Düzenlendiği ilk yıl “Kuşadası”, geçtiğimiz yıl “yaşam hakkı”, bu yıl ise “müzik” teması ile 26 Eylül-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen Uluslararası Kuşadası Neopolis Heykel Sempozyumu’ na katılan 10 heykeltraş çalışmalarını sergiledi. 

Bayraklıdede Mahallesi’nde bulunan Kuştur mevkiindeki Uluslararası Kuşadası Neopolis Heykel Sempozyumu Uygulama Alanı’nda gerçekleştirilen kapanış törenine Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcıları, belediye meclis üyeleri, KUSAV Başkanı Levent Köylü, Double Tree By Hilton Genel Müdürü İlker Kaçan, ADÜ Davutlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Aziz Bostan, Jeofizik uzmanı ve deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, CHP ve İYİ Parti yöneticileri ile çok sayıda sanatsever katıldı.

Törende konuşan sempozyumun küratörü Özlem Şengönül, desteklerinden dolayı Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e teşekkür ederek “Bu yıl sempozyumun konusunu ‘müzik’ olarak belirledik. Heykel çok ciddi emek isteyen bir iştir. Heykeltıraşlarımız bir ay boyunca yoğun bir tempoda çalıştı” dedi.

MNGÖÇEN Vakfı adına söz alan Double Tree By Hilton Genel Müdürü İlker Kaçan ise, “3. Uluslararası Kuşadası Neopolis Heykel Sempozyumu sanatçılarımız tarafından ortaya çıkarılan sanat eserlerinin Kuşadası’na önemli bir değer ve estetik katacağına inanıyorum” diye konuştu.


KUSAV Başkanı Levent Köylü, sempozyumun paydaşı olan sponsor kurumlara teşekkür ederek “Burada bir yandan sempozyumun kapanışını bir yandan da sanatın açılışını yapıyoruz. Uzun süredir Kuşadası’na değerli ve nitelikli sanat eserleri kazandırmak için çaba sarf ediyoruz. Heykellerimizin bu yılki temasını müzik olarak belirledik. Çünkü kentimize sanat dalları arasında en çok müzik çok yakışıyor” ifadelerini kullandı.

Sempozyumun mermerlerini temin eden Marmara Adalar Belediyesi Başkanı Süleyman Aksoy, “Bizler Marmara Adasında mermerin anavatınında 23 yıldan beridir uluslararası boyutta heykel sempozyumu yapıyoruz. 2500 yıldan beridir Marmara adalarından aralıksız çıkan mermeri Kuşadası’nda yapılan sempozyumda mermer temini yapmanın gururunu yaşıyorum. Türkiye’de sadece Marmara adasında çıkan mermer taşı, dış etkenlere dayanıklı olan bir taştır ve bu sempozyumun bir paydaşı olmaktan gururlanıyorum” sözleri ile paydaşlara ve Kuşadaslı vatabndaşlara teşekkür etti.

BAŞKAN ÖMER GÜNEL; “KUŞADASI’NI TURİZMİN AMİRAL GEMİSİ YAPACAĞIZ”

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, “Sempozyumun kapanışına ama bir o kadar da heykellerimizin kıymetli açılışına hoşgeldiniz. Neopolis Heykel Sempozyumunun 3’üncüsünü yapıyoruz. Dünyanın dört bir tarafından gelen sanatçılarımız bir aydır ham taş halinde gelen blokları emek emek sanat eserine dönüştürdüler. Kuşadası’nda sanatın her dalını önemsiyorum. Kuşadası bir turizm ve kültür kenti ise kültürün de altını doldurmak gerekir. Bunu müzikle, heykelle ve sanat galerimizdeki resim sanatına ait eserlere ev sahipliği yapmaya başladık. Kuşadası, turizmin her ne kadar amiral gemisi olarak kariyerine başlamışsa da geçen zaman içerisinde süreci iyi yönetememiş ve turizm kentleri içerisinde bir miktar yıpranmıştır. Amacımız 3,5 yıllık yaptığımız çalışmalar neticesinde Kuşadası’nın yeniden turizmin amiral gemisi haline dönüşünü sağlamaktır. Bunu sadece yeni turizm anlayışına hizmet ederek kişisel deneyimlerimizle değil; sanatın her alanında Türkiye’nin ve dünyanın ilgisini çeken bir kent haline gelerek yapacağız” dedi.

"BİR KENTİ KENT YAPAN SADECE KALDIRIMLARI DEĞİL; SANATA VE KÜLTÜRE BAKIŞIDIR"
Kuşadası sokakalrında hizmetin gitmediği tek bir nokta kalmadığını vurgulayan başkan Ömer Günel, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sokakları, caddeleri yapıyoruz, cepheleri güzelleştiriyoruz. Kentin dokunmadığımız yeri yok. Ama bir kenti kent yapan sadece kaldırımları yolları değil; sanata ve kültüre bakışıdır diye düşünüyorum. Çünkü, sanat ve kültürle yoğrulmuş bir halk bunun kıymetini anlar, kentine sahip çıkar ve kentin ileriye dönük vizyonuna hizmet edebilir diye düşünüyorum. Bu çalışmalarımız içerisinde yalnız değiliz. Bütün paydaşlara teşekkür ediyorum”
Konuşmaların ardından katılımcılara ve sponsorlara plaket takdim edildi. İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ses ve saz sanatçıları katılımcılara kısa bir konser verdi.