İftar sofralarınızı süsleyecek Aydın yöresine ait lezzetleri sizler için sıraladık. Keşkek'ten Kapama'ya, Kırlı Kızartma'dan Tahinli pideye kadar tatlı tuzlu damak zevkinize hitap edecek yöresel yemekler burada! Tariflerini de açıklama kısmına yazdık...

Aydınlıların en mutlu günlerine şahit olan lezzet: KEŞKEK 

Birçok yörede farklı şekillerde yapılan ve severek tüketilen Keşkek Aydın mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Aydın’da özellikle düğünlerde, bayramlarda ve özel günlerde yapılan keşkek tek başına midelerde ziyafet yaşatacak bir lezzete sahiptir. Az malzeme ile dünyanın en güzel yemeklerinden biri haline gelen keşkek buğday, tavuk ya da kuzu etinin eşsiz birleşimi ile oluşur. Üzerine de tereyağı ve kırmızıbiberli sos dökülerek lezzetine lezzet katılır.

Tarif: 1 kg ayıklanmış ve yıkanmış buğday geniş bir tencerenin içinde kaynatılır ve sonra suyu süzülür. Buğdaylar ezilir. Ayrı bir tencerede kaynayan etler de tencereden çıkarılarak lif lif olacak şekilde parçalanır. Büyük ayrı bir tencerenin içine  ezilmiş buğdaylar konularak et suyu ve etle karıştırılır. Yemek tahta kepçe ile karıştırılırken ezilmeye devam edilir. Sakız gibi oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Servis tabaklarına alınan keşkeğin üzerine tereyağı ile kavrulan kırmızı biber dökülerek sıcak servis yapılır.

Atmaya kıyamayacağınız, uzun süre saklayabileceğiniz yemek : YUVARLAMA

 

Aydın bölgesinde en çok yapılan ürünlerden biri olan yuvarlama, bölgede yapılan hemen hemen her düğünde kendisine sofralarda yer bulmaktadır. Yuvarlama yapması biraz zahmetli olan, ancak fazla fazla yapılıp insanların buzdolaplarında sakladıkları, her mevsim afiyetle tüketilebilen Aydın bölgesine özgü Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden bir tanesidir. Aynı zamanda Yuvarlama Ramazan mutfaklarında da bölge halkının sıklıkla tercih ettiği özgün bir yemektir. 

Tarif:1 kilo kıymanın içine rendelenmiş soğan, karabiber, tuz, yumurta ilave edilip yavaş yavaş yoğrulmaya başlanır. Daha sonra içine azar azar un ilave edilerek iyice yoğrulur ve kulak memesi kıvamına geldiği zaman, fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak avuç ortasında yuvarlanır. Yuvarlamalar bir tavada kızartılır. Ayrı bir tencerede tereyağı eritilerek tuz, kırmızı biber ve su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan su içersinde yuvarlamalar bırakılarak 45 dk pişmesi beklenir.  Pişen yemeğin üzerine ezilmiş kese yoğurdu, kızdırılmış yağ içine konulan toz biberli sos dökülerek servis yapılır. 

Kuşadalıların adak yemeği: BOLAMA (Lok Lok Pilavı)

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde sıklıkla tüketilen bolama, Kuşadası’nda adak yemeği, Aydın’da ise dilek yemeği olarak bilinir. Günümüzde çok fazla bilinmese de Aydın kültüründe önemli bir yeri vardır. Bolama için genişçe bir tencereye ihtiyaç vardır hatta zamanında her genç kızın çeyizinde mutlaka bolama tenceresi bulunurmuş.

Tarif:  Et, arpacık soğanı, sarımsak, tuz, karabiber, salça, yağ, doğranmış domates, biber, akşamdan ıslatılmış nohut derin bir kap içerisinde karıştırılır. Üzerine iki çatal çapraz şekilde konulup derin büyük bir tepsiye çevrilir. Dışında iki üç parça et ve nohut bırakılır ki yemeğin piştiği anlaşılsın. İçerisine iki litreye yakın su konur. Tepsinin üzerine de dağılmaması için taş gibi bir ağırlık konulur. Orta ısıda pişen yemeğin suyu azaldıkça su ilave edilir. Nohut ve et yumuşayınca pirinç eklenir ve ateş kısılır. Pilav piştikten sonra etin üzerindeki ağırlık alınır. Bir kaşık tereyağı yemeğin üzerine parçalar halinde konulur ve ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakılır.

