Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in açıklamalarına yönelik bir basın bülteni yayınladı. MASKİ Genel Müdürlüğü, su ücret tarifelerinin ilgili kanun maddelerine istinaden MASKİ Genel Kurulunda tüm siyasi partilerin meclis üyelerinin oylarıyla belirlendiğini ifade ederek, Milletvekili Başevirgen’in ’MASKİ, vatandaş haricinde birçok aboneye indirimli tarife ve muafiyet sağlamış’ ifadelerinin gerçekleri yansıtmadığını vurguladı.

Açıklamada, bahsi geçen umumi tuvaletlerin abone sayısının il genelinde 82 adetten ibaret olduğu, bu alanların da köy ve beldelerdeki pazaryerleri, meydanlar ve camii çevresi gibi umuma açık noktaları kapsadığı vurgulandı. Yapılan açıklamada, raporda bahsi geçen indirimli aboneliklerin 82 adet umuma açık WC olduğu ve gelir getirici ticari faaliyetlerinin olmadığını öğrenebileceği belirtildi. 2019 yılı ücret tarifesinin MASKİ Genel Kurulunda belirlendiği ifade edilerek, köyden mahalleye dönüşen yerlerde bir ton suyun 0,75 TL, beldeden mahalleye dönüşen yerlerde 1,51 TL, kamu sağlığının korunması amacıyla ticari amaç gütmeyen umumi tuvaletlerin su ücret tarifesinin 1,69 TL olduğu belirtildi. MASKİ yetkilileri, yapılan açıklamanın gerçeklerle bağdaşmadığını ifade etti.

MANİSA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 "ABONELERİN 3'TE 2'Sİ SUYU İNDİRİMLİ KULLANIYOR"

İl genelinde 625 binin üzerinde abonenin 455 bininin suyu indirimli kullandığını belirtilen açıklamada, köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerindeki abonelerin yüzde 75, beldeden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerindeki abonelerin yüzde 50, şehit yakını, gazi ve engelli bireylerin yüzde 60, kartlı sayaç abonelerin yüzde 10, cem evlerinin yüzde 75 indirimli, camilerin de ücretsiz su kullandığı ifade edildi. Kartlı sayaç aboneliklerinde meskenlerde aşama uygulamasının da yapılmadığının altı çizilen açıklamada, abonelerin 3’te 2’sinin suyu indirimli kullandığının altı çizildi.

Su faturalarının 6 katına çıktığı yönündeki açıklamanın ise tamamen gerçek dışı olduğunu belirten MASKİ yetkilileri, pandemi döneminde vatandaş sağlığını göz önünde tutularak hanelere basılı fatura bırakılmadığı belirtildi. En az su kullanılan mart ayı baz alınarak nisan ve mayıs ayında kıyas faturalar uygulandığı kaydedilerek, salgının etkisiyle değişen su kullanım alışkanlığı sonrasında yapılan okumalarda vatandaşa kullandığı su bedeli karşılığında gerçek kullanıma göre su faturası kesildiği ifade edildi. Yapılan açıklamada hiçbir abonenin kullanmadığı suyun parasını ödemediğini, pandemi döneminde evinde olmayan abonelerle ise mahsuplaşmaya gidildiği kaydedildi.