Çorum'da vaka sayılarında yeniden artış yaşanması yurttaşları tedirgin etti. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son vaka oranına göre Çorum'da 100 binde 138.65 olarak tespit edildi. Çorumlu esnaf ise normalleşme süreciyle birlikte insanların hemen dışarıya çıktığını belirterek, "Ramazan ayında kapanacak diyorlar kapanırsa esnafın işi tamamen biter. Zaten esnafın durumu iyi değil" diyerek içine düştükleri açmazı anlattı.

Vaka sayıları Türkiye genelinde artış gösterirken Çorumlu esnaf da tedirgin oldu. En son açıklanan vaka oranı 100 binde 138.65 olarak tespit edilen Çorum'da son olarak Çorum Belediye Başkanı AKP'li Halil İbrahim Aşgın ve belediye başkan yardımcıları İsmail Yağbat, Zübeyir Tuncel ve Murat Erdem, koronavirüse yakalandıklarını duyurmuşlardı. 

Mart ayının ilk gününde başlayan kademeli normalleşme süreciyle birlikte insanların sosyal mesafe ve maske kuralına dikkat etmeden sokağa çıktığını söyleyen esnaf, işletmelerinin tekrar kapanmasından korkuyor. 

Çorum esnafı, sorunlarını ANKA Haber Ajansı'na anlattı. 

ESNAF VE VATANDAŞ TEDİRGİN

Esnaf Kezban Güneş, “İnsanlar hemen dışarıya çıktı. Kalabalık olduğu için vakalar tabii ki yükselir. Maske ve mesafeye dikkat etmiyorlar. O yüzden insanlarımız biraz duyarlı olmalı. Bu durum bizi çok etkiler kapanırsa, Ramazan ayında kapanacak diyorlar kapanırsa esnafın işi tamamen biter. Zaten esnafın durumu iyi değil” diyerek esnafın yaşayabileceği tehlikeye dikkat çekti. 

Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte ilk kısıtlamalarda kapatılan, normalleşme süreciyle birlikte tekrar açılan, ancak oyun oynatılmasının yasak olduğu kahvehanelerde sessizlik hakim.

Çorum’da kahvehane sahibi Elvan Şanal ANKA’ya konuştu. Salgının işlerini çok etkilediğini belirten Şanal, "Daha önceki kısıtlamalarda normale dönmeden önce sadece esnafa çay verebiliyorduk, o zamanlarda ancak kendimizi idare ediyorduk" dedi.

"EVİM DE İŞYERİM DE KİRA"

Terzilik yaparak geçimini sağlayan İlhan Keleş de "Bizi çok etkiliyor. Çünkü, zaten bu şartlarda millet gelip gitmiyor. 65 yaş üzeri dışarı çıkmıyor. O yüzden zaten yüzde 50’nin altında çalışıyoruz. Beni değil herkesi etkilediği için biz tamamen bittik. Bize verilen bu ay son bin lira. Bin lira bizim kiramız bile değil benim evim de kira işyerim de kira" diye dert yandı. 

Engin Alışık, Çorum'da berber esnafı. Salgınla birlikte işlerinin çok etkilendiği için işlerin düştüğünü ifade eden Alışık, "Tekrar yasaklanma geldiği zaman işler kısılacak, tekrar kapanma gibi kötü etkiliyor" dedi.

"MASKESİZ VE MESAFESİZ OTURUYORLAR"

Emel Tunç isimli vatandaş da “İnsanlarımız çok duyarsız, caddeye çıktığımız zaman çoğu kişi maskesiz ağızlarında sigara var. Kahvehanelerin önü aşırı dolu, maskesiz ve mesafesiz şekilde oturuyorlar. İnsanlarımız çok duyarsız” dedi.

"OKULLAR AÇILMAMALIYDI"

Yasakların devam etmesi gerektiğini söyleyen Kadir Yıldız, “Yasaklar devam etmeliydi, okullar açılmamalıydı. Cumartesi ve pazar günleri yasaklar kalkmamalıydı. Ben bunların devam etmesini istiyordum" derken İsa Ergün, isimli vatandaş da "İnsanlarımız bencillik yapıyor. Bu durum vatan ve millet için iyi değil, geleceğimiz kötüye gidiyor" diye konuştu.