Taksim Gezi Parkı’nı İBB'nin elinden almasıyla gündeme gelen Vakıflar Genel Müdürlüğü, Balıkesir Burhaniye’deki üzerinde 250 den fazla zeytin ağacı bulunan 24 bin metrekarelik alanda otel yapılması için ihaleye çıktı. Zeytin ağaçlarını yok edecek olan proje için istenilen muhammen bedel ise 26 milyon 767 bin 174 lira olarak belirlendi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, Burhaniye ilçesi Pelit Mahallesi'ndeki üzerinde 250’den fazla zeytin ağacının bulunduğu, 24 bin metrekarelik araziye turizm tesisi yapmak için verdiği ihale ilanı Rsemi Gazete’de yayımlandı.

“Yapım Karşılığı Uzun Süreli Kiralama İhalesi” olarak yayımlanan ilana göre, Zeytin ağaçlarını yok edecek olan projenin muhammen bedeli ise 26 milyon 767 bin 174 TL. İhaleyi alacak olan ise yapılacak olan tesisi kira karşılığı olarak 30 yıl boyunca işletebilecek.

ZEYTİN AĞAÇLARINA NE OLACAK 

İhale 6 Nisan 2021 tarihinde yapılacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün ihale koşulları arasında, zeytin ağaçlarının sökülerek başka bir yere götürülmesi, dikime müsait olmayanların ise odun olarak satılmasını sıraladı. Zeytin ağaçları ile ilgili ifadeler şöyle yer aldı:

“Taşınmazlar üzerinde bulunan ve inşaat alanına rastlayan zeytin ağaçlarından sökümden sonra tekrar dikime müsait olanların Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri İşletme Müdürlüğü’nün uygun göreceği bir yere taşınarak yeniden dikilmesi, ağaçların durumu, mevsim koşulları ve diğer nedenlerle dikimi müsait olmayanların ise (odun olarak satılıp bedelinin Bölge Müdürlüğümüze ödenmesi amacıyla) Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri İşletme Müdürlüğü’ne teslim edilmesi, bütün bu işlemlerin Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri İşletme Müdürlüğü ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarının denetimi ve gözetiminde, tüm masrafları kiracı tarafından karşılanarak gerçekleştirilmesi, inşaat alanı dışında kalan ağaçların bakım, muhafaza ve tüm güvenlik önlemlerinin yine kiracı tarafından sağlanması, buna karşılık ağaçlardaki ürünlerin kiracıya ait olması.”