CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 3 Mart 1992’de 263 maden işçisinin hayatını kaybettiği Zonguldak Kozlu maden ocağındaki anmada konuştu. Kazada ölenlerin yakınlarının kamuda istihdamında 2003 öncesi ve 2014 sonrasında yaşanan kazaların kapsam dışı bırakılmasını eleştiren Yavuzyılmaz, bu konuda verdiği yasa teklifinin AKP oylarıyla reddedildiğini söyledi. Yavuzyılmaz, “Maden şehitlerimizin aileleri bir kez daha yalnız bırakıldı” dedi.

Zonguldak’ta, 3 Mart 1992’de 263 maden işçisinin hayatını kaybettiği Zonguldak Kozlu maden ocağında bugün anma töreni düzenlendi. Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Kozlu Kaymakamı Hüseyin Ergi, TTK Genel Müdürü ve ilçe yöneticilerinin bulunduğu il protokol heyetinin de dinlediği konuşmasında CHP’li Yavuzyılmaz, AKP’li milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu’nda “ret” oyu vermelerini anlattı.

Yavuzyılmaz, bir torba yasa ile 10 Haziran 2003 tarihi ile 13 Mayıs 2014 tarihi arasında kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen sigortalının yakınlarından bir kişinin kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilmelerine imkan sağlandığını, ancak 2003 öncesinde ve 2014 sonrasında yaşanan kazalar için bu hakkın verilmediğini anımsattı.

AKP’LİLERİN REDDETTİĞİ OYLAMADAKİ KONUŞMASINI BUGÜN KOZLU’DA YAPTI

İşe alımda tarih sınırlandırılmasının kaldırılması için kendisinin verdiği kanun teklifinin 30 Haziran 2020 tarihinde TBMM’de AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini anımsatan Yavuzyılmaz, bugün Kozlu’daki anmada konuya yeniden dikkat çekti.

“Maden şehitlerimizin aileleri bir kez daha yalnız bırakıldı” diyen Yavuzyılmaz, Kozlu’da şöyle konuştu:

“2003-2014 yılları arasındaki tarihlerle sınırlandırılan, maden kazalarında şehit olan madencilerin ailelerine devlette istihdam hakkı tanıyan kanundaki bu süre sınırlamasının kaldırılması için verdiğim kanun teklifine destek istemek için huzurunuzdayım. Maden şehit çocuklarına destek istemek için huzurunuzdayım. Zonguldak Kozlu’da büyümüş bir milletvekiliyim. Kozlu neresi hatırlatmak istiyorum. 1992 yılındaki grizu faciası ile anılan 263 madencimizin şehit olduğu ve o gecenin sabahı babalarını kaybeden 263 maden şehidimizin çocuğu ile bu acıyı birlikte yaşadığımız bir ilçemiz. Zonguldak Kozlu İlçesi… Arkadaşlarım o gün babasız kaldılar, babasız büyüdüler ve hala babasızlar. Grizu faciasının acıları onlar için sadece bir gün içinde yaşanıp bitmedi. Şehit madenci aileleri Hâlâ o acıları yaşıyor. Bugün itibariyle 2003 yılı öncesi 2014 yılı sonrası, maden kazalarında şehit olanların ailelerine devlette istihdam hakkı tanınırsa bu sadece 500 ve 600 kardeşimize bir istihdam hakkı tanıyacak. Devlete neredeyse yük getirmeyecek ve ‘ben bu vatanın evladıyım’ diyen herkesin boynunun borcu olan, maden kazalarında öldüğü tarihe göre şehitler arasında ayrımcılık yapan bu tarih aralığının kaldırılmasını talep ediyoruz. Bir avuç kömür için çalışan madencileri unutmayın. Ülke kalkınması adına binlerce şehit veren madenci kentlerini unutmayın. Zonguldak'ta kömür madenciliğinin 150 yıllık tarihinin en büyük felaketinde 3 Mart 1992 yılında 263 madencinin şehit olduğu Kozlu’yu unutmayın. 1983'te 103 işçinin yaşamını yitirdiği Armutçuk'u unutmayın. 1990 yılında Amasya’da 3’ü yanarak olmak üzere kaybettiğimiz 65 işçimizi unutmayın. 1995 yılında 38 madencinin göçük altına kalarak can verdiği Yozgat’ı unutmayın. Soma’yı unutmayın. 2014 sonrası maden kazalarında şehit olanları unutmayın. Hala kanıyor yüreklerimiz. Acımız hala taze. Hangisi daha acı? Babasız büyüyen çocuk olmak mı, çocuğu hayatta çaresiz kalan maden şehidi olmak mı? Onların ailelerine sahip çıkmak hepimizin görevi değil mi?"