CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, Yargıtay’da görevli hakim ve savcılara, Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılımın zorunlu olduğuna dair telefon mesajı gönderildiği öne sürdü. Zeybek, “Yargıtay mensuplarının, bir siyasi parti lideri olan partili cumhurbaşkanın katıldığı törene katılmaması, kurumu ve yargıyı rencide etmez; bilakis yargı bağımsızlığına inanan bir yargı mensubunun en doğal hakkıdır” dedi.

Rafet Zeybek, yaptığı yazılı açıklamada; Yargıtay üyeleri, savcıları ve tetkik hâkimlerine gönderilen telefon mesajında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı Adli Yıl Açılışı Töreni’ne katılımın zorunlu olduğunun bildirildiğini iddia etti.

“YARGI MENSUPLARININ EN DOĞAL HAKKI”

Bu duruma tepki gösteren Zeybek, “Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı Adli Yıl Açılış töreni ve Yargıtay Hizmet Binası açılışına katılamayacak Yargıtay mensubuna idare tarafından getirilen zorunluluk kabul edilemez. AKP iktidarı döneminde yargı üzerindeki siyasi baskı, şimdilerde şekil değiştirerek idare tarafından yapılmaktadır. Yüksek yargı mensupları, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının her şeyden önemli olduğunu unutmuşlardır. Yargıtay mensuplarının, bir siyasi parti lideri olan partili cumhurbaşkanın katıldığı törene katılmaması kurumu ve yargıyı rencide etmez; bilakis yargı bağımsızlığına inanan bir yargı mensubunun en doğal hakkıdır” dedi.

Zeybek, açıklamasında şunları kaydetti:

“Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bundan önce Beştepe’de yapılan adli yıl açılışlarından en sonunda vazgeçmiş olması sevindiricidir. Ancak önceki açılış törenleri, hâkim-savcı kura törenleri konuşmalarından bildiğimiz Erdoğan, konuşmasının içeriğinde yine aynı tekrarlarda bulunacak, bina yaptıklarından bahsedip, muhalefeti eleştiren bir konuşma yapacaktır. Bu konuşmaları değişmeyen Erdoğan, AKP iktidarları döneminde adil yargılama hakkının engellendiği, yargıya müdahalenin arttığı, yargıya güvenin azaldığı, yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının olmadığı, hukukun hiçe sayıldığından bahsetmeyecektir. AKP iktidarında yargının sorunları çığ gibi büyürken sadece bina yaparak övünmek, iktidarın hukuka bakışını göstermeye yeter de artar. AKP dönemindeki her yeni adli yıl açılışının, aynı zamanda yargının sorunlarının da açılışı olduğunu unutmamak gerekir. Yargı üzerindeki siyasi vesayet kalkmadan herkes için adalet sağlanamayacaktır.”