AHMET ÜNSAL

Türk Metal Sendikası Manisa 1. Nolu Şubesi, Manisa Organize Sanayi Bölgesinde endüstriyel hava ve su soğutmalı cihazlar üreten bir fabrikada, 'sendikal faaliyetleri nedeniyle 14 işçinin işten çıkartılması ve 10 işçinin de ücretsiz izne çıkarılmasını' protesto etmek için eylem yaptı. Sendika Başkanı Ercan Dereli, 'pandemi izin belgesi' için çalışanların e-devlet şifrelerinin alındığını, sendika üyelikleri tespit edilenlerin işten çıkarıldığını söyledi. Dereli bunun, 'suç' olduğunu vurguladı.

Fabrika önünde gerçekleşen eylemde konuşan Sendika Başkanı Ercan Dereli, sendika üyesi 14 kişinin iş sözleşmesinin hiçbir gerekçe gösterilmeden feshedildiğini söyledi. Dereli, “Türk Metal Sendikası Manisa 1 Nolu Şubesi olarak, 32 iş yerinde örgütlü ve 10 bin'e yakın büyük bir aileyiz. Manisa Organize Sanayi bölgesinde çalışan tüm metal işçilerinin gözü, kulağı, umudu olan, haksızlığa uğradıklarında, metal işçisinin sesi olan büyük bir sendikayız. Anayasa ve yasalara aykırı olarak sendikamızın üyelerinin iş hakları ellerinden alınmaktadır. Biz metal işçilerine yapılan bu haksızlığı haykırmak için buradayız” dedi.

“İŞVEREN E-DEVLET ŞİFRESİNİ ALIP SENDİKA ÜYELİKLERİNE BAKTI”

Nisan ayından beri örgütlenme çalışması yürüttükleri işyerinde, işverinin, işçilere, sendikadan istifa baskısı yaptığını, işten atmakla tehdit ettiğini aktaran Dereli, şöyle devam etti:

“Sendikal örgütlenmenin önüne bu şekilde geçemeyeceğini anlayan işveren, Türkiye’de bir ilke imza atacak bir suç işlemeye karar verdi ve uygulamaya başladı, çalışanları tek tek personel birimine çağırarak sokağa çıkma yasağından muaf olmaları için izin belgesi çıkaracağını söyleyerek tüm çalışanların e-Devlet şifresini alıp tek tek sendikaya üye olup olamadıklarını tespit etti. Böylelikle sendikaya kim üye kim değil tüm çalışanları liste haline getirerek fişlemiş oldu. Sendika üyesi toplam 14 arkadaşımız işten çıkarıldı,”

Dereli, sendikanın anayasal bir hak olduğunu vurgulayarak işçilere “korkmayın” çağrısı yaptı. İşçiler olaysız şekilde başlattıkları eylemi yine olaysız bir şekilde olarak sonlandırdı.