Pandemi sürecinde alınan tedbirlerle birlikte piyasadan tamamen çekilen veya büyük oranda iş yapamayan esnaf, bıçak kemikte demeye başladı. 34 yıldır Efeler’de esnaflık yapan Tam Elektrik işletmecisi Elektrik Mühendisi Ali Söğüt, “ Esnaf piyasada yok. Destek yok, politikalar ya değişecek ya da batacağız” dedi.

Aydınlı esnafın dayanacak gücü kalmadı. Kepenklerin hala açılmaması piyasadaki nakit döngüsünü sıfırladı yorumunda bulunan esnaf, talebini yineleyerek “ Bize somut destek sağlayın” dedi.

“GELİR YOK AMA GİDER DURMUYOR”

Aydın’da 34 yıldır esnaflık yapan Tam Elektrik işletmecisi Elektrik Mühendisi Ali Söğüt, yalnız bırakıldıklarını söyledi. Söğüt, Tesisat, elektrik ve malzeme satışı ile uğraşıyoruz. 1987 yılında piyasa girdiğimde esnafın saygınlığı vardı. Kız istemeye gidildiğinde memura değil esnafa kız veririz derlerdi. Piyasaya girdik, gelişen ekonomik şartlar bugün keşke esnaf olsaydık noktasına getirdi.

“ODANIN VARLIĞI YOKLUĞU BELLİ DEĞİL”
345 yıldır elektrik mühendislerinin hiçbir problemi çözülmedi . Elektrik Mühendisleri Odasının üyesiyim tek bir sıkıntımızı çözmedi. Odanın varlığı yokluğu belli değil. Sadece para alma kurumu haline geldiler. Ülkede esnaf çökmüş durumda. Biz iyi kötü eve ekmek götürüyoruz ama ya dükkanını açamayanlar ne yapacak? Gider durmuyor ama gelir yok. “ dedi.

“AVM’LER DOLU ESNAF LOKANTASI BOŞ”
Esnafın desteklenmemesini AVM’lerin açık olması ile örneklendiren Söğüt, “Ben esnaf olarak devlerin verdiği hiçbir destekten faydalanmadım. Ekonomide ters giden birçok şey var. Bizim sektörde işi yavaşlatan bazı uygulamalar var. Mal temin edemiyoruz. Örneğin bir iş yeri açacaksınız trafo kurmak istiyorsunuz ve bunun için sipariş verdiğinizde en erken 8 hafta randevu veriyorlar. Piyasada mal bulamıyoruz. Ama ödemelere gelince sürekli vergi ödüyoruz. İşletme sahiplerine sabırlar diliyorum. İdareciler esnaf için bir şey yapmıyor. Bugün vekiller asillere zulm ediyor. Bakın AVM’ler açık, tıklım tıklım dolu. Buralardan korona bulaşmıyor ama esnaf lokantasından mı bulaşıyor.” diye konuştu.