Çinelilerin göz bebeği: ÇİNE KÖFTESİ  

Aydın’a özgü has lezzetlerden bir tanesi olan Çine köftesi, Aydın ilinin Çine ilçesine özgü, oldukça lezzetli bir Türk mutfağı yemeğidir. Görsel anlamda İnegöl köftesini andırsa da, malzeme ve yapılış anlamında bariz farklılıklar barındıran Çine köftesi, az ekmek ve bol yağlı bir kıyma ile yapılmaktadır. Çine köftesini diğer köfte çeşitlerinden ayıran en temel fark ise içerisinde tuz harici herhangi bir baharat içermemesidir. Uluslararası anlamda da oldukça ünlü olan bu köfte çeşidi, turistler tarafından da çok beğenilmekte ve sıklıkla tercih edilmektedir.

Tarif: Kıyma bir kaseye alınır içine karbonatı da ekleyerek iyice yoğurulur. Yoğrulan kıymaya tuz ve rendelenip suyu sıkılan soğan eklenir ve tekrar yoğrulur. Bir kenarda suya ısladığınız ekmek içleri iyice sıkılıp Çine Köftesi harcına eklenir ve yoğrulur. Çine Köftesi harcını buzdolabına kaldırıp 2 saat kadar dinlendirdikten sonra elinizi ara sıra suya ıslayarak, hazırladığınız harca yassı köfte şekilleri verebilirsiniz. Daha sonra az yağda kızartabilir ya da ızgara yapabilirsiniz.

Favori mezelerinize bir yenisini daha ekleyin: KIRLI KIZARTMA

Aydın, sebze yemekleri konusunda  daha önemli bir konumdadır. Aydın mutfağının özel yemeklerinden biri olan Kırlı kızartma, daha çok ana yemekten ziyade, meze olarak tüketilmektedir. Bu yemek zeytinyağı ile hazırlandığı için soğuk olarak da tüketilebilir. Ana malzemesi patlıcan olan kırlı kızartma, içerisinde bulundurduğu malzemelerden dolayı oldukça besleyicidir

Tarif: Patlıcanların kabuğu aralıklı olarak boyuna soyulduktan sonra sapı koparılmadan, uzunlamasına dörde dilinir. Tuzlu suda 30 dakika bırakılarak acısı çıkartılır ve sonrada tavada kızartılır. Sonra soğan, biber, sarımsak aynı tavada kızartılır. Hepsi birlikte daha önceden kızartılmış olan patlıcanın üzerine yayılır. Yarım su bardağı ile pişirilir. Üzerine maydanoz doğranıp tuz serpilir. Soğuk olarak servis yapılır. İsteğe göre yoğurtlu olarak da servis yapılır.

Hastalıklardan kolayca kurtulun: KEDİRGEN KAVURMASI (Tilkişen Kavurması)

Kedirgen otu Osmanlı ve geleneksel Türk mutfağında yöresel yemeklerde sıklıkla kullanılan ve Ege bölgesinde daha çok tanınan diğer adıyla yabani kuşkonmaz otudur. Ege bölgesinin dağ yamaçlarında yetişen ve toplanması oldukça güç olan kedirgen otu, birçok hastalığa karşı da panzehir olarak bilinir ve kış döneminde vücudun hastalıklara karşı korunmasında katkı sağlar. Aydın bölgesinde ise kedirgen otu daha çok kavurma şeklinde tüketilir.

Tarif:1-2 bağ kedirgen, 2-3 yumurta,  2 baş pırasa, kırmızı biber, yeteri kadar zeytinyağı ve tuz. Kedirgenlerin saplarında sert olan kısımlar atılır. Yumuşak bölümleri yıkandıktan sonra, küçük küçük doğranır. Pırasalarda küçük küçük doğrandıktan sonra kedirgenlerle birlikte zeytinyağı ile kavrulur. Üzerine kırmızı biber ve tuz atılır pişinceye kadar karıştırılmaz. Kedirgenler piştikten sonra üzerine 2-3 yumurta kırılır. Sıcak olarak servis yapılır. Marul salatası veya yoğurtla da yenir.

