Aydın Haberleri ekibi bugün Efeler’de Ata Mahallesi Kapalı Pazar yerinde fiyatları araştırdı; esnaf ve vatandaşın derdini dinledi.  Son baharın gelmesi ile tezgahlardaki mahsuller çeşitlense de artan fiyatlar yüz güldürmedi. Öğrencilerin kente gelişi hareketliliği artırsa da esnafın yüzünü güldürmeye yetmedi. 

İklim krizinden dolayı yaşanan kuraklıkta özellikle Aydın’ın ana geçim kaynağı incirin ‘kıtlık dönemi’ yaşadığını belirten esnaf, mahsüllerin azaldığını, fiyatların arttığını ve alım gücünün düştüğünü söyledi. 

Domates 3 TL                                                             
Salatalık 5 TL
Turşuluk salata 5 TL
Kırmızı biber 5 TL 
Patlıcan 2
Yeşil fasulye 10 TL  
Boncuk bamya 16 TL 
Havuç 5 TL 
Limon 7
Mısır 6 tanesi 10 TL 
Brokoli 8 TL 
Yeşil Fasulye 12
Barbunya 12
Yumurta 30’lu 30 TL
Sucuk 30 TL
Dereotu 1 TL
Maydanoz 1 TL 


Elma  5
Muz 13
Mandalina 5
Şeftali 8 
Üzüm 7 
İncir 80 TL

“TEK MAAŞLA KURU İNCİR BİLE YİYEMEYİZ”

Vatandaşın ürettiğini alamaz hale geldiğini söyleyen esnafın yorumu, “Hayat pahalı millette para yok. Maaşlarımız düşük. Tek maaşlılar biz nasıl kuru incir yiyeceğiz” oldu.
 
Mustafa(Pazarcı): 
 Ben kendim üreticiyim, fiyatların düşmesi için üretici enflasyonu düşmesi lazım, üretici enflasyonu düşmezse tüketici enflasyonu düşmez, üretici enflasyonu maliyet demektir benim maliyetim düşük olmazsa ben malımı ucuz satamam, satarsam ertesi sene bu işi yapmam zarar ederim. 

“İNCİR’İN TANESİ 3 TL”

Fatma (Pazarcı): “İncir’in şu anda taban fiyatı 60-70 TL. Pahalı. İncirde kıtlık oldu bu sene. Sularımız da kesiliyor, kanallarımız kuruyor, kuraklık çok… Aynı şekilde zeytin de öyle. Bu sene zeytin çıkmadı. 47-48 °C sıcaklıkta çoğu bahçenin zeytini yandı. Aydın bereketli yer ama mal yok, insanların alım gücü de az.”
Bir diğer pazarcı esnaf ortalama incir fiyatlarını değerlendirdi: “İncirin kilosu 80 TL şu anda. Tanesi 3 TL ye geliyor neredeyse…”

Adem Sakman (Pazarcı):  “ Bazı pazarcılar çok abartıyor. Fiyatlar geçen haftaya göre düştü. Şeftali 20 TL’ydi daha önce, şu anda 10 TL. İncir’in yarısı yandı zaten bırakın da pahalı olsun. Ayrıca ihraç edililyor. Ülkemizde kazanıyor. Aydın’da bu dönem sebzelerde bolluk var. Bakın patlıcan 2 TL ama yüzüne bakan yok fakat fasulye herkesin dilinde çok pahalı diye… Bodrumda, İstanbul’da bu fiyatlara hayatta sebze bulunmaz. Bence tüm olumsuzluklara rağmen gayet normal. 

Pazarcı Esnafı:Kuru İncir’e 30 TL diyen de var 70-80 TL diyen de var. Tamamen kalite meselesi. 30 liralık incirle 70  liralık incir kıyaslanmaz. Her ürün için geçerlidir bu. 2 liraya da domates bulursunuz 5 liraya da. İhracat açıldığından da fiyatlar artıyor. Kalite, ihracat hepsi etkiliyor fiyatları.”

Genel olarak vatandaşın yorumu ise alım gücünün düşük, fiyatların yüksek olması yönünde oldu.