Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Hasan Aydoğdu, çiftçinin hakettiği parayı kazanamadığına dikkat çekerek, “ Çiftçi, üretici, hayvancı olduğu yerde sayıyor ama holdingler paralarına para ekliyor; büyüyor.” dedi.


Pandemi sürecinde çiftçinin üreticinin sıkıntı ve taleplerine dikkat çeken Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Hasan Aydoğdu,” Karpuzlu’da zeytin ve hayvancılık önemlidir. 11 bin nüfusumuza karşılık 30 bin büyük baş hayvanımız var. Hayvancılıkta Aydın için önemli bir ilçeyiz. Sektörde en büyük sıkıntımız girdi maliyetlerinden yem fiyatlarının çok yüksek olmasıdır. Yem fiyatlarına yüzde 80 oranında zam geldi. Bu da üreticiyi zora sokuyor. Öte yandan Karpuzlu organik zeytin üretimi yapan bir ilçemiz. Kanunlara göre 3 yıl üste üste organik destekten faydalanan bir daha faydalanamıyor. Bu da üreticimizi mağdur etti.” dedi.

“ÇİFTÇİ YERİNDE SAYIYOR HOLDİNGLER KAZANIYOR”

Çiftçinin malı üreten ana kalem olmasına rağmen geçim derdinde olduğuna dikkat çeken Aydoğdu, “Çiftçilerimize bir bakalım; holdingi olan var mı? Yok! Holdinglere bakalım; en kolay parayı nereden kazanıyor? Üreticiden! Ne çiftçi ne de hayvancılık yapan üretici hak ettiği parayı kazanmıyor. Sürekli geçim derdinde olduğu için büyüyemiyor. Çiftçi, üretici, hayvancı olduğu yerde sayıyor ama holdingler paralarına para ekliyor; büyüyor. 2-3 liraya üreticiden alınan süte veya benzeri meyve ve sebzelerin market raflarındaki fiyatlarında bir bakın. Kaç kat fark var arada. O fark üretene yaramıyor. Çiftçi zamanı geliyor ürettiğini yiyemiyor. Kaç kişi evine et alabiliyor. Et satışlarında da lokanta ve restoranlar önemli, çünkü herkes evine et alamıyor. Restoranların kapanmasıyla et satışlarında da düşüşler oldu.” diye konuştu