Doyurucu ve besleyici:KULAK ÇORBASI

Aydın’ın önemli çorbalarından biri de kulak çorbasıdır. Adına çorba denilse de tek başına doyurucu bir yemek olan kulak çorbası aydın sofralarında sıklıkla yerini alır. Doyurucu olduğu kadar lezzetli de olan etli, nohutlu mantı çorbası, yoğurt ve isteğe göre birçok lezzetin terbiye edilmesiyle lezzetlendirilir. Görüntüsüyle herkesi cezbeden bu besleyici çorba lezzetiyle de damaklarda lezzet patlamasına neden olur. Aydın’ın kulak çorbasının mutlaka denemeli ve çorba zevkinizi gözden geçirmelisiniz.

Tarif: Kıymaya tuz ve karabiber ilave edip yoğrulur. Nohuttan biraz büyük köfteler hazırlayıp yağda kızartılır. Akşamdan ıslatıp, haşladığınız nohutu tencereye alıp üzerine su veya etsuyunu ilave edip kaynatın, erişteyi ve kızarmış köfteleri ilave edip pişirin. Başka bir tencerede 1 kaşık yağı eritp unu kavurun. Ezilmiş sarımsağı pembeleştirip ocaktan indirin. Ilınınca yoğurt, yumurta ve limon suyunu ekleyip iyice çırpın. Kaynamakta olan çorbadan bir iki kepçe alıp karışıma ilave edin. Ilınıncaya kadar çırpın ve çorbaya ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp yağda kızdırılmış nane ilavesiyle servis yapın.

Yağlama değil PAŞA BÖREĞİ...

Paşa böreği Aydın’ın gastronomi turizmi açısından en önemli lezzetlerinden biridir. Sadece bölgede değil ülkenin tüm bölgesinde sıklıkla yapılan ve sofraları süsleyen bu özel lezzet, yoğurt ile servis edilmektedir. Paşa Böreği her ne kadar ismen börek olarak geçse de ana yemek olarak da servis edilebilmektedir. Paşa böreği görsel anlamda Yağlamaya benzese de içerisinde barındırdığı malzemeler ve hazırlanmış olduğu özel sosu ile diğer bütün lezzetlerden ayrı, özel bir noktada durmaktadır.

Tarif: Un, yumurta,tuz ve suyu bir kasede buluşturun. Hamur istediğimiz kıvama gelene dek, aralarda azar azar su ekleyin. Hamur ele yapışmayan bir kıvama geldiğinde güzelce toparlayın ve üzerine temiz bir bez serip yaklaşık 40 dakika dinlendirin. Kıymalı harç için sıvı yağ ve kıyma eklenip, kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulur. Üzerine soğan ve baharatlar eklenerek kavrulmaya devam edilir. Son olarak kıyılmış maydanozlar da eklenir.Üzerine dökeceğimiz sos için de tereyağı ve baharatlar yeterli olacaktır. Daha sonra hamurları açarak, kızgın yağda altın sarısı rengini görene kadar arkalı önlü kızartılır ve yağını süzdürülüp , sıcak et suyuna batırılır.Servis için; hamurlardan birini tabağa alınır, üzerine kıymalı harcı yayılır ve tüm bu işlemi hamurlar bitene dek uygulanır . En üstteki hamurun üzerine çırpılmış sarımsaklı yoğurt ve mis kokulu tereyağı sosundan gezdirilir.

