CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım’a dert yanan çiftçi, “Geçen yıl dört bin lira olan dekar maliyetimiz, bu yıl altı bin lirayı aştı. Geçen yıl 75 kuruş olan domatesin kilo fiyatı bu yıl da aynı fiyat. Bu işi yapamayacak düzeye geldik. Atalarımızdan kalan toprakları bırakacağız. Allah sonumuzu hayır ede” dedi.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Uşak Muharremşah Köyü’nde domates üreticisi çiftçilerin sorunlarını dinledi. Üreticinin artan üretim maliyetlerini karşılayamadığını belirten Yalım, şunları söyledi:

“Bugün Muharremşah Köyü’ndeyiz. Uşak Merkez’e 5 kilometre olan köydeyiz. Çok değerli üretici arkadaşlarımızlayız. Gördüğünüz gibi 15 dekar domates üretiyor. Hem de o kadar güzel domates ki, biz yıllardır bu tarlalardan domates alıp domates yiyoruz. Yani Uşak’ın birçok ilçesi buradan domates alır. Ancak domates üretimi artık bu yıl, bıçak kemiğe dayandığı dediğimiz kadar oldu. Neden?

Maliyetler anormal derecede arttı. Bugün benim elimde iki tane elektrik faturası var. Temmuz ayının elektrik faturası, 8 bin 429 TL, sadece aradan bir ay geçiyor. Bir ay geçtikten sonra elektrik faturası bir anda 27 bin 700 Tl’ye ulaşıyor. Yani yaklaşış, dört, beş katı elektrik parası geliyor.

Şimdi, tabi ben burada üreticiye sordum. Neden bu kadar çok geliyor, diye. Tabi ki faturayı incelediğimizde, kayıp-kaçak bedeli vesaire, vesaire; artışlar, zamlar hepsi birbirini takip ediyor. Ancak, öyle bir maliyetler yükseldi ki, dekarındaki geçen yılki maliyet ile bu yılki maliyet arasında yüzde 50 arttı. Ama domatesin tonu aynı fiyatta. Bugün çiftçinin belini bir, enerji maliyeti elektrik, iki, gübre buna benzer diğer giderleri afaki derecede arttığından çiftçinin beyninde seneye bu domatesi üretmeyle alakalı kocaman bir soru işareti var.”

“ATALARIMIZDAN KALAN TOPRAKLARI BIRAKACAĞIZ”

Yalım’ın dinlediği bir domates üreticisi, şunları söyledi:

“Biz on seneyi aşkındır domates üretiyoruz. Daha önce dedelerimiz de üretmiş. Bir her yıl artan zamlara alışkındık ama geçen yıldan bu yıla artan zamlar artık belimizi büktü. Geçen yıl dört bin lira olan dekar maliyetimiz, bu yıl altı bin lirayı aştı. Geçen yıl 75 kuruş olan domatesin kilo fiyatı bu yıl da aynı fiyat. Biz bu yıl, bu işi bırakmayı düşünüyoruz. Gerçekten artık hem borçlanarak bırakacağız hem de bu işi yapamayacak düzeye geldik. Atalarımızdan kalan toprakları bırakacağız. Allah sonumuzu hayır ede.”

“GÜBRE MALİYETLERİ GEÇEN YILA GÖRE İKİ KAT ARTTI”

Gübre maliyetlerindeki artıştan dert yanan bir başka çiftçi şu sorunları dile getirdi:

“Gübre maliyetleri geçen yıla göre iki kat arttı. Geçen yıl gübrenin maliyeti 3 bin 500 liraydı bu yıl 7 bin lira oldu. Biz arpa, buğday da ekemeyeceğiz yani sade domates değil. Burada bir iki ay sonra ekimler başlayacak yani. Nasıl gübre alıp da nasıl arpa buğday ekeceğiz onu bilmiyorum.”

Elektrik faturalarının, mahsul yetişmeden kesilmesi ve ödeyemedikleri taktirde elektriklerinin kesilmesine tepki gösteren bir çiftçi şunları söyledi:

“Mahsul tam yetişeceği sıra, elektrik faturası geliyor. Bunu ödeyebilecek olan var ödeyemeyecek olan var. Beş gün sonra gelip elektriği kesiyorlar. Biz şu mahsulü yetiştirelim, ödemeyi sana yapayım. Şimdi sana nasıl yapacağız ödemeyi.”