HABER: AYŞE YILMAZ

Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (KUSAV) ve Mehmet Nuri Göçen Kültür Eğitim ve Sanat Vakfı iş birliğinde düzenlenen 2. Uluslararası Kuşadası Neopolis Heykel Sempozyumu, Kuştur Mevkii’nde bulunan Eski Deve Güreşi Arenası’nda başladı. 

Geçtiğimiz yıl “Kuşadası” teması ile düzenlenen ve kente 9 heykel kazandıran sempozyum, bu yıl “Yaşam hakkı” teması ile gerçekleşiyor ve 30 Ekim'e kadar sürecek. Sempozyuma Türkiye, İran, Gürcistan, Estonya, İtalya ve Rusya'dan 10 heykeltraş katılıyor. Sempozyum boyunca heykeltraşlar tarafından çekiç darbeleri ile sanata dönüştürülecek mermer bloklarının son hali kayda alınacak ve kamuoyu ile paylaşılacak. 

Sempozyum açılışına, Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Evrim Karakoz, belediye bürokratları ve sanatçılar katıldı. 

Konuşmasına sanatın ve sanatçının kente kattığı değeri örneklerle anlatarak başlayan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, "Belediyecilik hizmetlerinin yanında, turizm, kültür ve sanat merkezi olmaya talip Kuşadası'nı güzelleştirmek için çalışıyoruz. Sempozyumun ana teması yaşam hakkı. Heykellerin yapım süreci kameralar ile kayda alınacak ve kamuoyuna sunulacak. Belediyecilik hizmetlerinin yanında, turizm, kültür ve sanat kenti olmaya talip ve bu konuda önemli misyon yüklenmiş Kuşadası'nı güzelleştirmemiz gerekiyor. Heykel bunlardan en önemlisi… Kentimizin her sokağında var olması, kente misafir olarak gelen kişilerin herhangi bir tema ile yapılmış heykelimizi görmesi, önünde selfie çekmesi ve bunu sosyal medyaya koyması bizim için çok önemli. Böylece kentimizdeki değerleri tüm dünya görecek ve bilinecek. Örnekleri birçok ülkede var ve bizde de olacak." dedi. 


KUŞADASI, TURİZM, SANAT VE KÜLTÜRÜN BULUŞMA NOKTASI OLACAK
Kuşadası'nın turizmde yeniden amiral gemisi olacağını, bunun için Aydın Büyükşehir Belediyesi ile uyum içinde çalıştıklarını vurgulayan Başkan Ömer Günel şöyle devam etti: 
"Turizmden başka ürünü olmayan, kültür sanatla da turizmi doğru ifade etmeye çalışan kent olarak turizmde yeniden amiral gemisi olma çabasındayız. Çünkü Kuşadası geçmişi ile yüzleşmek, yaşadığı sıkıntıları ifade etmek, hesaplaşmak ve turizmde yeni bir yüz olarak hayatına devam etmek zorundadır. Gelirinin yüzde 99'unu turizmden elde eden bir kent olarak başka malzememiz yoktur. Kuşadası, konum ve iklimin yanı sıra aynı zamanda dünyanın beş önemli kruvaziyer limanından bir tanesidir. Kuşadası zaman zaman turizmde kıymet kaybediyor gibi görünse de hiç bir zaman kıymetini kaybetmeyecektir ve tekrar tekrar şahlanacak bir turizm kentidir. Görevde olduğumuz süre boyunca Kuşadası'nı hak ettiği yerde görmek için çalışıyoruz. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu bu inancımıza, hedefimize yürekten inanmış ve omuz vermiştir. Kuşadası'nın geriye bakmadan kültür ve turizm kenti olarak ilerleyişi çok önemlidir. Bir taşın yontularak nasıl bir sanata dönüştürüldüğüne tanıklık edilecek. Hem de emeğin, sanatın ve yeteneğin ne olduğuna şahitlik edilecek."

"DEVE GÜREŞİNE KARŞI DEĞİLİM"
2. Uluslararası Kuşadası Neopolis Heykel Sempozyumunun Eski Deve Güreşi Arenası’nda yapılmasından dolayı Kuşadası Belediyesi'nin bazı basın yayın organları tarafından hedef haline getirildiğini aktaran Başkan Günel, "Deve güreşlerinin iptal olduğu ile ilgili iddia olması için yapılıyor olması lazım. Kuşadası'nda yakın zamanda yapılan bir deve güreşi yok. Fikrimi sorarsanız; bizim burada deveci yok. Faytonları kaldırmış bir kent olarak söylüyorum. Deve güreşi yaptığım zaman hayvanseverlerin haklı tepkisini görüyorum. Ben hayvanlarla daha barışık sporlara bakıyorum. Benim deve güreşi kültürüne bir itirazım yok. Ama benimse tercih hakkı bunu yapmak istemiyorum. Rahvan at yarışı yapalım mesela. Basında güreşleri provoke etmeye kalkmak doğru değil. Sempozyumun ana teması "Yaşam Hakkı" Bunu düşünürken can dostlarımızı düşünmüştüm aslında. Hemen ardından kadının yaşam hakkını düşündüm. Ben yaşam hakkından yeryüzünü paylaştığımız tüm canlıların yaşam hakkını anlıyorum. Pandemi ile birlikte yaşam hakkının anlamı daha da derinleşti" diye konuştu. Sanatçıların bir ay boyunca çalışacağı mermerlere ilk çekiç darbesini Başkan Ömer Günel ve sanatçılar birlikte vurdu. 

Başkan Ömer Günel sözlerini Mehmet Nuri Göçen Kültür Eğitim ve Sanat Vakfı Başkanı Naile Göçen Çukurova, KUSAV Başkanı Levent Köylü ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'na teşekkür ederek sonlandırdı. Katılımcılar açılış sonrasında sanatçılarla sohbet etti; sempozyum boyunca yapılacak etkinlikler hakkında bilgi aldı.