UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği'nin Ankara ofisi, "Güçlü UCİM, Güçlü Çocuklar" sloganıyla açıldı. Açılışta konuşan dernek kurucusu ve Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan, dördüncü yargı paketinde yer alan "çocuğun istismarında somut delil aranması" düzenlemesi için "Vicdanı olan, çocuğu, torunu olan, bu ülkeyi yöneten hiç kimse böyle bir düzenlemeye sahip çıkmaz" dedi.

UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği'nin Ankara ofisi açıldı. Açılışta, derneğin kurucusu ve Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Dışişleri Bakanlığı AB ile İlişkiler Genel Müdürü ve eski Büyükelçi Başak Türkoğlu ve Proje Koordinatörü Yonca Boztunalı konuştu.

"Güçlü UCİM, Güçlü Çocuklar" sloganıyla başlayan projede, Türkiye genelinde çocuklara ve ailelere çocuk haklarını anlatılacak, çocuklara kendilerini nasıl koruyacakları, ebeveynlere çocuklarını nasıl koruyabilecekleri ve istismar çeşitleri hakkında bilgi ve destek verilecek. 

"ÇOCUĞUN İFADESİ ÖNCELİKLİ OLMALI"

Dernek Kurucusu Ceylan, dördüncü yargı paketinde yer alan "çocuğun istismarında somut delil aranmasının" önünü açan düzenleme ile ilgili şunları söyledi:

“Bunun anlamı şu; 'sadece çocuğun ifadesi geçerli değil bizim için' diyecekler. Savunma avukatları sanıkları savunurken hep o maddeyi göz önüne alacaklar" diye konuştu. Ceylan, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararıyla ilgili de "İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmemeliyiz. Güçlü kadınlar güçlü çocuklar demektir."

Ceylan, "Vicdanı olan, çocuğu, torunu olan, bu ülkeyi yöneten hiç kimse böyle bir düzenlemeye sahip çıkmaz" sözleriyle Meclis'e şöyle seslendi: 

"İstismarcı kamera önünde mi istismar edecek ya da üçüncü bir şahsın yanında mı istismar edecek? Penetrasyon gerçekleşmemişse bunu istismar olarak kabul etmeyecek miyiz? Çocuğun ifadesi öncelikli olmalı, çocuk hakları öncelikli olmalı. Mahkeme heyetlerinin önüne bu madde gelmemeli, savunma avukatları bu maddeyi öne sürmemeli. İktidar veya muhalefet bütün milletvekillerinden rica ediyoruz, lütfen bu maddeye geçit vermesinler. Daha geçen hafta Sakarya’da bir istismarcı mahkeme heyetine, 'Dördüncü Yargı paketi bizim için umut oldu” dedi.  Çocuklar için umut olmayan bir yasa geçer mi?"

RTÜK BAŞKANI ŞAHİN: ÇOCUK HASSASİYETİ GÖSTERMEYEN YAYINLARA 1572 KEZ MÜEYYİDE UYGULADIK

Açılışta konuşan RTÜK Başkanı Şahin, "Çocuklara yapılan her türlü fiziksel ve psikolojik istismarın karşısında yer alarak mücadelenin medya ayağında paydaşlarımızla iş birliği içerisinde görevimizi yerine getirmeye devam edeceğiz" dedi. Şahin şunları söyledi:

"Kırmızı çizgimiz olan çocukları korumak için yaptığımız denetleme faaliyetleri neticesinde, çocuk hassasiyeti göstermeyen yayınlarla ilgili olarak 2011 yılından bu yana 1572 kez müeyyide uygulamışız. Yeter mi, tabii ki yetmez. STK’lar ile birlikte yapacağımız medya buluşmaları kapsamında yarın, İstanbul’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı ve Kültür Turizm Bakanı ile, 'Güçlü aile, güçlü medya' konulu çalıştayımızda en önemli konu başlığımızın çocuk istismarı olacağını belirtmek isterim."

Dışişleri Bakanlığı AB ile İlişkiler Genel Müdürü ve eski Büyükelçi Başak Türkoğlu, "Projenin, konu edindiği çocuk istismarı, çocukların ihmali gibi hassas bir alanda destek verilen ilk proje olma özelliğini taşıdığını" belirtti. 

Proje koordinatörü ve Ankara Temsilcisi Yonca Boztunalı da "Burada sadece Ankara ofisimizi açmıyoruz, çok büyük bir projeye başlıyoruz. Türkiye çapında bütün çocukların ve ailelerinin çocuk haklarını öğrenmeleri için bilinçlendirmek için bir projeye başlıyoruz" sözleriyle projenin önemine değindi.