Isırgan otu sizi korkutmasın! DALGAN KAVURMASI'nı deneyin

Anadolu’da Isırgan otu olarak bilinen dalgan, şifalı bir ot olarak bilinir. Yapraklarının yakması sebebiyle kimi insan mesafeli dursa da Aydınlılar bu lezzeti severek tüketir. Dalgan kavurması isteğe göre çeşitli garnitürler kullanılarak da yapılır ve zeytinyağlı meze olarak tüketilir

Tarif:1 bağ dalgan otu, 1 soğan, 2 pırasa, tuz, 1 çorba kaşığı kırmızı biber, yarım çay bardağı zeytin yağı. Dalganlar yıkanıp ayıklandıktan sonra küçük küçük doğranır. Soğan ve pırasalar doğranarak zeytin yağı ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış dalganlar soğanın üzerine konur ve kısık ateşte kavurmaya devam edilir. Kavrulmak üzereyken kırmızı biberi ve tuzu ilave edin. Birkaç dk sonra ateşten alarak servis yapın.  Yoğurtlu veya sade servis yapılabilir. Tercihe göre kavurma esnasında yumurta da kırılabilir.

Osmanlı mirası ZERDE TATLISI

Osmanlı saray mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan zerde tatlısı Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiştir.enellikle düğün, bayram gibi özel günlerde ve kutlamalarda yapılan tatlı en çok rengiyle dikkat çekmektedir.  Rengini içerisindeki safran ve zerdeçaldan alan zerde tatlısının kıvamı da nişastayla verilerek ortaya keskin tadıyla özel bir tatlı çıkar.

Tarif: Pirinç ılık su içerisinde yarım saat bekletilir. Daha sonra pirinç yıkanarak 5 su bardağı ile 20-25 dk pişirilir. İçerisine şeker ve nişasta ilave edilir. 1-2 dk daha kaynattıktan sonra ocaktan alınır. Islatılmış servis tabağının içine dövülmüş karanfil serpilir ve üzerine serde dökülür. Soğuk olarak servis yapılır.

Tatlı krizlerinize anında yetişecek hafif mi hafif PELVİZE TATLISI

Aydın’ın yöresel tatlılarından biri de oldukça hafif bir lezzet olan pelvize tatlısı. Genellikle Aydın’ın Yenipazar ilçesinde yapılan tatlı yöresel tatlılar arasında en lezzetlisi ve en kolayı. Yöre halkı tarafından sıkça tercih edilen tatlı krizlerinde kolayca yapılabilecek bu tatlıyı deneyen herkes çok sevecek.

Tarif:Tencerede ki suyun içine nişasta ilave ederek iyice karıştırın ve ocağa alın. Koyulaşmaya başladığında şekeri ilave ederek nişasta ve şeker özleşene kadar güzelce pişirin. Nişastanın rengi değişmeye başladığında ocaktan alın ve kaselere boşaltın. Üzerine dövülmüş bol ceviz ve dövülmüş karanfil ekerek servis yapabilirsiniz.

Yenipazar'da TAHİNLİ PİDE yemeden dönmeyin

Aydın’ın kendine özgü lezzetlerinden biri de tahinli pidedir. Ege’nin güzel şehri Aydın’a yolunuz düştüğünde Söke, Nazilli ve Yenipazar’da birçok pidecide bu lezzeti bulabilir ve yörenin en güzel tatlarından birini deneyebilirsiniz.İlk kez tahinli pideyi deniyorsanız tahinle hamurun usta ellerde tarifsiz bir lezzete dönüşmesine şaşırabilirsiniz. İnce pide hamuru oval biçimde açılarak üzerinde pekmezli nefis bir tahin sosu gezdirilir. Hele bir de üzerinde çam fıstığı ile servis edilirse, Aydın’da yiyeceğiniz tahinli pideler damaklarınızda tarifsiz bir lezzet bırakacaktır

Tarif:Hamuru elle yuvarlak bir biçimde açılır. İçine tahin dökülüp hamurun her tarafına yedirilir. Daha sonra içerisine şeker koyup şeker tahin ve hamur yedirilir. Hamur dolanarak katlanıp tekrar yuvarlak bir şekilde açılır. Yine üzerine tahin sürülerek üzerine susam ve tereyağı ilave edilerek firma verilir. Ateşten uzak pişmesi önemlidir. Piştikten sonra servise sunulur.

Tabii ki son olarak Aydın deyince akla gelen lezzet İNCİR...