Karpuzlu’nun Tekeler Mahallesinde yaşayan Aydın Sansar, kendi imkanlarıyla 545 günde, Şimşek-09 adını verdiği bir uçak yaptı. Uçağın denemelerinde başarılı olan genç mucidin yeni hedefinde yakıtlı drone var.

ÇOCUKLUK HAYALİNİ YAPTI
İskenderun Teknik Üniversitesi, Sivil Havacılık Bölümü 3. Sınıf öğrencesi Aydın Sansar(21), çocukluk hayali olan uçağı uzun uğraşlar ve denemeler sonucunda yaptı. Üç çocuklu bir ailede büyüyen Sansar, rüyalarına giren ve uzun uğraşlar sonucu kanatlandırdığı Şimşek-09 için şimdi destek bekliyor. Yazılım ve maddi destek bulabilirse hem uçağını geliştirecek hem de son zamanlarda her alanda kullanılan yakıtlı drone için çalışmalar yapacak.

ÖZEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

“DESTEK BULURSA HAVALARDA UÇACAK”
Tipi Cessna 172’ye benzeyen uçağın yapım sürecini anlatan Aydın Sansar, “Çocukluğumdan bu yana model uçaklara ilgim vardı. İlk denemelerimde başarısız oldum ama yılmadım. Hedefimi büyüttüm, denemeler yaptım çok çalıştım. Tırpan motoru buldum, pervane ve gövde ayarlamalarını yaptım ve çalıştırdım. Tipi Cessna 172’ye benzetmeye çalıştım. Ölçeklendirdim daha doğrusu. Destek bulabilirsem hedefim yakıtlı drone yapmak. Bunu yapmak şu anın imkanlarına göre zor. Öncelikle maddi ve yazılım desteğine ihtiyacım var. Destek bulursam havalarda uçacağım “ dedi.

“HEDEFİ YAKITLI DRONE”
Aynı zamanda öğrenci olan genç mucit, üretmek ve yeni buluşlar için desteğe ihtiyacını söyledi. Malzemelerin pahalı olmasından yakınan Sansar, “ Bu uçağı yamak için yaklaşık 2 yıldır çalışıyorum. İlk denemelerimi yaptım, birçok malzeme aldım ancak araya pandemi girdi ve o çalışma rafa kalktı. Sonra tek motorlu uçaklara yöneldim. Birçok deneme yaptım başarısız oldum ama sonucunda istediğim sonuca ulaştım. Son olarak da bu model için 3 aydır çalışıyorum. Deneme sürecini devam ettiriyorum” diye konuştu.