Kocaeli’nde 2014 yılından bu yana defalarca açılışı yapılan ve 12 milyon 643 bin liraya mal edilen Tepeköy Göleti, yapım hatası nedeniyle yeniden ihale edilecek. Göletteki hata sonucu sızan su nedeniyle tarım arazilerini su bastığı açıklandı. CHP Kocaeli İl Başkanı Özgür Yıldızlı, “Kocaeli’de yatırım değil, batırım var” dedi.

Kocaeli’de 7 yıl önce yapımına başlanan ve 12 milyon 643 bin liraya mal edilen Tepeköy Göleti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 2016 yılında açılmıştı. İddiaya göre göletteki yapım hatası nedeniyle su sızmaya başladı ve tarım arazilerini su bastı. Şimdi gölet yeniden ihale ediliyor.

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker göletin yeniden ihale edileceğini duyurarak, “Ata tohumuyla üretilen fasulyeyi İstanbul’a pazarlayan çiftçimize hayırlı olsun” dedi.

CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı, göletin olduğu yerde incelemede bulundu. Yıldızlı, göletin 2016 yılında hizmete hazır olduğunu söylendiğini, ancak şimdi yapım hatası nedeniyle yeniden ihale edildiğine dikkat çekti. Yıldızlı, “Gölet birçok kez, çiftçinin arazisini mahvetmiş. Ancak bir kişide gelip ilgilenmemiş. Buranın ihalesini Devlet Su İşleri yapıyor. Birçok kez ‘tamamlandı’, ‘hizmete hazır’ denilerek duyurduğunuz bu göleti hangi devlet yetkilisi denetlemeden yüklenici firmadan bu halde teslim aldı?” diye sordu.

BELEDİYE BAŞKANI SEÇİM VAADİ OLARAK KULLANDI

Yıldızlı, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım’ın 2017 yılında düzenlediği Yerel Yönetimler Danışma Toplantısı’nda ‘Vaat edilmeyen ancak yapılan projeler’ başlığıyla duyurduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

“Su kaçıran bu gölet için Devlet Su İşleri ihale yapıyor. Ancak belediye kendi yapmış gibi anlatıyor. Halkı mağdur eden bir işi takip etmek, çözüm üretmek yerine nasıl sorunların üstünü kapatıp yaptık oldu diyerek işin içinden çıktınız? 7 yıl boyunca defalarca açılışı yapılan Tepeköy Göleti, Ocak ayında dipsavak ve dolusavak deşarjı için yeniden ihale edildi. Halktan özür dileyip, ‘Biz bu işi yapamadık, beceremedik, bu sebeple dipsavak ve dolusavak deşarjı ihalesi yapmak durumundayız’ demek yerine nasıl ‘yatırımlarımız devam ediyor’ diye ihale duyurusu yaparsınız?

‘YATIRIM DEĞİL BATIRIM VAR’

Yanlış iş sonucu vatandaşın cebinden çıkan bu para şimdi buhar oldu. Pandemi ile ekonomik buhrana dönüşen kriz vakti çiftçi, esnaf, vatandaş destek beklerken Tepeköy Göleti için vatandaşın cebinden daha kaç para çıkacak? Kamu kaynaklarını gözünüzü kırpmadan nasıl böyle israf edebiliyorsunuz? 7 yıldır Tepeköy Göleti için açılışlar yapmaktan başka ne yaptınız? Tarım arazileri sular altında kalan vatandaş için ne yaptınız? Kocaeli’de yatırım değil, batırım var.”