtığı olumsuzlukları gidermek için çalışmalarını sürdürüyor. Gelişmeleri İZUM’dan takip eden Başkan Tunç Soyer, “Geçen yıl boyunca yağan yağmurun yüzde 18’i bir gecede yağdı. Metrekareye 126 kilogram su düştü, bu çok ciddi bir rakam” dedi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre İzmir’de Şubat ayının toplam yağış ortalaması metrekareye 102,3 kilogram.

Kentte gece saatlerinden itibaren aralıksız yağan yağmur üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Dikili programını iptal ederek gelişmeleri izlemek ve ekipleri koordine etmek üzere afet koordinasyon merkezi olarak kullanılan İzmir Ulaşım Merkezi’ne (İZUM) geçti.

"ARAÇ KULLANMAYIN, EVDE KALIN"

Soyer, aşırı yağışla ilgili şu verileri paylaştı:

“İzmir son 24 saattir çok büyük bir felaketle karşı karşıya. 2020’de yıl boyunca yağan yağışın yüzde 18’i bir gecede yağdı. Metrekareye 126 kilogram yağış düştü, bu çok ciddi bir rakam” dedi. Taşan derelerin büyük sorun yarattığını dile getiren Başkan Soyer, “Metro kesintisiz çalışıyor. İZBAN’da kaya düşmesi nedeniyle yaşanan kesinti giderilmesine rağmen zaman zaman kesintiler oluyor. Otobüs hatlarında da zaman zaman sıkıntı yaşanıyor.” 

Soyer, öğleden sonra da yağış beklendiğini hatırlatarak İzmirlileri mümkün olduğu kadar araç kullanmamaya ve evlerinden çıkmamaya çağırdı ve “Evlerinizden çıkmamanız hem sizin bu felaketten zarar görmenizi engelleyecektir hem de işlerinin başında olan ekiplerimizin çalışmalarını kolaylaştıracaktır”   dedi.

1995 YILINDAKİ FELAKETTEN DAHA FAZLA YAĞIŞ

Soyer, İzmir’in en son 1995 yılında yaşadığı sel felaketinde 4 saat içinde metrekareye yaklaşık 100 kilogram yağış düştüğünü hatırlatarak, “O vakit 61 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. İzmir'de metrekareye 126 kilogram düştü.  Bu çok büyük bir rakam. Rakamın büyüklüğünü gösterebilmek açısından şu örneği verebilirim. Bir yılın toplam yağış miktarı 717 kilogram. Birkaç saatte İzmir'in aldığı yağış miktarı 126 kilogram.  Bu olağanüstü büyük bir rakam; büyük bir felaket" diye konuştu.

GÜZELYALI'DA METREKAREYE 125,6 KG YAĞMUR DÜŞTÜ

İzmir’de dün gece Güzelyalı’ya 125,6, Karabağlar’a 119, Bayraklı’ya 110,4, Balçova’ya 95,3, Menderes’e 80,6, Bornova’ya 64,  Foça’ya 57, Aliağa’ya 55,3, Kınık’a 48,3, Karaburun’a 48,2 ve Buca’ya 47 kilogram yağış düştü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre İzmir’de Şubat ayı yağış ortalaması 102,3 kilogram iken, İzmir bir gecede 126 kilogram yağış aldı.

Beklenenin ve mevsim normallerinin üzerindeki yağış miktarı kentin pek çok bölgesinde yaşamı olumsuz etkiledi. İzmir’de gece saatlerinde başlayarak aralıksız süren yağmur Hacı Ahmet, Mehmetçik, Hıfzıssıhha, Poligon, Gümüşpala, Yamanlar, Çitlenbik, Doğançay, Yahya, Karakoç derelerinin taşmasına ve su baskınlarına yol açtı.  

1995 YILINDA İZMİR'DE YAŞANAN SEL FELAKETİNDE NE OLMUŞTU?

1995 yılı 3 Kasım'a 4 Kasım'a bağlayan gece, 4 saatlik sürede metrekareye 100 kilogramdan fazla yağış düştü. Kaynağını Yamanlar Dağı'ndan alıp İzmir Körfezi'ne boşalan Büyükçiğli, Kavaklıdere, Örnekköy, Dallık ve Yamanlar derelerinin yatakları boyunca 322 konut yıkıldı; çoğu Örnekköy ve Dallık dere yataklarında olmak üzere 10 bin bina sel sularından zarar gördü. 61'i olay sırasında olmak üzere 63 kişi hayatını kaybetti.

Yağış sınıflandırmasında 1 metrekareye 100 kilogramın üzerinde düşen yağışlar “aşırı yağış” olarak değerlendiriliyor.